25n
Orgull
Orgull

Educació impulsa noves accions per a acompanyar l'alumnat amb dislèxia

Educació disposa d’un protocol per orientar i sistematitzar les actuacions dels centres educatius a l’hora de donar una resposta integral i personalitzada a l’alumnat amb necessitats educatives específiques

Educació impulsa noves accions per a acompanyar l'alumnat amb dislèxia
08/10/2020 -

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha realitzat i està treballant diferents actuacions per a acompanyar l’alumnat amb dislèxia.

D’una banda, i des de fa uns quants cursos, està a disposició del professorat i de les famílies la guia sobre dificultats específiques en l’aprenentatge de la lectura dirigida a tota la comunitat educativa (consultar ací) que conté una aproximació conceptual i protocols de detecció, identificació i intervenció per a poder aplicar-los en l’atenció educativa d’aquests alumnes. També inclou un annex amb orientacions per a les famílies (consultar ací).

Així mateix, durant els pròxims dies, la Direcció General d’Inclusió Educativa, publicarà un protocol per tal d’orientar i sistematitzar les actuacions dels centres educatius a l’hora d’organitzar una resposta integral i personalitzada a l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura. Aquest protocol anirà acompanyat d’orientacions d’ús per a la comunitat educativa que estarà disponible en la web d’Inclusió Educativa (consultar ací).

La directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, destaca que la finalitat d’aquest protocol “és oferir propostes flexibles en l’organització i la personalització i la individualització de l’ensenyament per a donar resposta a les necessitats per a la inclusió de l’alumnat”.

“Hi ha un objectiu preventiu en Infantil i Primària, en tant que possibilita l’eliminació de les barreres d’accés, participació i aprenentatge per a una adequada adquisició de les habilitats de lectura i escriptura; i un altre objectiu és l’organització de la resposta educativa més adequada tan prompte com es detecten dificultats en l’aprenentatge de la lectura i de l’escriptura, especialment en els primers cursos de Primària, tot i que l’ús d’aquest protocol es pot fer extensiu a cursos i etapes posteriors”, ha afegit.

En cadascuna de les mesures fixades en el protocol s’indiquen quines accions s’han de dur a terme per a cadascuna de les etapes que es poden trobar en un centre. Es proposen una sèrie d’actuacions que cal desenvolupar, adaptades segons l’alumnat i les diferents etapes, que el professorat amb la participació i col·laboració de la família, el mateix alumnat i altres agents de la comunitat educativa i amb l’assessorament dels serveis d’orientació educativa, ha de planificar i realitzar amb la finalitat d’organitzar la resposta educativa més adequada a l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge de la lectura i de l’escriptura.

A més, dins del marc de col·laboració institucional, s’ha iniciat l’elaboració de normativa conjunta entre la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, que organitzarà les adaptacions que precisa l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge de la lectura i de l’escriptura en les proves d’accés a la universitat.

Finalment, la Direcció General d’Inclusió Educativa també ha participat en la presentació, mitjançant videoconferència, de la campanya ‘Units per la Dislèxia’ que promou l’associació Dislexia y Familia (Disfam) amb motiu de la celebració del dia internacional. La campanya es va presentar el passat 1 d’octubre i en l’acte van participar diferents administracions públiques, entitats i associacions vinculades amb la dislèxia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + vint =