Educació espera un informe d'Advocacia de l'Estat sobre què fer si els pares no porten als seus fills a classe

Guardar

aula infantil ep
aula infantil ep

La Conselleria d'Educació està a l'espera que l'Advocacia de l'Estat emeta un informe sobre com actuar en els casos en els quals els pares decidisquen no portar als seus fills al col·legi per temor al contagi de la Covid-19. Es tracta d'un document sol·licitat pel Ministeri, d'acord amb la petició "unànime" dels consellers de les CCAA.

Així ho ha avançat el conseller d'Educació, Vicent Marzà, després de visitar les instal·lacions del CEIP Mare Nostrum de València, al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig, per a conéixer les mesures que el centre ha posat en pràctica per a adaptar el pla de contingència elaborat per la comunitat educativa durant l'estiu.

Segons Marzà, és "legítim tindre por" en una situació com l'actual, plena d'"incerteses" però ha garantit que els xiquets estaran més segurs dins dels centres educatius que en molts espais de fora.

Enfront de la por, el titular d'Educació ha advocat per fer "pedagogia". El protocol existent fins hui davant l'absentisme escolar, ha explicat Marzà, està pensat per a circumstàncies ordinàries, que res té a veure amb la pandèmia, en aquells casos en els quals no s'emporta als menors a classe, perquè "no queden desatesos".

La nova situació no obstant això, requereix una resposta per part de l'Advocacia de l'Estat i molta "pedagogia", ha apuntat.

GUIA DAVANT LA COVID A les AULES

A més, Marzà ha avançat que una guia elaborada per Salut Pública marcarà el protocol a seguir davant l'aparició d'un, dos o més casos de Covid-19 en un centre educatiu i resoldrà la manera de gestionar supòsits pràctics com per exemple què fer amb els germans d'un cas positiu en una aula.

Aquesta guia, treballada en la Conselleria de Sanitat i validada pel Ministeri, serà remesa a tots els centres de la regió aquesta mateixa vesprada. La Comunitat Valenciana es converteix així en una de les primeres CCAA amb una guia per a la gestió de casos específics.

Marzà ha explicat que seran les autoritats sanitàries en cada cas, les que decidiran sobre el tancament d'aules o centres, en concret, serà el centre de salut de referència el que avaluarà i determinarà les persones a aïllar del seu entorn. En el cas que una aula haja de fer quarantena, les seues classes tindran continuïtat telemàtica durant eixos 14 dies.

En tot cas, el conseller ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat, atés que, com ha recordat, "en altres països on han reobert les aules, només el 5% dels centres ha patit algun tancament després de detectar algun positiu i quasi tots els contagis s'han produït fora del centre", ha remarcat.

Per a Marzà, "els centres educatius són un factor més de detecció que de contagis". "Tornar als centres és més segur per a les famílies perquè la detecció i la PCR serà immediata, tal com ha assegurat Salut Pública", ha ressaltat.

En aquest sentit, el conseller d'Educació ha volgut agrair als docents l'"esforç ingent, el seu compromís i el treball" que han realitzat durant l'estiu per a fer dels centres educatius un lloc el més segur possible. "S'han deixat la pell" i ara "els centres educatius són més segurs i organitzats que espais de fora", ha garantit. I la primera setmana de 'tornada a l'escola' hi haurà també molta faena, sobretot a l'hora d'assumir rutines, ha augurat.

Com a exemple d'aquest treball, Marzà ha destacat la labor que s'ha realitzat en el CEIP Mare Nostrum per a adaptar-se al pla de contingència. "Són un exemple que és possible organitzar els centres de manera segura i saludable", ha ressaltat.

Tal com ha explicat la directora del centre, Sole Salcedo, s'han marcat itineraris d'entrada i eixida, hi ha panells informatius amb les normes d'higiene i seguretat; s'ha dividit el pati en set zones perquè cada grup ocupe sempre la mateixa, en dos torns d'esbarjo; una fulla a l'entrada dels banys funciona a manera de semàfor, cal apuntar-se quan s'entra; es pren la temperatura en entrar; es pauten les rentades de mà, així com l'accés al centre per quatre portes diferents; es mantenen grups bambolla en aula i menjador; i s'han habilitat aules com la de música per a grups sencers.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha volgut agrair aquest "sobreesforç" de la comunitat educativa per a garantir un curs "essencialment presencial" i ha insistit que encara que el risc zero no existeix, gràcies al treball de la comunitat educativa "els xiquets seran els grans aliats enfront de la pandèmia".

Puig creu que el canvi d'hàbits en els col·legis a conseqüència de la Covid-19 serà exportat pels xiquets fora amb eixa "pedagogia" i "impregnarà a tota la societat d'eixa autoprotecció que necessita".

"BON MOMENT PER A BUSCAR FÓRMULES DE CONCILIACIÓ"

Quant als mecanismes perquè els pares i mares puguen quedar-se al càrrec de fills en quarantena per la Covid-19, Ximo Puig ha volgut deixar clar que depén dels ministeris articular els permisos corresponents però creu que "és un bon moment en defensa de la família i de la conciliació" per a "buscar formes més fàcils per a la ciutadania i més compromeses amb eixa conciliació".

No sols està la Covid, ha apuntat, "hi ha altres malalties que en moments determinats també produeixen una situació d'aquestes característiques", ha argumentat.

Destacats