Educació i el Pla Edificant avancen en l'ús eficient i 'verd' d'energia

La millora de l'eficiència energètica és una de les actuacions més habituals a través del pla de la Conselleria per a millorar els centres

Guardar

Plaques solars
Plaques solars

En la passada legislatura va guanyar importància i en aquest s'ha convertit en un dels eixos. Fer de la Comunitat Valenciana un territori 'pioner' o "que lidere", com va assenyalar la Consellera d'Emergència Climàtica, Mireia Mollà, la lluita contra el canvi climàtic. Una lluita que pot emportar-se des de diversos àmbits, també des de l'educació; no sols des dels ensenyaments a xiquets i xiquetes, sinó les infraestructures dels centres escolars valencians.

Des de la posada en marxa del Pla Edificant, ja hi ha tancats més de 500 milions d'euros. Una xifra que augmenta de manera contínua i la línia actual de la qual arriba fins als mil milions d'euros. Mancant actualitzar els últims mesos, està en marxa o s'anaven a iniciar 402 actuacions a través del pla. Des de construccions noves de col·legis, fins a "actuacions menors" d'uns milers d'euros.

No obstant això, tant en centres nous com en gran part dels quals hi ha obres de menor calat hi ha un punt comú; l'eficiència energètica. Des de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, assenyalen que l'actualització dels centres per a tindre una millor "eficiència" energètica és molt comuna.

Exemple d'això són adjudicacions ja en marxa, com les quatre obres de l'estiu a través del Pla en Riba-roja; amb una inversió de quasi sis milions d'euros, es contemplava també aquest aspecte, fins a la instal·lació de plaques solars en un dels instituts. Un cas semblant al de Quart de Poblet, que amb Edificant realitza 41 actuacions que contemplen, de nou, fer un millor ús de l'energia.

Un punt comú en gran part dels centres, van assenyalar des de Conselleria, és la substitució de la il·luminació per una més moderna LED, que disminueix en gran manera el consum de Kw/h.

Actualització

El Pla Edificant, de forma afegida a la seua intenció d'agilitar les necessitats de les infraestructures escolars valencianes, ajuda a millorar en sostenibilitat. El mes passat Comissions Obreres assenyalava que la majoria de centres construïts abans de 2014 "no són sostenibles". Una dada que millora, després del traspàs de competències als ajuntaments perquè redacten els plans, en executar les millores amb el Pla.

La intenció del Consell és que, entre noves construccions i actualitzacions, els centres dependents de la Conselleria d'Educació complisquen amb l'eficiència energètica abans de finalitzar la legislatura. Tant és així, que ha iniciat ja un programa pilot amb 26 centres; en ells, repartits per tot el territori, s'han instal·lat llums LED, sensors per a regular la intensitat lumínica segons la necessitat i plaques solars. També s'han canviat les calderes de gasoil, que proporcionen la calefacció als centres, per calderes de condensació.

Aquestes mesures, coordinades per la Direcció General d'Infraestructures Educatives, cerca, al costat de fons del FEDER, disminuir al màxim les emissions de CO2 dels centres educatius.

Més global

Encara que aquests edificis competeixen a Educació, des de Presidència de la Generalitat es va anunciar un pla en aquesta mateixa direcció. Segons assenyale el President de la Generalitat, Ximo Puig, la legislatura tancarà en 2023 amb una "emissió neutra", és a dir, amb una producció suficient d'energia verda -per a autoconsum i possible sobrant- per a compensar les emissions de CO2 a l'atmosfera.

Es tracta d'un pla que concerneix al ja iniciat en els actuals 534 centres d'Educació, però també als hospitals i edificis de la resta de Conselleries.

Destacats