25n
25N
25N

Educació destina 1,9 milions d'euros per a "dinamitzar" les biblioteques escolars

Educació destina 1,9 milions d'euros per a "dinamitzar" les biblioteques escolars
15/11/2019 -

La Conselleria d’Educació ha publicat en el la convocatòria del Programa per a la dinamització de les biblioteques escolars i el foment de la lectura en els centres educatius per a aquest curs, unes ajudes que ascendeixen a 1,9 milions d’euros i que, com a novetat, inclouen formació al professorat i activitats lectores.

La inversió en aquest pla dissenyat per a millorar els hàbits lectors de l’alumnat augmenta fins a 1,9 milions d’euros. Això suposa un increment del 41 per cent respecte al passat curs 2018-2019, ja que la partida ha crescut en 550.000 euros. Cada curs es beneficien d’aquest programa al voltant de 1.100 centres educatius, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

Aquestes ajudes es van crear fa cinc cursos i sumen més de 7,1 milions d’euros. Són un dels eixos fonamentals del Pla valencià de foment del llibre i la lectura, que estableix, entre els seus objectius estratègics, fomentar i propiciar l’experiència lectora en el sistema educatiu valencià i l’ús de les biblioteques.

En aquest sentit, el conseller Vicent Marzà ha indicat que “la biblioteca escolar és un espai privilegiat i insubstituïble per a desenvolupar l’hàbit lector de manera atractiva”.

Ha assenyalat que, “en aquesta etapa”, el treball de la Generalitat “se centra molt més en el que passa dins de l’aula i a establir mesures i metodologies de treball per a un model educatiu innovador del qual ens puguem sentir molt orgullosos”, ha afegit.

“REDISSENYAR ESPAIS LECTORS”

En aquesta línia, Marzà ha assenyalat les “millores” en la convocatòria “no només se centren en l’adquisició de llibres, sinó també a redissenyar físicament els espais lectors dels centres educatius amb dotació de material que trenque la concepció de lectura pròpia d’una biblioteca amb prestatgeries, taules i cadires”.

Un altre dels aspectes nous que incorpora aquesta convocatòria és que obri la possibilitat que els centres puguen demanar seminaris i cursos de catàleg de foment de la lectura en els centres de formació, innovació i recursos educatius (CEFIRE).

Els seminaris dels CEFIRE són gratuïts i, a través d’aquestes ajudes, els centres educatius també poden organitzar cursos i ponències externes específiques per a la formació del seu professorat que s’ajusten als projectes innovadors de foment de la lectura en cada centre.

La Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació de la Conselleria enviarà instruccions als centres educatius per a facilitar-los aquesta tramitació, que la farà tant el Servei d’Educació Plurilingüe (SEP) com el CEFIRE específic de Plurilingüisme, i les assessories d’àmbit lingüístic dels 11 CEFIRE territorials enviaran instruccions als centres docents amb les novetats d’aquesta convocatòria d’ajudes.

DESENVOLUPAR COMPETÈNCIA I HÀBITS LECTORS

La finalitat d’aquestes ajudes és “millorar els recursos dels centres perquè desenvolupen accions programades en el Pla per al foment de la lectura, especialment, les dirigides a desenvolupar la competència lectora, el foment i la consolidació de l’hàbit lector, les competències mediàtiques i informacionals i l’alfabetització mediàtica.

Amb això es vol afavorir que el centre puga proveir, completar o actualitzar els fons bibliogràfics de la seua biblioteca escolar i de les seues biblioteques d’aula, així com facilitar l’execució de pràctiques i activitats de foment de la lectura i de dinamització de la biblioteca.

Un altre dels objectius és propiciar la coordinació del centre educatiu amb la biblioteca pública més pròxima perquè la biblioteca escolar tinga assessorament tècnic i formació d’usuaris, així com estudiar fórmules per a possibilitar el préstec interbibliotecari i, també, la participació en programes conjunts.

També s’aspira a estimular un procediment d’obertura de la biblioteca escolar a la ciutadania de l’entorn, especialment en els municipis on no es dispose d’un servei de lectura pública.

FINS A 5.000 EUROS PER CENTRE

Es farà una distribució equitativa del 50% de la quantitat destinada a aquesta resolució entre tots els centres que les sol·liciten que complisquen els requisits. La distribució del 50% restant es farà en funció del nombre d’estudiants matriculats en el centre educatiu dins d’ensenyaments de règim general en el curs escolar 2018-2019. L’assignació màxima que pot rebre un centre és de 5.000 euros.

Els centres docents públics no universitaris tenen de termini per a la presentació de la sol·licitud 15 dies naturals a partir de demà. Per a demanar aquestes ajudes és imprescindible que el centre educatiu dispose d’un pla per al foment de la lectura i que aquest siga actualitzat.

Del total de la dotació econòmica que reba el centre, es destinarà entre un mínim del 50% i un màxim del 80% a l’adquisició de fons bibliogràfics de ficció i no-ficció en qualsevol mena de suport, amb la finalitat de dinamitzar la biblioteca escolar i el foment de la lectura.

La resta de la dotació es destinarà a l’execució d’activitats i pràctiques de foment de la lectura i de dinamització de la biblioteca escolar i d’aula.

A més, de la dotació destinada a l’adquisició de fons bibliogràfics, el centre podrà destinar, com a màxim, el 40% a l’adquisició d’obres literàries. La resta serà per a la compra de recursos d’informació, no novel·lístics ni de ficció, relacionats amb el currículum.

S’estableix que almenys la meitat de la dotació que destine el centre a aquesta finalitat haurà de ser per a l’adquisició de fons bibliogràfics en valencià. Igualment, la meitat de la dotació assignada pel centre a l’adquisició de llibres haurà de tindre autoria o coautoria femenina.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − 12 =

art en blanc