25n
25N
25N

Educació anima a participar en les eleccions dels Consells Escolars

Educació anima a participar en les eleccions dels Consells Escolars
18/11/2019 -

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport convoca per a aquest dijous, 21 de novembre, eleccions per a la renovació i constitució dels consells escolars de 2.402 centres educatius no universitaris sostinguts amb fons públics, 793 de la província d’Alacant, 312 de la de Castelló i 1.297 de la demarcació de València.

Per a facilitar el dret al vot de les famílies, l’horari en el qual es podrà votar haurà de ser com a mínim de 4 hores i s’haurà d’adaptar a les característiques de cada centre i el seu horari escolar.

El consell escolar és l’òrgan de govern autònom de cada centre, triat democràticament, amb gran capacitat de decisió. Per això, des de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport es vol “animar a tots els i les docents, les famílies, l’alumnat, el personal administratiu i de serveis (PAS) i el personal d’atenció educativa complementària a votar”, destaca la directora general d’Innovació i Ordenació Educativa, Margarida Castellano.

“Els consells escolars són la clau del bon funcionament dels centres docents. Tots els agents de la comunitat educativa són indispensables, i el seu compromís i col·laboració en la vida dels centres educatius garanteix una educació de qualitat”, subratlla la representant de la Conselleria en un comunicat.

“És important votar en les eleccions a consells escolars –continua– per a no perdre el sentit democràtic de les nostres escoles i crear comunitat educativa”, apunta Castellà en el seu missatge a sumar en participació en una convocatòria que mobilitza a prop d’1,7 milions de valencians i valencianes implicats en l’educació en els centres educatius”.

“Com ja afirmava el mestre de mestres i pedagog valencià Gonzalo Anaya en 1979, ara fa quaranta anys, la participació de les mares i pares al costat del professorat en el dia a dia dels centres educatius és la clau per al bon funcionament d’escoles i instituts”, insisteix Castellà.

El vot no presencial es pot exercir fins al mateix dia de les eleccions. Les eleccions se celebren en 2.402 centres docents del territori valencià de segon cicle d’Educació Infantil, Primària, Educació Especial, Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Formació Professional i també d’ensenyaments de règim especial i Educació de Persones Adultes, així com les escoles infantils de primer cicle de titularitat pública.

És a dir, en tots els centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics a excepció dels Centres Integrats Públics de Formació Professional (CIPFP), que disposen de consell social, i els conservatoris superiors de Música i Dansa.

Les famílies també poden votar de manera no presencial entregant el vot a la direcció del centre o a la taula, mitjançant missatger, familiar o mandatari, abans de la realització de l’escrutini.

A aquest efecte, la junta electoral de cada centre els informarà oportunament i els remetrà la papereta de vot i les instruccions corresponents, que inclouran el nombre màxim de persones candidates que poden ser votades.

També podran utilitzar aquesta modalitat de vot no presencial el PAS, el personal d’atenció educativa complementària i el professorat que, per malaltia o altres motius justificats, no puga estar present en l’acte de la votació.

Per a garantir el secret del vot i la identitat de la persona votant, així com evitar possibles duplicitats, s’utilitzarà el sistema de doble sobre. El sobre exterior es podrà entregar fins al dia de les eleccions inclòs davant la mesa electoral.

El sobre contindrà signatura manuscrita i coincident amb la signatura que apareix en el document d’identificació que aportació, fotocòpia del DNI o d’un altre document acreditatiu equivalent, i un segon sobre en blanc i tancat en l’interior del qual s’haurà inclòs la papereta de vot.

“ESPAI DE REFLEXIÓ NECESSARI”

Margarida Castellano explica que “els consells escolars són un espai de reflexió sobre les necessitats i els projectes educatius de cada centre i, per tant, un centre educatiu mai funcionarà bé sense un consell escolar en el qual s’impliquen les mares i els pares de l’alumnat”.

“L’ensenyament valencià està plena d’exemples de bones pràctiques d’escoles democràtiques en les quals la cooperació i la col·laboració de les famílies en la tasca de millorar els centres educatius a través dels consells escolars està donant resultats excel·lents. Un d’aquests centres en els quals l’educació suma amb la participació és el CEIP El Barranquet de Godella”.

“Des del nostre punt de vista, el consell escolar és una eina que reforça l’escola pública i facilita el procés democràtic en la presa de decisions en els centres escolars”, compte Cristina Martí, vicepresidenta de l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) El Barranquet i representant de l’AMPA en el consell escolar “En el CEIP El Barranquet som conscients de la importància de treballar conjuntament entre mestres i mestres, famílies i alumnat.

“Per això, considerem el consell escolar un punt de trobada fonamental per a intercanviar opinions i punts de vista i aconseguir objectius comuns que milloren la nostra escola”, apunta Martí.

La implicació de les mares i pares en el consell escolar del CEIP El Barranquet ha permés en els últims cursos que l’escola aporte proposades als pressupostos participatius de l’Ajuntament, l’organització de xarrades d’Escola de Famílies, incloent-hi sessions amb l’alumnat i professorat, el projecte participatiu de creació d’un pati inclusiu i igualitari, així com les millores en el servei de menjador i les festes de benvinguda i final de curs, entre altres.

També destaquen entre les experiències de cooperació de famílies i escola a través del consell escolar el projecte ‘El pati que somiem’ del CEIP Soler i Godes de Castelló, o del CR Benavites-Quart dels Valls, en què les famílies participen en comissions per a organitzar els diferents projectes com: rutes de senderisme; el certamen de poesia; els tallers de cada dijous (cuina, ràdio, escriptura…); i el CEIP Rabassa d’Alacant, on cada curs s’organitza des del consell escolar una escola de mares i pares, segons temàtiques sobre les quals detecten que necessiten orientació les famílies i també es duen a terme projectes com un hort ecològic.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 2 =

art en blanc