Educació lidera un ‘Erasmus+’ que afavoreix la inclusió mitjançant la impressió en 3D

Guardar

19.10.10 Erasmus+
19.10.10 Erasmus+

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport se suma a la campanya de celebració europea #ErasmusDays, que entre el 10 i 12 d’octubre promou la Unió Europea per a difondre els beneficis que comporten per a la comunitat educativa els projectes de mobilitat i cooperació entre estudiants, professorat i centres docents que finança a través del programa ‘Erasmus+’.

Aquest curs el sistema educatiu valencià compta amb 5,2 milions d’euros. És el tercer en l’àmbit estatal que atrau més ajudes europees per a associacions d’intercanvis entre centres educatius, els anomenats projectes ‘KA229’.

En total són 124 col·legis i instituts valencians, 22 més que el curs passat, els que participen en aquesta acció clau de l’‘Erasmus+’: 25 ho fan com a coordinadors d’aquestes associacions estratègiques, mentre que els 99 restants són socis d’aliances coordinades per centres d’altres països.

A més, l’educació valenciana també rep aquest curs milió i mig d’euros més per 9 projectes ‘KA201’, associacions estratègiques entre centres docents, institucions i altres entitats per a afavorir la innovació i l’intercanvi de bones pràctiques educatives. Si se sumen els 124 ‘KA229’ i els 9 ‘KA201’, ‘Erasmus+’ injecta aquest curs en la internacionalització de l’ensenyament valencià 5,7 milions d’euros.

Entre els ‘KA201’ valencians destaquen dos projectes d’intercanvi de bones pràctiques per a afavorir la inclusió educativa: un a través de la tecnologia en impressió 3D i l’altre mitjançant les arts escèniques. Ambdós tenen una durada de dos cursos. El primer el lidera la Conselleria via el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE) d’Àmbit Científic, Tecnològic i Matemàtic (CTEM), mentre que el segon el coordina el Col·legi Públic d’Educació Especial (CPEE) Gargasindi de Calp.

L’associació estratègica coordinada pel CEFIRE CTEM de la Conselleria, finançada per la UE amb 135.976 euros, s’anomena ‘Amusing’, sigles en anglés d’Adaptació als Museus als Objectius de l’Educació Inclusiva. És una continuació del projecte ‘KA201 Print3D’ dels dos cursos passats, en el qual el CEFIRE CTEM va liderar la introducció de l’ús de la tecnologia d’impressió tridimensional en les aules de Secundària per a projectes d’‘Aprenentatge Servei’ (ApS), com ara el disseny de mapes en relleu de la xarxa de Metrovalencia per a fer-los accessibles a la població invident.

‘Amusing’ promou les experiències dels museus tàctils per a traslladar als museus convencionals pràctiques inclusives amb la comunitat de persones amb discapacitats visuals, mitjançant projectes educatius d’‘Aprenentatge Servei’ que inclouen l’elaboració de rèpliques de les peces dels museus, realitzades a l’aula amb impressió 3D.

Aquesta aliança estratègica coordinada pel CEFIRE CTEM de la Conselleria la integren socis de l’àmbit de l’educació formal i no formal. El primer apartat està compost per quatre instituts de Secundària: l’IES Benlliure i l’IES Conselleria de València, el 3rd Gymnasium Kifissia d’Atenes i el Liceo Artistico Edgardo Mannucci d’Ancona (Itàlia).

En l’àmbit de l’educació no formal els socis d’‘Amusing’ són National Art Galery de Lituània, l’Ajuntament de València, que ha implicat la seua xarxa de museus municipals en el projecte, així com els museus tàctils Faros Tyflon Tis Ellados d’Atenes i el Museo Tattile Statale Omero d’Ancona. El museu tàctil de l’ONCE de Madrid també hi col·labora en una experiència que té com a soci tecnològic una empresa de tecnologia d’impressió 3D de Saragossa especialitzada en pròtesis mèdiques, Hermo Medical Solutions, que busca nous camps d’activitat

El ‘KA201’, coordinat pel CPEE Gargasindi de Calp, que té com a títol ‘Dream Theatre’ (Teatre de Somnis), és una associació estratègica entre aquesta escola d’Educació Especial de la Marina Alta i dues companyies de teatre de Grècia i Bulgària que treballen amb actors i actrius amb diversitat funcional; Theatro Aratos de Tessalònica i Tsvete Theater de Sofia.

L’objectiu de ‘Dream Theater’ és intercanviar bones pràctiques i impulsar la presència i la participació en les arts escèniques de l’alumnat amb diversitat funcional, així com també en la vida social i comunitària.

Aquest projecte transversal implica conéixer i aprofundir en les cultures pròpies dels països visitants a través d’activitats com els grups interactius o el projecte de gamificació que es realitzarà al voltant d’aquestes cultures.

A més, inclou l’intercanvi d’experiències i la convivència amb les dues companyies de teatre europees, amb tallers de formació en teatre i arts escèniques i participació de l’alumnat en els muntatges teatrals d’ambdós socis.

En el segon curs del projecte, els dos socis estrangers, participaran en l’obra de teatre ‘T’estime’ amb 65 alumnes del CPEE Gargasindi, junt amb els 30 docents i 15 alumnes de l’IES Ifach de Calp.

Per a l’inici dels nous ‘Erasmus+’ valencians, Educació de la Generalitat va reunir els centres educatius implicats per a lliurar-los un reconeixement per la seua tasca educativa en l’àmbit dels programes europeus. Les fotografies de la trobada es poden descarregar en: (https://www.flickr.com/photos/ceicegva/sets/72157711185762272/)

Centres associats i centres coordinadors del programa ‘K229’

En total, són 37 centres educatius de les comarques d’Alacant escollits com a coordinadors o socis, que rebran 1.497.941 euros de fons europeus; els 10 centres de les comarques de Castelló sumaran 253.462 euros en ajudes ‘Erasmus+’; i els 77 de València, vora tres milions i mig d’euros.

Els 99 centres docents valencians que participaran com a socis en nous ‘KA229’ aprovats en la convocatòria de 2019, tenen projectes amb una durada de 12 a 24 mesos, fins i tot de 36 mesos si estan previstes mobilitats de llarga durada amb finalitat d’estudis per a estudiants de Secundària majors de 14 anys.

Cada ‘KA229’ sol tindre entre 2 i 6 centres docents associats de diferents països i hi ha 23 centres educatius associats més que el 2018. Aquestes escoles i instituts valencians comptaran amb 2,6 milions d’euros per a portar avant els intercanvis.

Per comarques, 31 centres són de les d’Alacant, que rebran 800.809 euros; 9 de Castelló, que comptaran amb 208.130 euros; i els 59 restants, de València, que tindran a la seua disposició 1.548.395 euros.

En el cas de centres coordinadors, han sigut escollits 25 del territori valencià. Són 6 centres d’Alacant, que han aconseguit 697.132 euros; un de Castelló, que rebrà 48.332 euros; i 18 de València, que sumen 1.911.062 euros.

Destacats