Educació, formació i sensibilització: els tres eixos a Igualtat de la Mancomunitat de l'Horta Nord

Parlem amb Cristina Gramaje, la tècnica d'Igualtat de la mancomunitat, per a saber les polítiques d'igualtat així com les campanyes que duen a terme durant tot l'any

Guardar

20191125 25N-6
20191125 25N-6

El dia 25 de novembre és conegut internacionalment perquè es commemora la lluita per l'erradicació de la violència de gènere. Aquesta data va ser triada l'any 1999 per l'Assemblea General de les Nacions Unides, tractant de posar fi a la violència física, psicològica, emocional i sexual que sofreixen les dones. No obstant això, les polítiques i les accions d'Igualtat que duu a terme l'organització supramunicipal i institucional respectiva als deu pobles de la comarca de l'Horta Nord, és a dir, des d'Albalat dels Sorells fins a Rafelbunyol passant per Albuixec, Emperador, Massalfassar, Massamagrell, Museros, la Pobla de Farnals, El Puig i Puçol. Quant a l'àmbit d'Igualtat, la mà dura i l'obstinació per aconseguir una mancomunitat així com uns pobles lliures, iguals i assegurances tant per a homes com per a dones posant èmfasis en la lluita contra la violència de gènere i la sexual, Cristina Gramaje, la tècnica d'Igualtat de la Mancomunitat de l'Horta Nord, qui ens explica com es treballa la prevenció de la violència de gènere, però també com s'aborda l'atenció de les víctimes.

Enguany, a causa de la situació ocasionada per la COVID-19, resulta complicat realitzar concentracions presencials com es realitzaven anys anteriors. Per aquest motiu, des del Grup de Dones de Serveis Socials de la Mancomunitat l'Horta Nord format per treballadores socials, desocupades, auxiliars d'ajuda a domicili, educadores socials, treballadores domèstiques, psicòlogues, netejadores, administratives, etc. dels diferents programes que componen els Serveis Socials, ens conviden a tota la societat "a unir-nos a la campanya de sensibilització #QuédateEnCasa i #NoTeQuedesCallada", per a donar visibilitat virtual a aquesta realitat i mostrar el nostre rebuig cap a la violència de gènere. Per a poder participar, podem penjar el cartell al nostre balcó, realitzar un propi i penjar-lo o compartir-lo en les xarxes socials.

No obstant això, aquesta no ha estat només l'única campanya respecte a la igualtat entre homes i dones i contra la lluita de la violència de gènere que ha impulsat la mancomunitat. De fet, totes les polítiques que giren entorn d'aquesta xacra social i aquesta ambició institucional i fins i tot social tenen com a eixos fonamentals l'educació, la formació i la sensibilització, ja que les iniciatives que encapçala Gramatge es desplacen, o almenys abans de la pandèmia, als instituts, centres escolars i fins i tot centres culturals municipals per a educar en la igualtat, prevenir actes sexistes, masclistes, que els més joves no poden veure'ls com a tal, i fins i tot sensibilitzar a la població perquè entenguen la necessitat d'educar en la igualtat, entendre el problema que és per a l'actualitat la violència de gènere, així com perquè vegen les discriminacions, injustícies i desigualtats que sofreixen les dones hui en dia.

Fem xarxa, fem igualtat

A més, la Mancomunitat de l'Horta Nord participa en el projecte "Fem Xarxa. Fem Igualtat", una iniciativa sorgida de les mancomunitats que integren la Xarxa Valenciana d'Igualtat, que pretén posar a la disposició d'ajuntaments, entitats socials, empreses i ciutadania en general formació en matèria d'igualtat a través d'una programació trimestral de webinarios. En aquest projecte es coordinen les àrees d'igualtat de les 19 mancomunitats valencianes així com Centres de Dona Rural, com a àmbit en el qual les mateixes mancomunitats també volen incidir pel baix coneixement de la igualtat entre homes i dones i el seu apoderament en aquestes zones rurals. Les accions d'aquest projecte estan basades en sessions online d'1 h, amb una part de conferència i una segona de preguntes que pot fer tota la gent connectada, que la seua temàtica sempre tindrà de fons la igualtat d'oportunitats entre dones i homes.

La transversalitat com a eix comú

Les polítiques d'Igualtat de la Mancomunitat de l'Horta Nord aposta per la col·laboració així com la coordinació entre els diferents àmbits, com ara joventut o igualtat, ja que la mateixa mancomunitat compta amb una tècnica per a cada àrea. Quant als tallers de formació i prevenció que desenvolupa la mateixa mancomunitat se centren en el control, gelosia, xantatges, manipulacions, xarxes socials així com respecte a la defensa personal. Els mateixos tallers que van dirigits a la joventut, com a principal públic en el qual incidir amb aquesta xacra social, pitjor també estan oberts a tots, entre pares, mares, i públic en general. De la mateixa manera, la sensibilització és una de les principals metodologies que duu a terme la mancomunitat mitjançant la cartelleria en comerços o per exemple en les xarxes socials, on estan fent una gran feina per impulsar aquesta eina comunicativa perquè tots els ciutadans de la comarca sàpiguen que és i que fa aquest òrgan institucional.

No culpar a la dona

Així doncs, les polítiques d'Igualtat de la Mancomunitat buscar donar-li la volta a les típiques campanyes de sensibilització contra la violència de gènere i les agressions sexuals masclistes, ja que en la majoria d'aquestes és culpar a la dona com haver provocat o forçat l'agressió, per la vestimenta, pel fet d'haver begut alcohol, o per exemple, moltes de les campanyes se centren en el fet que la dona denuncie, en què siga valenta, i no posant el focus en l'agressor, qui realment ha estat el culpable. "El repte de la mancomunitat és apoderar a les dones i focalitzar el rebuig a l'agressor", comenta la titular de polítiques d'Igualtat en la Mancomunitat de l'Horta Nord, Cristina Gramaje.
Destacats