25n
25N
25N

Educació suma obres del Pla Edificant en 31 centres de 23 municipis amb una inversió de 56,6 milions

Educació suma obres del Pla Edificant en 31 centres de 23 municipis amb una inversió de 56,6 milions
18/06/2020 -

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport està a punt de signar amb 23 ajuntaments la delegació de competències de noves actuacions que cal incorporar en el pla ‘Edificant’ per a la millora, la rehabilitació, l’ampliació o la nova construcció de 31 centres educatius públics. Aquestes noves intervencions sumen una inversió per part de la Generalitat de 56,6 milions d’euros.

Les noves delegacions ja han arribat a la tramitació final i només queda que les aprove el ple de cada ajuntament i les signe el titular d’Educació de la Generalitat, el conseller Vicent Marzà. Amb aquestes 31 noves actuacions la inversió total de la Conselleria en el pla ‘Edificant’ arriba ja als 810 milions d’euros en obres per a dignificar les aules de 591 centres educatius de 235 municipis.

Més de la meitat de les 31 delegacions d’obra que està a punt de signar Educació amb els ajuntaments són intervencions d’una magnitud elevada perquè suposen la construcció de nou de 17 centres educatius, bé perquè es tira a terra l’actual i s’edifica un nou en la mateixa parcel·la, o s’alça una escola totalment nova en un altre solar, o, fins i tot, s’executa una rehabilitació integral o una ampliació del centre, que significa deixar-lo com a nou, explica la Conselleria en un comunicat.

ELEVAR LA INVERSIÓ

Aquest creixement del pla ‘Edificant’ “suposa elevar la inversió a les comarques d’Alacant en més de 31,3 milions d’euros per a millorar 19 centres educatius de 12 municipis: Albatera, Almoradí, Altea, Banyeres de Mariola, Cox, Dénia, Elda, Monòver, Pedreguer, Rojales, Teulada i Villena”, destaquen. Tots aquests municipis ja participaven en ‘Edificant’.

De les 19 delegacions d’obres noves a la província d’Alacant, destaquen 8 per la seua inversió en la construcció de nou, l’ampliació i la rehabilitació integral de 6 centres educatius: CEIP Cervantes d’Albatera (8,2 milions d’euros), CEIP Canales i Martínez d’Almoradí (1,9 milions), CEIP Alfonso Iniesta de Banyeres de Mariola (3,2 milions), CEIP Verge de les Virtuts de Cox (1,7 milions), CEE comarcal Raquel Payà de Dénia (6,2 milions), l’Escola Infantil Santa Infància d’Elda (2,1 milions), CEIP El trinquet de Pedreguer (1,1 milions) i l’IES La Encantá de Rojales (3,2 milions).

A Castelló, entren en ‘Edificant’ intervencions en dos municipis de Castelló que sumen prop d’1,5 milions d’euros. Una d’aquestes suposa la incorporació per primera vegada de Barracas en ‘Edificant’, on es construirà de nou l’única escola del poble amb una inversió de més de 830.000 euros, mentre que l’altra és la rehabilitació integral del CEIP L’Assumpció de Vinaròs per més de 636.000 euros.

En la demarcació de València s’afigen a ‘Edificant’ obres per valor de 23,8 milions d’euros en deu escoles de nou municipis.
Dos d’aquests municipis, Almoines i l’Eliana, entren per primera vegada en el pla, mentre que els altres set (Alzira, Losa del Obispo, Oliva, Quart de Poblet, Tavernes Blanques, València i Xirivella) ja tenen altres actuacions en ‘Edificant’ en marxa.

De les deu noves delegacions d’obres a València destaquen per la inversió que tenen la construcció de nou, l’ampliació i la rehabilitació integral de set centres educatius: CEIP Es Castell d’Almoines (2,6 milions d’euros), CEIP El Garbí de l’Eliana (5,6 milions), CEIP Sant Vicent Ferrer de Losa del Obispo (1,4 milions), CIPFP Faitanar de Quart de Poblet (3,9 milions), Escola Infantil Sant Rafael de Tavernes Blanques (2,3 milions), CEIP Carles Salvador de València (1,1 milions) i el CEIP Gregori Mayans de Xirivella (7,1 milions).

A més, entren en ‘Edificant’, amb una inversió de més de 36.000 euros, l’avaluació estructural i patològica dels edificis del CEIP Vicente Blasco Ibáñez d’Alzira, una de les escoles més antigues de la capital de la Ribera, amb més de 70 anys d’història, i també de l’IES José María Parra d’aquest municipi, que va ser construït fa 60 anys.

L’objectiu és determinar, per l’antiguitat dels edificis, si en lloc d’una reforma integral és més convenient derrocar-los i construir-los de nou.

El pla ‘Edificant’ de delegació de competències als ajuntaments per a la rehabilitació, l’ampliació o la construcció de centres públics va arrancar en 2018 amb una dotació inicial de 700 milions d’euros per al període 2018-2022. L’abril de 2019 es va ampliar fins als 1.000 milions i es va prolongar la seua vigència dos anys més.
És a dir, que actualment són 1.000 milions d’euros d’inversions en set anys, des de 2018 fins a 2024, subratllen des de l’administració educativa.

Va destinat als 1.420 centres docents públics del sistema educatiu valencià i l’objectiu és millorar la situació del 50% d’ells, o cosa que és el mateix, que arribe a més de 700 centres.

En dos anys i mig dels set de vigència del pla ‘Edificant’, amb la incorporació d’aquestes 31 obres, es milloraran quasi el 42% dels centres educatius públics valencians (591 de 1.420). “Estem, per tant, a poc més de huit punts percentuals d’arribar a l’objectiu marcat per a 2024 de millorar la meitat del parc d’infraestructures educatives públiques valencianes”, apunten des del departament que dirigeix Vicent Marzà.

Amb les noves incorporacions en ‘Edificant’, 235 municipis de tot el territori valencià tenen delegades obres per a rehabilitar, ampliar o construir 591 centres educatius amb una inversió global per part de la Conselleria de 810 milions d’euros.

Una de cada tres obres ja està en marxa o a punt d’acabar-se En aquests moments, prop d’una de cada tres obres del pla ‘Edificant’ està en marxa: 168 de les 560 actuacions ja delegades s’han executat en més d’un 20%.I d’aquestes, 142 ja s’han acabat o estan prop de concloure els treballs.

De les 591 actuacions amb les quals comptarà aviat el pla ‘Edificant’ destaquen 138 per la magnitud que tenen, bé perquè es tira a terra el centre actual i es construeix un altre nou en el mateix solar (38 reposicions de centres), o bé perquè es construeix un centre totalment nou (26 noves construccions de centres) o es fan rehabilitacions integrals i ampliacions que suposen deixar com a nous 74 centres.

Amb les noves intervencions, a Alacant, són 86 els ajuntaments que tenen delegades actuacions en 275 centres educatius amb una inversió total per part de la Conselleria de 338,9 milions d’euros. A Castelló, són 37 ajuntaments que tenen obres delegades a 60 centres educatius amb una inversió de la Conselleria de 101,9 milions. Finalment, a València, són 112 els ajuntaments que tenen actuacions delegades a 254 centres educatius amb una inversió de 369,2 milions d’euros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × quatre =