L'Alcalde de València, Joan Ribó, juntament amb el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, han presentat els pressupostos municipals per al 2019 "abans de la data prevista, fins i tot encara que estiguem davant el major pressupost de la història". Un pressuposat fruit del "treball, que es destinarà a millorar la neteja, al turisme, als mercats, a l'augment de personal i als barris que més ho necessiten", ha explicat Ribó.
En total, el pressupost per a 2019 ascendeix a 849.220.396 euros, una diferència de 95.538.927 euros pel que fa als pressupostos de 2016, que permetran al Consistori seguir amb inversions importants en serveis socials, en els sectors econòmics, com el turisme, el comerç o l'agricultura, en el foment de l'ocupació o en el sanejament de l'EMT.
Però, també, uns pressupostos que vénen marcats per l'eixida anticipada de la ciutat de València del Pla d'Ajust 2012-2022, amb un estalvi de 10,3 milions d'euros, gràcies a una gestió que, com ha assenyalat Ribó, "ens ha fet arribar, al final de 2018, a la xifra de 446,6 milions d'euros, la més baixa dels últims 20 anys, que ens ha permés eixir d'eixe pla d'ajust i que, per tant, no solament estem traient a València del forat econòmic del nefast descontrol de la dreta, sinó que ara ja disposarem dels recursos necessaris per a realitzar inversions productives que milloren el benestar dels valencians i valencianes. En el Govern de la Nau, els números ens quadren".
Tant és així que, en aquest últim any, les arques municipals han experimentat un increment dels ingressos, però sense augmentar la pressió fiscal sobre la ciutadania. "Tots els impostos i taxes municipals per al 2019 es congelaran. Llavors, D'on hem tret eixe augment? En primer lloc, de l'engegada de la inspecció de l'IAE i de l'ICO, que ens ha reportat més de deu milions d'euros destapant aquest frau, però també del conveni de cobrament de multes de trànsit de la Generalitat, que ens ha permés que persones que no visquen a València, paguen també les multes. Abans no ho feien i, gràcies a aquest conveni, el Consistori compta amb uns ingressos de més de quatre milions d'euros".
Així mateix, l'Ajuntament també comptarà amb transferències de capital de la Generalitat; la subvenció al transport metropolità per 7,5 milions d'euros; així com un endeutament per 18 milions d'euros que, com ha explicat Vilar, "es destinaran a realitzar accions per a millorar la ciutat, no per a pagar factures".
En què s'invertiran els pressupostos de 2019?
Per tercer any consecutiu, i "després de la disminució continuada del personal de l'Ajuntament generada per l'anterior equip de Govern", s'incrementarà, en un 6% respecte al 2018, el pressupost destinat a contractar nou personal, com a arquitectes, auditors, tècnics, però també policies o bombers. En aquest augment de 15 milions d'euros, també es destinarà 8,6 milions als diferents plans d'ocupació per a facilitar la inserció laboral "a joves menors de 30 anys, a persones majors de 55 anys i a persones amb una situació greu de desocupació perllongada", ha especificat Ribó.Per descomptat, també es destinarà una partida important del pressupost als béns i serveis de la ciutat, tals com el benestar social, en el qual s'inclouen les ajudes al pagament de la llum, l'aigua o el lloguer perquè "a València, segueix havent-hi un percentatge elevat de persones que es troben en la franja de la pobresa, i és la nostra obligació pal·liar aquesta situació"; la cooperació; o l'acolliment de refugiats.
No obstant això, açò no és tot, ja que també hi haurà una clara aposta per invertir en serveis tan necessaris com la neteja viària amb una partida de 70,44 milions; projectes europeus com l'EDUSI, que es destinarà especialment al Cabanyal, amb una partida de 813.700 euros; la qualitat ambiental per a controlar la contaminació atmosfèrica (1,4 milions); ajudes al comerç de proximitat amb 450.000 euros; una inversió de dos milions d'euros a la Fundació Pacte per l'Ocupació; o 10,8 milions d'euros destinats als nous parcs amb els quals comptarà la ciutat, com el Parc Central, el de Malilla o el de Benimàmet.
Així mateix, també s'aposta per la part més social. D'aquesta manera, s'invertirà 194.000 euros més, respecte als pressupostos de 2018, en polítiques d'igualtat; un total de 25,5 milions en polítiques de serveis socials; 5 milions per a l'envelliment actiu; o 550.000 euros més que en 2018 per a menjadors escolars.
Els pressupostos de 2019 reforcen les infraestructures de la ciutat
Infraestructures urbanes, patrimoni històric, mercats o nous jardins i carrils bici són alguns dels àmbits en els quals s'ha invertit en els pressupostos de 2019. Així, a més d'una transferència d'1,2 milions d'euros per a fer front al quart pagament de l'aparcament de Bruges a la Generalitat, i que es posarà en servei al desembre, també es destinaran 700.000 euros al sanejament del Palau de Congressos i 9,2 milions d'euros per a sanejar el balanç de l'EMT.A més, es realitzaran importants inversions en la renovació i millora de jardins com el de la Torre o el de Desembocadura; es destinaran 750.000 euros en l'inici de la urbanització de la Plaça Bruges; 1,3 milions d'euros per al Mercat del Grau; 7,7 milions per a la urbanització de la Plaça de la Reina; o 1,68 milions en el trasllat al final de l'avinguda Tarongers del Mercat de Vell, més conegut com el rastro.
Els carrils bici també cobren protagonisme en els pressupostos de 2019, amb una inversió d'1,2 milions d'euros per a la construcció del carril bici de Primado Reig, el de Ferran el Catòlic, el de General Avilés, el de la Ronda Nord o el de Tres Creus, entre altres.
El sanejament de l'EMT
L'Ajuntament de València s'ha proposat sanejar totes les empreses que depenguen directament o indirectament d'ells. Així, en 2019, l'EMT deixarà de presentar fons negatius propis, que porten arrossegant des de l'any 2003, gràcies a la transferència corrent de 65,5 milions, així com a la transferència de capital de 9,2 milions per a aconseguir un net patrimonial positiu de tres milions d'euros.En aquest sentit, Ribó ha explicat que "en 2019, l'EMT ja funcionarà com una empresa normal, podrà comprar autobusos o demanar crèdits. La nostra idea era sanejar aquesta empresa perquè a ningú se li torne a ocórrer la idea pelegrina de Montoro de tancar l'EMT".