La futura ampliació de l'aeroport de Manises anunciada per Aena fa uns dies podria tindre una alternativa, a llarg termini, amb la projecció d'un nou aeroport a la província de València que oferisca una alternativa al limitat creixement que té la infraestructura actual.
I és que l'actual aeroport de Manises compta amb una limitació de terreny per a créixer quant a pistes, un escenari que ha fet que la Generalitat s'òbriga a l'alternativa d'un nou. Això sí, a llarg termini.
L'actual aeroport de València està a punt d'aconseguir la seua màxima capacitat operativa, situada en 10,5 milions de viatgers i viatgeres, un creixement al qual s'arribarà este 2024 si seguix la tendència a l'alça d'usuaris i usuàries registrada durant el primer trimestre de l'any.
2023 es tancava com el millor any de la seua història amb un total de 9.948.141 passatgers registrats, la qual cosa va suposar un creixement del 22,6% respecte a l'any 2022. Un rècord de trànsit que es quedava molt prop dels 10 milions de viatgers i que supera l'anterior millor xifra de la terminal valenciana registrada en 2019 amb 8.539.579 passatgers. Una barrera que es podria superar enguany, a causa de les bones xifres registrades este primer trimestre.
Un motiu pel qual des de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme es considera que s'ha d'ampliar "ja".
Una obra d'urgència
La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha fet una crida urgent a Aena perquè detalle amb precisió la seua planificació i els terminis per a l'expansió dels aeroports de València i Alacant-Elx Miguel Hernández davant la "falta de concreció" del president i conseller delegat d'Aena, Maurici Lucena, qui va anunciar l'expansió d'estos aeroports com a part de les inversions contemplades en el Document de Regulació Aeroportuària espanyol (DORA 2027-2031).
La consellera considera que les declaracions de Lucena van ser simplement "un anunci sense detalls concrets ni documentació que recolze la iniciativa". En eixe sentit, Montes insta a Aena a proporcionar informació detallada sobre el pla d'expansió, incloent-hi terminis específics per a l'execució de les obres, recordant "la urgència d'estes mesures".
Per a Montes, la falta d'inversió en els aeroports de València i Alacant podria afectar negativament la capacitat operativa i a la connectivitat de la Comunitat Valenciana. Així mateix, ha comparat la situació de l'aeroport d'Alacant amb el de Màlaga, assenyalant que este últim ha experimentat un creixement significatiu després de la construcció d'una segona pista, superant els 20 milions de viatgers a l'any.
"No es pot obviar la necessitat d'inversió en estos dos aeroports, que són un dels principals actius de la Comunitat Valenciana i d'on prové una gran part també dels seus ingressos", destaca, al mateix temps que recorda que la regió és "referent" en matèria d'intel·ligència artificial, indústria d'ocupació o microxips perquè, entre altres coses, té "bona connectivitat aèria".
Oposició de les ciutats afectades
Entre les ciutats afectades per l'aeroport, municipis com Manises (el 90% de la infraestructura està en el seu terme municipal) o Quart de Poblet, ho tenen clar. Javier Mansilla, alcalde de Manises, lamenta, d'una banda, "la falta de comunicació" per part de la Generalitat, "mentre sí que parla amb l'Ajuntament de València". D'altra banda, insistix en les nombroses molèsties que té el municipi i "cap benefici". "Estem en contra de la seua ampliació, però si hi ha informes tècnics que diuen que no hi ha més remei, ens haurem d'asseure a veure com se'ns pot compensar", avisa Mansilla.
De fet, l'alcalde recorda que "no és sols contaminació ambiental, acústica o les limitacions que genera en l'àmbit urbanístic. Quasi el 20% de Manises està ocupat per l'aeroport. Què passaria si tinguérem este terreny per a una zona industrial? Podríem donar treball a més de 10.000 persones i tindríem un benefici anual de 15 o 20 milions d'euros. El greuge comparatiu és molt gran".
Cristina Mora, alcaldessa de Quart de Poblet, es mostra clara: "ens oposem a qualsevol decisió que supose un augment del trànsit aeri que els veïns de Quart de Poblet hem de suportar diàriament sobre les nostres cases. No estem en contra del progrés ni del turisme, però no a qualsevol preu i mai en contra de la salut i el benestar dels nostres veïns i veïnes".
Mora considera que, també a nivell municipal, la localitat "patix moltes limitacions i paga un preu prou alt". "No sols és el soroll dels avions, o la despesa energètica derivada d'haver de tancar les finestres en ple estiu, són les restriccions de creixement, i les zones de servitud que ens impedixen desenvolupar-nos. El president Mazón parla de desenvolupament, desenvolupament de qui? Per descomptat no dels municipis que estem al costat de l'aeroport", insistix.