La llum continua sent més cara dia rere dia. Segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), el preu mitjà de l'electricitat ahir en el mercat majorista va marcar un màxim històric en arribar als 106,57 € per megavat/hora. Aquest nou pic se suma a uns altres que porten succeint-se en els últims mesos per damunt dels 100 euros. No obstant això, el preu de la llum per a demà continuarà ‘in crescendo’ fins a aconseguir un màxim de 110,64 euros.Per a posar en context aquestes dades, cal recordar que la xifra d'ahir va superar en 2,81 euros més el ja antic màxim registre. Un 11 de gener de 2002 es van aconseguir els 103,76 euros per megavat/hora. Amb aquesta nova escalada, el preu de l'electricitat s'encareix per a demà un 4,6% respecte al fixat per a dimarts passat.Tenint això en compte, el preu de l'electricitat varia segons la franja horària (que va en funció de la demanda). Per a demà, l'hora punta serà la més cara. S'arribaran als 110,64 euros, mentre que el mínim continuarà per damunt dels 100 euros.Ara són els aires condicionats els que estan elevant la demanda d'electricitat, encara que, amb aquests preus, són molts els que es veuen obligats a apagar-los: "Els pobres no ens podem posar l'aire condicionat", compte una usuària en xarxes socials. Uns altres prefereixen enfrontar-se a una factura estratosfèrica perquè "o ho pose o muir", justifica una altra.La situació actual respecte al preu de l'electricitat va obligar el Govern a actuar. No obstant això, l'aprovació en el Congrés de la reducció de l'IVA del 21% al 10% no està sent del tot efectiva, ja que el preu no sols no s'ha estabilitzat, sinó que continua marcant màxims històrics.
Per què no para de pujar el preu de la llum?
D'una banda, les condicions climàtiques no ajuden. La falta de pluja, els embassaments mig buits o l'escassetat de vent fa que les energies renovables, com la hidràulica o l'eòlica, siga més escassa, per la qual cosa s'ha de recórrer als combustibles fòssils com el gas o el carbó, molt més cars de produir.Això se suma al factor més determinant: el preu del gas natural no ha deixat de pujar a causa de l'alta demanda, impulsada sobretot per l'aire condicionat en aquesta onada de calor.Una de les raons per la qual està succeint aquest augment del preu de l'electricitat, a més de per la configuració actual del mercat majorista, radica en els preus del gas. Per a la producció d'electricitat en els cicles combinats és necessari el gas, que també registra preus elevats. A més, els drets d'emissions de CO₂, que paguen les centrals de generació que els emeten també estan darrere de l'encariment del preu de l'electricitat.A la recerca d'una solució
La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, afirmava ahir a Vitòria-Gasteiz que la solució a les constants pujades del preu de la llum és que es pose en marxa "una empresa pública d'energia que realment incloga en el mercat elèctric competitivitat i transparència".A més i en declaracions posteriors a TVE, recollides per Europa Press, va revelar que el grup parlamentari d'Unides Podemos està treballant ja en un projecte de llei que impulse la constitució d'una empresa pública d'energia.Per a la ministra, una energètica pública és l'"única forma" que baixe "realment" el preu de la llum i estan tractant de convéncer al PSOE, el seu soci de coalició, encara que no estan "sent senzill" a l'ésser una mesura que no està inclosa en l'acord de govern.