Economia

El Govern de la Nau fa els deures i rebaixa a la meitat els 1.000 milions d'euros de deute valencià

En quatre anys, el govern de Ribó aconsegueix reduir a un 52,6% el deute contret pel PP

1 minut

VALENCIA 11:16:02Pleno

En 2015, sobre València planejava l'ombra de la corrupció, però també del gran balafiament dut a terme per l'anterior equip de Govern, que va conduir a la ciutat a aconseguir elevats nivells d'endeutament fins al punt d'entrar en el Pla d'Ajust 2021-2022 amb les nombroses restriccions que va comportar, i que va afectar la normal activitat del govern local.

Ara, quatre anys després, el panorama valencià ha fet un gir de 108 graus. El Govern de la Nau no solament ha fet els deures quant a la gestió econòmica es refereix, sinó que ha aconseguit tant reduir el deute quasi a la meitat – 52,6% segons les dades de liquidació del Pressupost Municipal 2018 – com traure a València del Pla d'Ajust tres anys abans del previst. Un Pla d'Ajust que, entre altres restriccions, impedia la creació d'organismes o decidir la destinació de les inversions municipals.

Al novembre, l'Alcalde de València, Joan Ribó, qualificava de "dia històric" per a l'Ajuntament de València poder recuperar "la seua autonomia de gestió i presa de decisions" en eixir-se del Pla d'Ajust que ofegava la ciutat, previ pagament dels 30 milions de deute que es necessitaven.

En 2012, el Reial decret 4/2012 va obligar a les administracions locals que tingueren "factures en el calaix" a contractar préstecs per a fer front als deutes. València es va veure obligada a entrar després que el Govern del PP acumulara 183 milions en "factures opaques" en el seu pressupost. Després del canvi de Govern, com assenyala Ribó, "els comptes s'han sanejat, deixant arrere un pla que va arribar a endeutar als valencians i valencianes en quasi 1.000 milions d'euros, un 135% del valor del pressupost municipal" enfront del 52,6% actual.

Ara, el deute continua reduint-se i, a la fi de 2019, podríem estar parlant d'un deute que representaria un 46,8% sobre els ingressos corrents. Per a això, com explicava el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, i com avançàrem a València Extra, la Junta de Govern ha aprovat una amortització anticipada de 38 milions d'euros del deute municipal que "permetrà continuar baixant l'elevadíssim deute que teníem tots els valencians i valenciana a principi de l'actual mandat", així com la contractació de nou deute per valor de 15 milions per a "abordar tots els projectes que l'Ajuntament té en marxa conjuntament amb altres institucions".

Un 68% més d'inversions per a València

2018 es va tancar amb un total de 78,7 milions d'euros d'inversions executades, una xifra quasi idèntica a la de l'exercici anterior. Així, mentre en l'etapa del Partit Popular s'executava una mitjana de 49 milions d'euros, amb el Govern de la Nau, "la mitjana d'inversions ha sigut un 68% superior, arribant a 82,3 milions entre 2016 i 2018".

Així mateix, Vilar ha assenyalat la xifra d'adjudicació d'inversions durant el 2018, arribant als 104,3 milions d'euros, i que suposarà que, durant els primers mesos d'enguany, s'executaran inversions per més de 25 milions d'euros provinents del romanent del 2018.

Etiquetes: