El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha apuntat al fet que "l'esperança per a la recuperació del turisme està posada en el segon semestre de 2021", però sempre condicionat a "la capacitat d'accelerar el ritme de vacunació, i en l'evolució de la pandèmia".
Colomer ha fet aquestes declaracions després d'inaugurar juntament amb el director general de la Societat de Projectes Temàtics CV, Antonio Rodes, la trobada 'Solucions Tecnològiques per a empreses turístiques', organitzat per Districte Digital Comunitat Valenciana i l'Institut Valencià de Tecnologies Turístiques, Invat.tur.
El responsable de Turisme ha valorat l'últim informe d'Exceltur, publicat aquest mateix matí i que analitza el primer trimestre de 2021 a Espanya.
Francesc Colomer ha assenyalat que "Exceltur reflecteix un primer trimestre molt dolent en el conjunt del turisme espanyol" i que des de Turisme "havíem pronosticat en alguna manera que el primer semestre de 2021 seria molt complicat i difícil amb les dificultats del turisme internacional, amb els tancaments perimetrals, i amb un ritme de vacunació no desitjat".
Segons Colomer, "l'esperança està posada en el segon semestre, en la capacitat d'accelerar el ritme de vacunació i que l'evolució de la pandèmia permeta a un sector com el turístic recuperar les constants vitals".
Així mateix, s'ha mostrat prudent per a establir pronòstics i ha assenyalat que "tot sembla indicar que el ritme de vacunació serà clau per a eixa remuntada i la recuperació del sector".
En aquesta línia, ha indicat que "sabem que la demanda existeix i que no hi ha hagut una crisi de producte, o de competitivitat turística, ni de desgast de la nostra oferta, sinó que hi ha una pandèmia duríssima en l'àmbit global". Per això, ha incidit en què "al compàs de la recuperació sanitària, el turisme ressorgirà".
Respecte a la fi de l'estat d'alarma el pròxim 9 de maig, Francesc Colomer ha recalcat que la Generalitat prendrà les decisions "al compàs de l'autoritat científica i sanitària" i ha afegit que "l'important és que les xifres de la pandèmia ens acompanyen per a anar flexibilitzant i per a anar permetent el flux, l'intercanvi, la mobilitat, perquè aquest és un sector que sense viatges ni mobilitat està condemnat a patir moltíssim".
Colomer ha recalcat que "per a minimitzar els durs efectes de les restriccions de mobilitat, des de la Generalitat impulsem el programa Bono Viatge", al qual ha definit com "un instrument que vam posar en marxa precisament contemplant l'escenari que realment hem viscut què és de fomentar el mercat interior dels mateixos valencians en el nostre territori, i ha funcionat raonablement bé".
Així i tot, el titular de Turisme ha incidit en què amb el turisme intern "no tenim suficient i necessitem tant el turisme nacional com el turisme internacional".
Recuperació d l'Imserso
Colomer també ha explicat que des de Turisme "estem mantenint contactes amb el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per a instar a recuperar el programa Imserso com més prompte millor, amb més potència i a més que es recupere el perdut, ja que en el 2020 no va haver-hi Imserso i hi ha un deute pendent amb els destins receptors com el nostre".Així mateix, ha afegit que "en les negociacions estem també tractant que l'Imserso es renove amb altres preus i amb una altra rendibilitat, que no descanse en l'altruisme del sector hoteler i que siga més rendible per a sector, per al territori receptor".