25n
25N
25N

Economia ha resolt el 84% dels ERTO presentats des de la declaració de l'estat d'alarma

Fins al 20 d’abril s’han resolt 51.078 expedients de regulació temporal d’ocupació que afecten 265.952 treballadors

Economia ha resolt el 84% dels ERTO presentats des de la declaració de l'estat d'alarma
22/04/2020 -

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de la Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral, ha resolt un total de 51.078 expedients de regulació temporal d’ocupació, (ERTO), que afecten un total de 265.952 persones treballadores, la qual cosa suposa quasi el 84 per cent dels ERTO i el 73 per cent dels treballadors en la Comunitat Valenciana des de la declaració de l’estat d’alarma.

La crisi sanitària a conseqüència de la pandèmia Covid-19 ha provocat una situació “sense precedents en l’autoritat laboral. D’aquesta manera, en un any se solien rebre al voltant de 1.000 peticions d’ERTO, la qual cosa implica que en només un mes s’han resolt tants expedients com en 59 anys”, destaca aquest departament del Consell en un comunicat.

En aquest sentit, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha assenyalat que “l’objectiu és que les persones treballadores afectades en la Comunitat puguen percebre com més prompte millor les prestacions per desocupació i, per això, cal fer valdre el treball ingent de la direcció general i de les direccions territorials perquè estem complint amb els objectius marcats des que es va decretar l’estat d’alarma”.

Climent explica, en un comunicat, que des de la Conselleria d’Economia Sostenible s’han emprés un conjunt d’iniciatives, entre les quals s’han inclòs el reforç de la plantilla del Servei de Regulació d’Ocupació en 30 persones, l’agrupació i sistematització de sol·licituds homogènies i l’ampliació del termini de contestació de les sol·licituds i evitar el silenci administratiu.

La Direcció General de Treball, Benestar i Salut Laboral una vegada rep una petició d’ERTO ha de constatar la força major al·legada per l’empresa en la seua sol·licitud i emetre la resolució estimatòria o desestimatòria perquè el Servei d’Ocupació Pública Estatal, (SEPE), reconega les prestacions a les quals tenen dret les persones treballadores afectades i s’apliquen l’exoneració de quotes a les empreses sol·licitants.

L’establiment de l’estat d’alarma el passat 14 de març va determinar el cessament d’activitat en multitud de sectors considerats com no essencials i va tindre com a conseqüència el tancament de milers d’establiments i la regulació de l’ús de centenars de milers de persones treballadores. En el període comprés entre el 14 de març i el 20 d’abril s’han sol·licitat un total de 61.428 expedients de regulació temporal d’ocupació que afecten 366.596 treballadors.

SECTOR SERVEIS

De l’anàlisi de les dades s’observa que el teixit productiu valencià queda reflectit que el nombre més gran de resolucions l’acumula el sector serveis amb el 88,9% i amb el 80,5% del total de les persones treballadores afectades. La indústria representa el 5,4% de les sol·licituds i el 14,7% dels treballadors.

També per la grandària de les empreses s’observa la mateixa característica, el 90,5% de les resolucions corresponen a empreses de menys de 10 persones emprades i el 8,8% d’entre 11 i 50 treballadors.

Per mesura reguladora proposada, la suspensió de contractes és l’opció majoritària, seguida per la reducció de jornada i la combinació d’ambdues, l’extinció col·lectiva no és significativa.

Finalment, si s’atén la causa, la força major ha sigut l’origen del 98,4% dels expedients i el seu descens en el nombre de sol·licituds lamentablement coincideix amb l’ascens de les causades per raons econòmiques i productives, l’increment més gran de les quals es produirà, probablement, a partir del cessament de l’estat d’alarma.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − dos =

museo prehistoria