25n
25N
25N

Economia rep 3.579 sol·licituds d'ERTO que afecta més de 38.000 treballadors i treballadores

Economia rep 3.579 sol·licituds d'ERTO que afecta més de 38.000 treballadors i treballadores
20/03/2020 -

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha rebut del 12 al 19 de març un total de 3.579 sol·licituds d’ERTO d’empreses de la Comunitat Valenciana que afecten un total de 38.110 treballadors i treballadores.

El 98% d’aquestes sol·licituds procedeixen del sector serveis, sent l’hostaleria i el comerç els més afectats.

Per províncies, a València s’han sol·licitat 1.935 expedients que afecten 14.003 treballadors i treballadores; a Alacant, 1.224 expedients i 8.587 treballadors i treballadores afectats, i a Castelló, 461 sol·licituds d’ERTO i 2.960 ocupacions damnificades.

Des de la Direcció General de Treball, dependent de la Conselleria d’Economia Sostenible, ja s’està procedint a la resolució d’aquestes sol·licituds encara que si bé, fins al moment, no s’ha detectat cap cas d’irregularitat, no s’acceptaran aquells ERTO les causes dels quals estiguen justificades pel Reial decret d’estat d’alarma aprovat pel Consell de Ministres”, ha explicat el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent.

El responsable d’Economia ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat a totes aquelles empreses de sectors no recollits en el Reial decret.

A totes elles ha assenyalat que, si la cadena de producció es veu afectada per l’afecció d’algunes de les persones emprades o per la necessitat d’estar en quarantena, també poden acollir-se l’ERTO “per ser causa de força major”.

Mesures del Govern valencià

Des del Govern valencià s’ha habilitat un total de 97 milions d’euros per a donar liquiditat en diferents línies de finançament per a evitar tancaments massius i la destrucció d’ocupació a la Comunitat Valenciana.

Aquest muntant es divideix en una línia dotada amb 57 milions, destinada a ajudes als autònoms i una altra de 40 milions d’euros, ampliable, que gestionarà l’Institut Valencià de Finances (IVF) en crèdits participatius per a millorar la solvència de les empreses, amb una manca de tres anys per a afrontar aquests préstecs, amb terminis d’amortització de fins a deu.

ERTO

L’expedient de regulació d’ocupació temporal, regulat en l’art. 47 de l’Estatut dels Treballadors (ET), permet a les empreses suspendre els contractes de treball o reduir la jornada laboral de les persones treballadores de manera temporal.

Les empreses que vulguen acollir-se a l’ERTO han de presentar informe relatiu a la vinculació de la pèrdua d’activitat a conseqüència del COVID-19, així com, en el seu cas, de la corresponent documentació acreditativa, nombre total de persones treballadores afectades, relació nominal, número de DNI i número de la Seguretat Social de les persones regulades, així com la duració de les mesures de suspensió o reducció de jornada.

En aquesta mena d’expedients, la resolució de la Direcció General de Treball es dictarà en el termini de cinc dies des de la sol·licitud.

En el cas de les persones treballadores afectades per l’ERTO, durant la suspensió del contracte, la persona treballadora continua vinculada a l’empresa, però sense dret a percebre el seu sou ni la resta de complements, com a pagues extra o vacances i, acabada la situació excepcional, es reincorporarà a l’empresa i no perdrà l’antiguitat a l’efecte d’acomiadament, ja que la suspensió del contracte és per una causa aliena al treballador o treballadora.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − 2 =