25n
25N
25N

Ecologistes en Acció alerta que els "alts valors d'ozó" en l'aire de la Comunitat superen l'aconsellat per l'OMS

Ecologistes en Acció alerta que els "alts valors d'ozó" en l'aire de la Comunitat superen l'aconsellat per l'OMS
12/08/2019 -

Ecologistes en Acció ha advertit aquest dilluns de la “mala qualitat de l’aire” en la Comunitat Valenciana a causa dels “alts valors” d’ozó. Segons l’organització, dels 54 captadors de mesurament d’ozó a la regió, “només tres no han superat els valors llindars aconsellats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS)”.

Per tant, segons l’associació, “la gran majoria de la població, animals i plantes de la Comunitat han estat exposats a valors nocius d’aquest contaminant”, ha alertat en un comunicat.

L’organització ha afirmat que en 2019 els nivells d’ozó “s’han mantingut lleugerament més elevats que l’any anterior”. “La contaminació generada des de les grans ciutats i ports, les autovies i autopistes i àrees industrials com la zona ceràmica de Castelló s’estén pel territori afectant zones més allunyades i rurals en la forma d’ozó troposfèric”, ha explicat.

Les dades que utilitza Ecologistes en Acció per a vigilar els nivells dels contaminants es recullen de la xarxa de mesuradors oficials de la Generalitat i presa com a referència el valor recomanat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ha indicat el col·lectiu.

D’acord amb aquests paràmetres, “l’aire contaminat per ozó ha afectat en 2019 a la totalitat de la població i del territori valencians”, ha assegurat l’organització ecologista, abans de lamentar que, malgrat les seues denúncies, “ni els governs autonòmics ni el govern central han posat mesures en marxa per a disminuir aquest contaminant, que és el principal causant de contaminació” en la Comunitat.

400.000 PERSONES RESPIREN CONTAMINANTS PER DAMUNT DEL LEGAL
No obstant això, Ecologistes en Acció ha puntualitzat que, “si es considera el valor objectiu establit per la normativa, més lax que la recomanació de l’OMS, la població que ha respirat aire contaminat per damunt de l’objectiu legal és de 400.000 persones en les zones interiors de Cérvol-Els Ports, Túria, Xúquer-Cabriel i Bètica-Serpis”.

Així mateix, set estacions de mesurament d’aquestes zones i de l’àrea costanera de Bètica-Serpis “han incomplit l’objectiu legal en els últims tres anys”, segons l’organització, que detalla que el “límit legal és que en un any no s’ha de superar durant 25 dies els valors marcats pel RD102/2011”. A data del 31 de juliol a Zarra, s’han registrat 59 superacions i a Morella 49, sent aquests les dades més altes entre els set mesuradors que han superat el valor legal.

Ecologistes en Acció atribueix el “manteniment de la contaminació per ozó en 2019”, “en primera instància”, al “repunt en la crema de combustibles fòssils que està acompanyant al canvi de cicle econòmic”. “La seua evolució recent està relacionada amb la tendència a l’increment a l’estiu de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes (onades de calor), resultat del canvi climàtic”, ha afegit.

En aquest context, l’organització ecologista ha reivindicat que “la contaminació i els seus impactes en la salut, ramaderia i agricultura hauria de ser un assumpte de salut pública primordial”, però “des del govern autonòmic no es posen mesures als principals precursors d’aquest contaminant que en 2019 es manté i puja lleugerament respecte al 2018”. “La contaminació per ozó hauria d’abordar-se com un problema sanitari de primer ordre”, ha reclamat.

MORTS PREMATURES
“L’Agència Europea de Medi Ambient ha estimat en 1.600 les morts prematures en l’Estat espanyol en 2014 per l’exposició a nivells de contaminació per ozó com els registrats en País Valencià durant 2018. Les persones més afectades són les xiquetes i xiquets, les persones majors, les dones embarassades i les persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars cròniques”, ha asseverat Ecologistes en Acció.

En aquesta línia, l’associació ha subratllat que “la informació a la ciutadania per part de les administracions públiques no és ni adequada ni ajustada a la gravetat del problema”.

A més, ha denunciat que “els Plans de Millora de la Qualitat de l’Aire per a reduir la contaminació són obligatoris segons la legislació vigent”, però, “en el cas de l’ozó, la Generalitat Valenciana fa una dècada que omet l’elaboració i aplicació d’aquests plans, en totes les zones on resulten preceptius”.

“Es tracta d’una negligència que enguany està posant en perill la salut de 830.000 valencians en les zones interiors de Cérvol-Els Ports, Túria, Xúquer-Cabriel i Bètica-Serpis i costanera de Bètica-Serpis”, ha insistit.

NUCLIS URBANS: VALÈNCIA, SENSE LIMITACIÓ DE TRÀNSIT
Ecologistes en Acció ha criticat que “en els principals nuclis de població urbana existeixen poques ciutats que compten amb protocols d’actuació enfront de les puntes de contaminació per ozó”. “El de València no contempla mesures de limitació del trànsit en episodis com el de l’onada de calor de la primera setmana d’agost”, ha postil·lat.

Les “principals” vies d’actuació per a reduir la contaminació per ozó en la Comunitat, segons l’associació, “són la disminució del trànsit motoritzat, l’adopció de les millors tècniques industrials disponibles, la substitució dels dissolvents orgànics per aigua, l’estalvi i l’eficiència energètica i la reducció dràstica de la generació elèctrica en centrals tèrmiques”. “També és necessari declarar una Àrea de Control d’Emissions per al Mar Mediterrani i penalitzar els vehicles dièsel”, ha agregat.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 + vint =

art en blanc
ruta del grial massamagrell