Dubtes davant possibles contagis però consens amb la presencialitat per part de la comunitat educativa

Pares, pediatres i docents insisteixen en la importància de socialitzar-se, però reconeixen tenir preocupació "perquè el risc 0 no existeix"

Guardar

colegio
colegio

El curs escolar serà presencial al 100% en Infantil i Primària, 1r de l'ESO, FP i la resta de nivells tractaran d'adaptar-se a això al màxim segons les condicions dels centres educatius. Hui, després de quasi sis mesos sense trepitjar les aules, uns 795.000 estudiants reprendran la docència en aquest any marcat per la pandèmia del coronavirus. Dijous passat, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, va reconéixer que, gràcies al protocol sanitari, les aules són segures, encara que "les circumstàncies són molt complicades". La incertesa, no obstant això, es manté perquè "no existeix el risc 0".

La decisió de prioritzar la presencialitat es va prendre de manera unànime en el Fòrum Educatiu Valencià, un espai en el qual tenen representació tots els agents de la comunitat educativa, segons han explicat Marzà i el secretari autonòmic d'Educació, Miguel Soler. Arran d'això, al juliol es va presentar un pla organitzatiu que inclou la reducció de les ràtios, la contractació de professorat i monitors i monitores de menjador extra, l'establiment de grups de convivència estable o un pla de digitalització que permeta seguir la docència a casa si hi ha contagis de coronavirus.

Malgrat això, les circumstàncies preocupen. Els representants d'Educació insisteixen que el risc 0 no existeix i la responsabilitat és essencial per a combatre la pandèmia i seguir amb una docència de qualitat. La identificació dels casos de coronavirus i el possible contagi a familiars és el que més preocupa, encara que la comunitat educativa coincideix que cal apostar per la presencialitat, per la socialització i en l'important paper que jugaran els pares i mares en aquesta situació.

"El pitjor és no saber com reaccionar davant possibles casos positius"

Irene Sahera és mestra d'Educació Infantil en el CEIP Grangel Mascarós de L'Alcora i assegura que la seua principal preocupació és identificar quins alumnes podrien tindre coronavirus i com reaccionar davant això. "Trobe a faltar tindre infermeres que ens ajuden a controlar la situació, ja que en el cas d'infantil, moltes vegades l'alumnat està malalt i en aquest cas podria ser més difícil distingir si és una febre o si es tracta del coronavirus", conta. Per a ella, la clau està a insistir en la rentada de mans que ja es treballava a l'aula, encara que ara amb més dificultats per fer torns i controlar que tots seguisquen amb les normes en tot el que es puga.

Tal com explica, amb els grups bambolla es podrà contenir la transmissió del coronavirus si algun dels xiquets o xiquetes donara positiu, però considera que el problema pot estar fóra de les classes: "amb aquests grups no poden entrar ni professors ni alumnes nous, però el problema és què passarà fora de les aules. Ací ho farem tan bé com siga possible, però els pares juguen un paper essencial en allò que facen després".

Sahera entén la preocupació dels pares i mares. Fins i tot, en la Comunitat Valenciana s'ha creat la plataforma 'Lliure elecció educativa', formada per persones que demanen triar entre docència presencial o en línia per als seus fills i filles davant el coronavirus. No obstant això, anima a veure amb bons ulls la presencialitat malgrat les circumstàncies: "tot el que pot aprendre's en un col·legi serà de qualitat. Els pares no són mestres i ací hi haurà igualtat d'oportunitats perquè tots estan en les mateixes condicions. Jo crec que si es compleixen les normes del protocol no té per què passar res, i és molt important que els xicotets compartisquen, convisquen, juguen... malgrat la pandèmia".

"Cal inculcar les mesures d'higiene des de casa"

"L'Hospital Sant Joan de Déu va realitzar un estudi anomenat 'Corona Kids'. Es van recollir mostres en 22 escoles d'estiu per a xiquets per a veure la taxa d'infecció per COVID-19 en aquests xiquets. Es va veure que la taxa d'infecció no va ser molt alta, molt de menor que en els adults, i que la transmissió d'aquests xiquets a adults tampoc ho va ser".

Així ho explica Marián Moreno, mèdica pediatra de l'Hospital de Manises, que explica que probablement els xiquets que es contagien siguen asimptomàtics o amb poca patologia. No obstant això, sí que preocupa que aquests xiquets puguen contagiar a altres persones. Higiene de mans, distància de seguretat, màscara i, en general, totes les mesures de seguretat recomanades són, per a molts metges, allò que principalment frenarà aquest virus. Per això, es recomana des de casa inculcar als més xicotets totes aquestes mesures, perquè la tornada a escola siga molt més segura.

Molts dels pediatres han donat un vot de confiança a la volta de les aules. De fet, si es mantenen les pertinents mesures de seguretat "és possible que fins i tot disminuïsquen la resta d'infeccions respiratòries per altres virus, com la grip, el virus respiratori sincicial o similars". Per exemple, destaca la capacitat que tenen els xiquets més majors de 6 anys per a ser conscients en el tema físic i d'higiene. No obstant això, la taxa d'infeccions s'espera que siga major entre els xiquets menors de 6 anys, que no portaran màscara i és més probable que tinguen més contacte entre ells.

Una altra de les moltes preocupacions que estan tenint un gran nombre de pares és quan el seu fill haja d'estar en quarantena. Si el fill dóna positiu de COVID-19, el progenitor podrà sol·licitar una baixa laboral per a quedar-se a casa amb el seu fill. No obstant això, si un xiquet o més donen positiu en una prova, la resta de la classe hauria de romandre confinada. Els xiquets haurien d'estar acompanyats per uns pares que haurien de demanar uns certs permisos en el treball. La via que ofereix en la via que ofereix el Govern és adherir-se al programa "Em Cuida", que permet flexibilitzar la seua jornada laboral.

Per què, llavors, si la volta a les aules segurament implica més riscos de contagi, s'aposta per una educació presencial per als xiquets? Durant el període de confinament, segons informa Moreno, encara que no va haver-hi molts casos de COVID-19 entre xiquets, sí que va augmentar significativament les consultes pediàtriques de problemes funcionals: dolors abdominals, problemes d'ansietat, estrés, por... "Els xiquets necessiten anar a classe de manera presencial, socialitzar-se i relacionar-se amb altres xiquets", comenta.

Un altre d'un dels aspectes més comentats en aquesta tornada a escola és l'establiment de grups bambolla de fins a 25 persones, on els estudiants sols es relacionaran entre si. D'aquesta manera, amb grups més estables i amb una ràtio molt menor, és més fàcil controlar als xiquets i reduir la taxa de contagis. No obstant això, una de les principals preocupacions en aquests grups i, en general, en la resta de classes és que pot haver-hi germans en diferents grups, uns amb grups bambolla i altres que no.

Preguntada per aquesta qüestió, Moreno assenyala que, si hi ha un contagi, la probabilitat que es dissemine a altres classes és molt major. Malgrat això, afig que els xiquets no van solament al col·legi, també realitzen extraescolars o van al parc –i els pares–, on s'ajunten amb moltes més persones i els grups bambolla desapareixen.

"Si no tornàvem a les classes, era un fracàs de tots"

Alfafar

Per part seua, Josep Albiol, president de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de la província de Castelló (FAPA Castelló 'Penyagolosa'), conta que la principal preocupació que li arriba dels pares i mares associats es pot resumir en la incertesa: "Hi ha incertesa i nervis perquè no hem tingut casos anteriors dels quals puguem aprendre".

Encara així, Albiol fa balanç i destaca el consens sobre la volta a les classes de manera presencial: "Per a nosaltres és un èxit tornar al col·legi, perquè si haguérem seguit amb la docència des de casa, haguera sigut un fracàs no sols dels nostres representants polítics, sinó de tots i totes". Els pares i mares, continua, estan "felices" que s'haja pogut aconseguir aquest pla, ja que s'han atés les condicions de cada centre com van demanar i hi ha un protocol que, això sí, "podria haver arribat abans per a digerir-lo una mica millor".

El president de FAPA lamenta l'oposició de la plataforma 'Lliure elecció educativa Comunitat Valenciana' i defensa que la socialització en els xiquets i les seues famílies és clau i positiu per al seu desenvolupament personal. "Volíem que tornaren a classe i cada dia tenim més ganes, perquè recordem que l'educació és un dret -no una llibertat- que ha costat molt aconseguir. Cal ser conscients que no hi ha recursos suficients ni temps per a improvisar aquesta formació des de casa i en classes al mateix temps", considera.

Respecte a com veuen les aules, des de la federació Albiol subratlla que són conscients que el risc 0 no existeix i que, lamentablement, no hi ha exemples de casos anteriors a seguir. "Seran el més segures que sabem, però la gent ha de ser responsable i complir amb les entrades i eixides dels col·legis, els horaris, les mesures d'higiene i, sobretot, ha d'inculcar a l'alumnat a les cases la importància de complir amb els protocols perquè això ens beneficia a tots".

Marzà i Soler, conseller i secretari autonòmic d'Educació respectivament, mantenen que les aules són segures si s'és responsable amb el protocol i insisteixen que els xiquets i xiquetes estaran més protegits que en un parc o en qualsevol altre espai de socialització. Tots dos coincideixen amb Sahera, Albiol i Moreno, en la importància de tindre una educació presencial en la qual puguen aprendre a conviure i aprendre a combatre la pandèmia. "És moment de traure el costat positiu i treballar en alguna cosa més enllà dels continguts", destaca la docent.

Destacats