25n
25N
25N

Coneix els Dossers d'Alzira declarats Bé de Rellevància Local

Els Dossers són un dels senyals d’identitat més importants de la Setmana Santa d’Alzira

Coneix els Dossers d'Alzira declarats Bé de Rellevància Local
28/03/2018 -

La Setmana Santa d’Alzira és una de les més sonades a la Comunitat Valenciana. I, en aquesta ocasió, ha fet un pas més enllà en aconseguir que els seus característics Dossers, un dels elements més tradicions de la Setmana Santa d’aquesta ciutat, siguen declarats Bé de Rellevància Local Immaterial per part del Consell de la Generalitat Valenciana. Una declaració que s’ha esperat amb gran il·lusió i que, des del Consistori, han anunciat que suposa un engrandiment més d’aquesta festivitat, que és Festa d’Interés Turístic Nacional des de l’any 1988.

alziraAmb aquesta declaració, a més d’obtenir el suport de la Generalitat per a garantir la seua continuïtat al llarg del temps, també és un focus d’atracció cultural tant per a veïns que, cada any, visiten els diferents Dossers que amb tanta cura i devoció confeccionen els confrares i els dosselers, com per a turistes, que no volen perdre l’oportunitat de viure uns dies intensos.

Els Dossers són una de les manifestacions populars i artístiques més importants de la ciutat, que atorguen una personalitat pròpia a la Setmana Santa d’Alzira. No obstant això, com tot, també han patit una transformació. Així, en els seus orígens, el Dosser era una senzilla ornamentació, realitzada pels Clavaris devots a una imatge, que consistia en les colgadures dels millors panys de la casa, complementats amb motius florals. Amb el pas del temps, es va començar amb la recreació de determinades escenes de la Passió per a aconseguir el màxim realisme.

D’aquesta manera, en l’actualitat, els confrares i altres professionals modifiquen, durant mesos, les seues plantes baixes per a recrear escenes o llocs de Jerusalem per a aconseguir l’ambient adequat per a acollir les imatges que representen la passió i mort de Jesús de Natzaret. A més, des de 1963, es lliura el Premi al Millor Dosser de la ciutat.

Isabel Aguilar, Vicealcaldessa i Regidora de Patrimoni Cultural, ha felicitat a la Junta i a les confraries i germandats per haver aconseguit mantenir viva la tradició dels Dossers fins a convertir-la en una de les manifestacions més ressenyables d’Alzira, i ‘seguir sorprenent amb les seues meravelloses creacions artístiques’. Però no es para ací, ja que ha anunciat que ‘estem a l’espera que fructifique la candidatura de la Tamborada perquè siga declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO’.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 2 =

art en blanc
ruta del grial massamagrell
ruta del grial massamagrell