Dues setmanes per a acurtar la connexió València-Tarragona mitja hora 'gratis'

El pròxim un de gener l’autopista AP-7, entre Alacant i la ciutat catalana, deixarà de ser de pagament

Guardar

ap7
ap7

Amb el raïm arriba 2020 i s'acomiada 2019. També s'acomiada del peatge un gran tram de l'AP-7, entre Alacant i Tarragona. Una històrica reivindicació que es compleix després de no renovar la concessió i permetrà, entre altres coses, trajectes més segurs i alliberar algunes poblacions dels passos de camions de mercaderies. Un moment tan esperat que, fins i tot, algunes persones aniran a prendre el raïm en una àrea de servei d'aquesta autopista; entraren a les 22.30 per a eixir, entre celebracions, a les 00.01 sense haver de pagar.

Des de hui, falten 14 dies perquè entre en vigor la gratuïtat d'aquests 373 quilòmetres de l'AP-7. Fa una setmana Abertis, l'empresa concessionària de la carretera, va signar amb els sindicats majoritaris entre els treballadors l'expedient de regulació d'ocupació (ERE) que afectarà, essencialment, a aquelles persones que estaven en les casetes de les zones de cobrament. El primer dia de 2020 els treballadors i treballadors ja no ho seran d'aquesta empresa, de la qual marxaran amb la indemnització màxima possible -45 dies de sou per any treballat, fins a un màxim de tres anys i mig per als més antics, i 33 dies amb màxim de dos anys i 10 mesos per als més recents-. Amb la seua marxa, s'alçaran les barreres del peatge.

Aquesta mesura beneficiarà, en primer terme, als usuaris habituals. En el tram entre València i Tarragona es registren prop de 23.500 usuaris al dia, mentre que entre Alacant i València prop dels 21.000. El Ministeri de Foment, ara dirigit pel valencià José Luís Ábalos -en funcions-, va oficialitzar l'anunci a l'agost, encara que ja es donava per fet mesos abans, el gener de 2019 després de les preguntes del senador de Compromís, Carles Mullet.

Aquest 'rescat' i gestió pública d'una infraestructura com aquesta entra dins del pla del govern de Pedro Sánchez que, des que va arribar després de la moció de censura al popular Mariano Rajoy, va manifestar la intenció de no renovar algunes concessions. El cas de l'AP-7, que ocorre alhora que el de l'AP-4, a Andalusia, és igual que el de l'AP-1 entre Burgos i Armiñón. La concessió a l'Autopista del Mediterrani va finalitzar abans en 2007. No obstant això el govern de llavors, també socialista -José Luís Rodríguez Zapatero-, la va prorrogar fins a fi de 2019.

Nous vials

La 'liberalització' de l'AP-7, en general, ha sigut ben rebuda, especialment per aquells municipis que acusen el pas de vehicles pesants. Ara, no obstant això, caldrà abordar nous reptes perquè la connexió d'aquesta nova carretera 100% pública funciona com qualsevol altra 'carretera a l'ús', amb unes connexions adequades amb les diferents poblacions al seu pas.

Fins ara, i fins que es realitzen diverses obres, l'Estat té pendent 10 nous enllaços de l'AP-7. Unes connexions que evitaran donar marrades quilomètriques a residents de diferents poblacions que vulguen utilitzar la via. Es tracta de nous vials que la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat va esgrimir de necessitat a Foment l'any passat.

També quedarà pendent veure, després d'alçar les barreres, quant trànsit absorbeix l'AP-7. Encara que el manteniment d'aquest tram, que ara realitzarà Foment a través d'una licitació, està estimat en 12 milions d'euros, pot ser que canvie després de la circulació elevada de vehicles pesants, molt més perjudicials per a la calçada. Una condició que s'unirà a la intenció, encara sense terminis, d'eliminar les 'casetes' de peatge.

Destacats