25n
25N
25N

Dos policies espanyols reconeixen un excés de zel i es disculpen per una discriminació lingüística a un rider d’Elx

Dos policies espanyols reconeixen un excés de zel i es disculpen per una discriminació lingüística a un rider d’Elx
20/09/2019 -

La defensa dels drets lingüístics s’ha de portar en seu judicial a fi que siguen respectats. Així ho va fer Jafet Pinedo, un cuiner i rider d’Elx que va denunciar dos agents de la Policia Nacional per abús de poder, detenció indeguda, agressions verbals i denúncia falsa, després que els policies es van riure d’ell per parlar-los en valencià (fet que van constatar en l’atestat).

Dimecres passat es va celebrar el juí i minuts abans les dues parts arribaren a un acord. Els dos agents es van disculpar pels fets i van reconèixer “excés de zel”, fet que va portar Pinedo a retirar la denúncia. Abans d’entrar a la sala, com un acte de conscienciació lingüística, el mateix ciutadà va explicar als agents el fet normal i el dret de parlar valencià en una ciutat com Elx. Durant la vista judicial, Jafet Pinedo va exercir els seus drets lingüístics, es va expressar en valencià i va demanar la redacció de la sentència en la llengua pròpia del país. A causa d’aquest acte de conciliació, la jutgessa va dictar una absolució formal, tràmit de tancament d’expedient quan s’arriba a un pacte en un procediment penal.

Durant el procés, l’ONG del valencià ha oferit suport i assessorament legal a Pinedo perquè considera que la denúncia dels policies contra ell representa un incompliment flagrant de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, que deixa ben clar que els cossos de seguretat, com a funcionaris públics que són, han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua oficial que aquest sol·licite. Plataforma per la Llengua dona un gran valor al gest tan generós de Pinedo a favor de la convivència social, i espera que siga un exemple per a evitar actuacions de valencianofòbia de membres de les forces de seguretat de l’Estat al País Valencià.

D’acord amb el mateix esperit de concòrdia, el delegat de la Plataforma per la Llengua ha sol·licitat una entrevista a la subdelegada del govern central a Alacant, M. Araceli Poblador, per demanar-li també la paralització de la multa policial contra Pinedo, que continua la tramitació administrativa. Així mateix, l’ONG del valencià considera necessària la realització de cursos de coneixement bàsic de la llengua pròpia per als policies nacionals i, també, el compliment de les normes d’actuació policial vigents, que inclouen respectar els drets lingüístics.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 5 =