La conjunció de dues borrasques provocarà a partir de demà pluges molt fortes i tempestes a València

Guardar

gota_fria
gota_fria

La unió de dues borrasques, una que evoluciona des del Mediterrani i una altra des de l'Atlàntic, provocaran a partir d'aquest dijous i almenys fins al diumenge una situació d'inestabilitat i humitat en la Península i Balears, on es produiran precipitacions fortes o molt fortes i persistents, així com tempestes, segons informa l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), en un avís especial.

El portaveu adjunt de l'Aemet, Rubén del Camp, ha avisat per risc extrem per a aquest dijous i divendres a Castelló, i per risc important a Terol, Tarragona, Girona, València, Mallorca, Eivissa i Formentera, on es preveuen les precipitacions més importants, especialment el dijous i el divendres. Per contra, ha dit que en aquest episodi serà el quadrant nord-oest el que menys precipitacions rebrà.

Del Camp ha assenyalat a Europa Press que entre les dues borrasques provocaran una inestabilitat atmosfèrica acusada per l'arribada a la Península de vent molt humit procedent del Mediterrani que "carregarà" l'atmosfera d'inestabilitat, la qual cosa donarà lloc a pluges fortes i persistents.

Per al portaveu, "el més indicatiu" d'aquest episodi serà la seua persistència, que deixarà acumulacions de més de 100 litres per metre quadrat en 12 hores a Catalunya, Aragó, la Comunitat Valenciana i Balears i més de 150 litres per metre quadrat en zones de la Comunitat Valenciana i aconseguiran fins a 180 litres per metre quadrat en el nord de Castelló i en les zones adjacents de Tarragona i de Terol.

En concret, les precipitacions seran molt fortes en el vessant mediterrani, on s'acumularan entre 30 i 40 litres per metre quadrat en una hora. "No són torrencials, però sí molt forts", comenta.

Aquest dijous, la borrasca atlàntica entrarà pel sud-oest de la Península al mateix temps que la mediterrània s'acostarà per Balears. Durant la primera meitat del dia les precipitacions localment fortes afectaran Andalusia, la Comunitat i Catalunya i a partir de la vesprada, la interacció de les borrasques farà que les precipitacions s'intensifiquen a Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana i Balears, on s'espera que siguen "localment molt fortes i persistents" fins al final del divendres.

SEGUEIXEN LES PLUGES EL DISSABTE

A partir del dissabte, ha indicat que es mantindrà la mateixa situació a la Comunitat Valenciana mentre que les pluges es desplaçaran cap al sud-est i es reforçaran a Múrcia i Andalusia oriental, mentre que preveu que el diumenge la situació tendisca a remetre, "amb alguna incertesa". Aqueix dia, ha dit que podrà ploure sobretot en el sud-est peninsular i en el sud d'Andalusia.

De cara al diumenge, assenyala que el més probable és que la situació comence a remetre i que la borrasca comence a desplaçar-se cap a l'oest de la Península, encara que existeix bastant incertesa quant a la seua trajectòria.

Aqueix dia, el més probable és que les precipitacions, que ja seran menys intenses, afectaran principalment al sud-est peninsular i al sud d'Andalusia. Durant aquest episodi també s'esperen precipitacions i tempestes en altres punts de la Península i de Balears i, encara que no es descarta que localment puguen ser fortes, no seran tan persistents.

SITUACIÓ DE GOTA FREDA

Del Camp ha subratllat que la borrasca que procedeix de l'Atlàntic és una Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) que evolucionarà a borrasca i "aqueixa sí que és una gota freda". L'altra, la procedent del Mediterrani donarà lloc a precipitacions molt fortes en sumar-se a la borrasca atlàntica.

No obstant això, el portaveu no veu probable que se superen les quantitats arreplegades la setmana passada en el Mediterrani, ja que per exemple a Balears es van arreplegar més de 200 litres per metre quadrat en quatre hores i ara s'ha pronosticat 180 litres per metre quadrat en dotze hores a Castelló, encara que no descarta que "puntualment" es puguen superar aqueixos llindars, per la qual cosa aconsella atendre a les recomanacions de les autoritats i a prendre mesures de prevenció, sobretot en les zones de llits dels rius.

EL TEMPORAL MÉS POTENT DES DE 2008

En aquest context, creu que aquest temporal de pluges de tardor en el vessant mediterrani probablement és el més potent des de 2008. Des de llavors, assegura que la resta de les tardors en el Mediterrani han sigut "més aviat secs" a la Comunitat, on l'octubre més plujós dels últims anys va ser el de l'any 2000.

"El rar és que des de 2008 no s'haja produït un episodi de pluges mediterrànies, ja que abans eren més habituals, a diferència d'aquests últims deu anys", comenta.

De moment, en el que va de més d'octubre ha plogut per sota del normal en bona part de l'interior peninsular i en alguns punts de la meitat nord i de la meitat oriental de la Península, de fet ha plogut per sota de la meitat de l'habitual.

No obstant això, a Catalunya, punts d'Aragó, Balears, del vessant mediterrani i Andalusia ha plogut per sobre dels valors normals aquest mes i fins i tot en algunes zones tripliquen els valors normals. Aqueix és el cas de Mallorca, en la zona del Llevant de l'illa, on es van produir les inundacions la setmana passada; de Catalunya i d'alguns punts de les províncies de Màlaga i d'Almeria.

Destacats