Més bicis, menys cotxes i menys contaminació

En dos anys hi ha 40km més de xarxa i el tram de Xàtiva registra més d’un 70% d’usuaris diaris més

Guardar

Més bicis, menys cotxes i menys contaminació
La gran ampliació dels carrils bici de València han complit dos anys. Un temps que ha servit per a crear controvèrsia i, fins i tot, amenaçar per part de partits de la dreta valenciana amb la reversió de part de la infraestructura. No obstant això, les dades recollides per l'Agència Municipal de la Bicicleta i l'Oficina Estadística de l'Ajuntament dóna dos resultats: el seu ús augmenta mes a mes alhora que descendeix el pas dels vehicles.El març de 2017, el primer mes comptabilitzat, el tram del carril que discorre enfront de l'Estació del Nord, al carrer Xàtiva, va registrar una mitjana de 2.479 bicicletes i Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) els dies laborables. Un any després aqueix número va créixer un 25,25% fins a aconseguir 3.105. Un altre any més, molt prop del seu aniversari, creixia un 35,17% més i registrava 4.228 passos. Es tracta d'un augment del 70,55% en una infraestructura amb 2 anys en marxa. El tram ja ha superat els 2.000.000 de passos.

40 quilòmetres

Es tracta d'una de les grans apostes del Govern de La Nau. Els tres socis, Compromís, PSPV i València en Comú ja portaven en els seus programes, abans d'arribar al govern en 2015, que apostarien per la mobilitat sostenible. És l'actual regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, l'encarregat de materialitzar aquesta aposta.L'augment de la infraestructura és, relativament, xicotet. Fins al moment s'han executat uns 40 km nous de carrils bici. No obstant això han resultat molt útils per a connectar els nombrosos trams abans aïllats i, especialment, per a construir un circuit en el centre de la ciutat. Un augment molt criticat per la candidata del PP a l'alcaldia de València, María José Català, malgrat que en el programa de 2015 els populars prometien construir 100 nous quilòmetres de l'entramat, 60 més de l'executat fins ara.Un dels carrils bici que més polèmica ha causat és el de l'avinguda del Regne de València, ja que la seua construcció ha suposat la reducció a un sol carril per a vehicles. És un tram, no obstant això, que en només un mes en marxa va aconseguir els 1.255 usuaris diaris. També s'ha traduït en un trànsit menor de vehicles; en la mateixa setmana immediatament posterior a falles en 2018 i 2019, es passa de 7.047 vehicles diaris a 4.822, una reducció del 31,58%. És, a més, un dels carrils que establia com a prioritat el programa de mobilitat de l'anterior govern del PP, malgrat que ara l'utilitzen com a arma política contra La Nau.

Nivells superiors als permesos

L'augment d'aquesta infraestructura ha significat, també, que València se situe com una de les ciutats espanyoles on més s'utilitza la bicicleta. Segons la 'V Radiografia dels Hàbits de Mobilitat dels Espanyols', el Cap i Casal és la segona ciutat de l'Estat on més s'utilitza la bici, per darrere de Sevilla. A la ciutat andalusa la utilitzen un 21% com a mitjà de transport habitual, mentre que en la valenciana un 16%. Dada que contrasta amb la mitjana nacional, un 10%. Poc abans la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta va atorgar a la capital valenciana el premi "Bikefriendly 2019 a la millor infraestructura ciclista".Grezzi, després d'anunciar-se les últimes dades d'intensitat i ús dels carrils bici a la ciutat, va assegurar sentir una "gran satisfacció". Des del seu punt de vista, només "els que no trepitgen el carrer són incapaços de veure que existeix en tota la ciutat una demanda veïnal perquè la xarxa ciclista estiga en tots els barris". "Estar en contra dels eixos ciclistes, voler revertir-los, és estar en contra del benestar de les persones i de la millora de la ciutat", va assegurar.La menor intensitat de pas vehicles també significa menys contaminació, especialment en el centre de València. Segons dades de la Regidoria de Mobilitat Sostenible, des de 2013 els valors de contaminació de les diverses estacions de control marcaven nivells superiors als permesos. Alguna cosa que, segons van assenyalar, va desaparéixer el febrer de 2019.
Destacats