25n
25N
25N

Dues administratives d'EMT constaten que els seus comptes no es concilien al dia i que Rayón llegia correus de baixa

Compromís diu que l’extreballadora acomiadada “va ocultar en tot moment les factures perquè no es conciliara i es descobrira el que estava fent”

Dues administratives d'EMT constaten que els seus comptes no es concilien al dia i que Rayón llegia correus de baixa
04/12/2019 -

Dues administratives de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València que han comparegut aquest dimecres en la comissió que investiga el frau de quatre milions d’euros detectat en les seues arques han constatat que els comptes de l’entitat “ni es concilien diàriament, ni setmanalment” sinó “mensualment” i han confirmat que la responsable de Gestió, María Rayón, llegia correus electrònics de treball mentre estava de baixa maternal.

Així ho han indicat després de la sessió d’aquesta jornada els representants de l’oposició municipal –PP, Cs i Vox– i del PSPV –també membres del govern local que conformen Compromís i els socialistes– en aquesta comissió. Igualment, han assenyalat que de les declaracions es desprén que hi ha hagut “nul control sobre la tresoreria” i “falta de procediments” en el funcionament.

La consellera de Compromís, Pilar Soriano, ha dit que la treballadora acomiadada després de detectar-se el frau, responsable d’Administració, “va ocultar en tot moment les factures perquè no es conciliara i es descobrira el que estava fent, a més de no informar a ningú”. Ha considerat que aquesta jornada “s’ha tancat el cercle per a entendre tots els procediments que es va saltar la directora d’Administració i que van possibilitar el frau” i ha exposat que “quan va començar estaven treballant les dues persones que fan el treball previ al pagament d’una transferència”.

La presidenta de la comissió, representant del PSPV i regidora en l’executiu municipal, Elisa Valía, ha indicat que “els procediments no són tot el segur que semblava que eren”. “Nosaltres ens reafirmem en què l’envergadura d’aquesta empresa requereix que algú mire els comptes diàriament per a detectar coses o càrrecs anòmals”, ha assenyalat.

Valíaha comentat que s’ha indicat que les conciliacions bancàries, en les quals “només participa una persona”, no es fan si aquesta no està i que es realitzen “a mes vençut”. Així, ha exposat que “la conciliació de setembre es va fer fa res” i que les treballadores han assenyalat “que entenen que és Rayón” qui té atribuïda la funció de mirar els saldos i que “eixa funció no està delegada en ningú”.

Quant als controls, ha agregat que si no es pot “evitar que una persona falsifique signen i mane ordres de pagament”, es pot “intentar posar barreres per a adonar-se en un període raonable” que “no hi ha cap càrrec en compte anòmal”.

“Tenim clar en el frau la responsabilitat directa de qui és però hi ha una responsabilitat per negligència que va més enllà de la persona que executa o habilita les ordres de pagament”, ha exposat. La presidenta ha considerat que “ha d’haver-hi més controls” perquè el succeït amb l’estafa “hui dia podria tornar a ocórrer” atés que “no s’ha posat cap mecanisme de control de comptes”.

“No hi ha cap mesura addicional que garantisca que ha canviat alguna cosa en la seguretat”, ha dit, alhora que ha afirmat que una de les empleades ha dit que “l’únic mecanisme de seguretat introduït és que quan hi ha un proveïdor nou es demana un certificat bancari original”. Valía, que ha assegurat també que s’ha “reafirmat que no hi ha formació específica”, ha exposat, com també han dit els representants de l’oposició, que la cap de Gestió “llegia correus” de treball mentre estava de baixa.

El conseller del PP Carlos Mundina s’ha preguntat després de la compareixença de les administratives “quina informació més se’ns ha de donar perquè es comencen a prendre responsabilitats per part del president del consell de l’EMT”, el regidor Giuseppe Grezzi.

“És evident que el descontrol en l’administració de l’EMT, la falta de previsió en conciliacions bancàries i el nul control sobre la tresoreria han provocat que es poguera produir aquest frau”, ha apuntat.

L’edil ha agregat que “hui s’ha conegut una mentida més de Grezzi”, atés que “ens havia dit que des de 2017 s’havia implantat en l’EMT el pagament a través de la banca electrònica amb claus per al gerent i per a la qual porta tresoreria, Rayón, i les treballadores han dit que l’anterior gerent i responsable de tresoreria, pagaven a través de banca electrònica amb claus”.

“ENS ESTAN MENTINT”

“S’està revelant que ens estan mentint. Els treballadors constaten falta de control per part dels responsables”, ha censurat Mundina, que ha repetit que durant la seua baixa l’encarregada de Gestió a més de “llegir els correus, va realitzar un pagament de 621.000 euros”. Ha criticat la “falta de procediments” i que no s’estiga “fent res nou” quant a “un nou sistema de control en els pagaments”, que les conciliacions “es continuen fent a mes vençut” i que “si no està la treballadora que les ha de fer no es fan”.

El representant de Cs Narcís Estellés ha asseverat que conforme va “baixant la cadena de comandaments” que compareix en la comissió “es van constatant les mentides que Grezzi, el gerent i Rayón ens van comptar”. “Ni es conciliava diàriament ni setmanalment, es concilia mensualment. Els controls de saldo previs a la tresoreria els tenia María Rayón, que llegia correus” de baixa”, ha declarat, alhora que ha demanat de nou el cessament d’aquesta directiva.

Estellés ha censurat, així mateix, que en l’EMT no hi ha hagut “ni formació, ni procediments, ni fitxes de llocs de treball” i ha apuntat que “els administratius es van comptant les coses –referides a les seues funcions– a mà”. “Li ho escriuen i li ho compten. Encara sort que algú escriu el que ha de fer un altre quan se’n va de vacances”, ha agregat.

El representant de Vox Vicente Montáñez ha coincidit amb els altres consellers a criticar les “mentides” de Grezzi, del gerent i de la responsable de Gestió i a afirmar que aquesta última va llegir correus en l’etapa del frau i que “no mirava amb la periodicitat adequada els saldos en els bancs. Ha apuntat també que “no es conciliaven” els comptes “diàriament” sinó “a mes vençut” i que així podrien “haver colat més transferències” fraudulentes.

PASSAR LES FACTURES

Montáñez, que ha reclamat el cessament dels tres responsables citats, ha agregat que s’ha vist “que el comiat va signar la declaració jurada de forma no voluntària” i ha lamentat la “gestió negligent” de la companyia pública. “No existeixen procediments, no s’ha format i no hi ha cap mesura addicional des que s’ha produït l’estafa”, ha dit.

Des de Compromís, Pilar Soriano ha explicat que una de les administratives ha declarat que “per ella han de passar totes les factures abans de fer cap transferència” i que “es trobava treballant el dia que va començar tot”, així com que la treballadora acomiadada “havia d’haver-li passat les factures perquè s’aprovaren per la prefectura d’àrea” però que “no li va dir res.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − 12 =

art en blanc