25n
25N
25N

Dones afectades per càncer de mama donen 15.000 euros per a investigar biòpsies líquides en un subtipo de tumor

Dones afectades per càncer de mama donen 15.000 euros per a investigar biòpsies líquides en un subtipo de tumor
08/08/2016 -

El Grup de Recerca Traslacional en Càncer de l’Institut de Recerca Sanitària La Fe de València ha rebut una donació de 15.000 euros per part de l’Associació de Dones Afectades per Càncer de Mama de la localitat de Requena (Amacma).

Els diners es destinarà al projecte de recerca “Identificació de biomarcadors circulants amb valor pronòstic i predictiu de resposta en càncer de mama triple negatiu”, que està desenvolupant la Unitat Funcional de Patologia de Mama, dirigida pels metges Ana Santaballa i Francisco Ripoll de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe en l’Institut de Recerca Sanitària La Fe. La doctora Carmen Salvador, que acaba de finalitzar la residència d’Oncologia mèdica en este centre, serà l’encarregada de dur a terme el projecte que compta amb la tutela en la part molecular de Jaime Font de Mora, investigador també integrat en el Grup de Recerca Traslacional en Càncer de l’Institut de Recerca Sanitària La Fe.

L’objectiu d’este projecte és desenvolupar nous marcadors en sang que anticipen com evolucionaran i a respondre a la teràpia les dones que pateixen esta malaltia. Estos biomarcadors circulants (biòpsia líquida) s’extrauen d’una mostra de sang de la pacient. La biòpsia tradicional és una prova més invasiva, que consisteix a analitzar una mostra de teixit cancerígen extreta de la dona, normalment a través d’una intervenció menor en quiròfan, per a analitzar el tumor.

Les integrants de l’Associació de Dones Afectades per Càncer de Mama de la localitat de Requena van organitzar el passat mes d’octubre una carrera solidària contra el càncer de mama en la localitat a la qual van assistir prop de 2.000 persones. “Era la primera edició i va tenir un gran acolliment; va ser un dia molt emotiu per a l’associació per la gran resposta de públic”, comenten des de Amacma.

Els 15.000 euros donats per al projecte “Identificació de biomarcadors circulants amb valor pronòstic i predictiu de resposta en càncer de mama triple negatiu” provenen dels diners recaptats per Amacma en esta acció i en altres menors que realitzen al llarg de l’any. Representants de l’Associació s’han reunit amb l’equip investigador per a conéixer els detalls del projecte i la destinació exacta de cada euro.

L’any passat, la mateixa associació va aportar a la causa 15.000 euros i, fa dos, amb la col·laboració de Cellers Mustiguillo, Amacma va recaptar 7.000 euros que es van destinar també a recerca contra el càncer de mama triple negatiu. En aquella ocasió, es va comercialitzar una edició limitada de 300 botelles de vi negre amb el nom “Entretodas” per a recaptar els fons per a avançar en el diagnòstic i tractament d’este tipus de càncer de mama.

Anualment, la Unitat de Mama de l’Hospital La Fe diagnostica i tracta a unes 300 dones amb càncer de mama de nou diagnòstic. El càncer de mama triple negatiu és el subtip molecular de pitjor pronòstic i amb menys alternatives terapèutiques dirigides a dianes concretes, a causa de l’escàs coneixement sobre les alteracions moleculars que ho produeixen. Afecta el 15-20% de les dones diagnosticades de càncer mama, i sol presentar-se en dones joves.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − 4 =