25n
25N
25N

El PP llança la campanya #DóndeEstáMiPediatra per a denunciar el "col·lapse sanitari"

El PP llança la campanya #DóndeEstáMiPediatra per a denunciar el "col·lapse sanitari"
16/01/2020 -

El PPCV ha llançat la campanya #DóndeEstáMiPediatra per a denunciar “la falta de metges d’atenció primària i el col·lapse de la sanitat valenciana”.

La seua presidenta, Isabel Bonig, ha presentat la iniciativa acompanyada pel portaveu ‘popular’ de Sanitat en Les Corts, José Juan Zaplana, i ha lamentat que la Comunitat viu “una despoblació sanitària” perquè “entre el 30% i el 35% dels xiquets valencians no són atesos per pediatres perquè no hi ha”.

“Això significa que un de cada tres xiquets valencians no té pediatre. És un problema greu que cal corregir”, ha apuntat, remarcant que es tracta de la segona regió d’Espanya amb menys especialistes i a la cua en metges d’atenció primària, segons dades del Ministeri de Sanitat.

Ha explicat que els pediatres “estan veient a 16 xiquets a l’hora” en algun cas i atenen fins a 40 pacients al dia. “Aqueix col·lapse fa que el sistema se sature i que moltes famílies es vagen a urgències dels hospitals. A més, hi ha un condicionant important d’edat, ja que un de cada dos pediatres es jubilarà en poc temps”, ha agregat.

Bonig ha indicat que quasi el 50% dels pediatres de la Comunitat ronda o supera els 60 anys, amb el que les jubilacions accentuaran la falta de professionals. Per això, ha instat a treballar en un pla de reposició, “perquè l’especialització no s’aconsegueix d’un dia per a un altre, però el Consell del Botànic no l’està fent”.

La campanya es desenvoluparà per tota la Comunitat i es recolliran signatures perquè Sanitat no tanque consultoris, no s’emporte als metges i no obligue els veïns a recórrer nombrosos quilòmetres per a ser atesos: “Volem una sanitat per a tots i de qualitat”.

A més, Bonig ha proposat que els 325.621 euros previstos per a huit assessors nous en la Conselleria es destinen a contractar nou pediatres.

“Hi ha municipis com Finestrat, Godelleta, Utiel, Sant Vicent del Raspeig, Relleu, Altea, Orxeta, Sella o Monòver, entre altres, on els pares han de recórrer molts quilòmetres davant una emergència pediàtrica. Això que abans semblava una història del segle XX, està passant en el segle XXI”, ha denunciat Bonig.

LLISTES D’ESPERA

D’altra banda, preguntada sobre les últimes dades de llistes d’espera en la Comunitat difosos per Sanitat aquest dimecres, que reflecteixen una reducció en la demora mitjana quirúrgica al desembre respecte a setembre, Bonig ha apuntat que en aqueixa estadística “hi ha cuina”.

“Una cosa és la realitat que diu Conselleria i una altra realitat la que es viu a nivell sanitari”, ha advertit, i ha apuntat que s’han “maquillat” no introduint a nous pacients en les llistes, pacients que no haurien passat per l’especialista com a pas previ.

Per això, el PP demanarà a Sanitat informació sobre els pacients que han entrat i eixit de les llistes en els últims tres mesos, atés que el nombre de persones en espera de 0 a 90 dies es manté en un nivell similar i “dóna la sensació que no s’ha incorporat a gent” al sistema per a “salvaguardar el cap d’any”.

Bonig ha assenyalat, no obstant això, que la part positiva és que s’han augmentat les operacions pel pla de xoc i la derivació de pacients a la privada, la qual cosa mostra que “la sanitat privada ja no és el dimoni amb cues i banyes”.

“Si en lloc de demonitzar la col·laboració públic privada hagueren col·laborat no tindríem aquesta situació, la qual cosa no es pot és derivar de sobte en un mes o dos perquè la privada tampoc pot absorbir, cal planificar-lo”, ha apuntat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × dos =