Els documents en poder del 'ionqui dels diners' trobats en un pis de Zaplana, un "full de ruta" amb els passos donats

Guardar

yonki_dinero
yonki_dinero

La investigació del Jutjat d'Instrucció número 8 de València sobre el cas Erial, en el qual està imputat l'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana, va avançar arran de la intervenció en un despatx d'advocats, en el marc de l''operació Taula', d'uns documents anomenats "full de ruta" que estaven en poder de Marcos Benavent, l'exgerent d'Imelsa, la que fora empresa pública de la Diputació i autodenominat 'ionqui dels diners', i que haurien sigut localitzats en un pis que va ser propietat del propi Zaplana.

En un informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil de data 7 d'abril de 2017 al jutjat, al que ha tingut accés Europa Press, es reflecteixen els indicis que relacionarien a Zaplana amb el contingut dels documents i que van ser intervinguts en una entrada i registre de l'altra operació. Els escrits els guardava Benavent --a qui la Guàrdia Civil no troba "cap vincle" amb les persones i fets investigats-- juntament amb uns altres que va ser "apilant" al llarg de la seua activitat professional.

Per a analitzar aquests documents, la Guàrdia Civil va prendre en compte la declaració com a testimoni de Benavent, qui va afirmar que se'ls havia donat un membre destacat de la Mesquita de València i "molt conegut" en la comunitat àrab; l'entrevista mantinguda amb aquesta última persona, de nom Imad; la base electrònica del cadastre; la del notariat i bases de dades policials pròpies, entre unes altres.

En la declaració com a testimoni de Benavent en 2017, aquest va manifestar que eixos documents "full de ruta" se'ls havia entregat en 2012 una persona d'origen sirià i va afirmar que mai els havia manipulat, fet còpies o mostrat a ningú. Eixe home molt conegut de la comunitat àrab es va entrevistar en la mateixa data amb els agents i, encara que en un primer moment es va mostrar "escèptic" sobre els documents, va reconéixer al final que efectivament se'ls havia entregat al 'ionqui dels diners'.

Aquesta persona va afirmar haver trobat eixos papers en una vivenda en la qual va estar residint en lloguer durant sis o set anys, que pertanyia a un notari i que estava situada en la plaça Legió Espanyola de València. Imad va dir que eixos documents --als quals es referia com a "brossa", que havien quedat abandonats en la vivenda que va llogar i que estaven dins d'un sobre-- "no" eren del notari i va deixar entreveure que pertanyien a una persona "diferent".

Arran d'aquesta entrevista, els investigadors van rastrejar el padró municipal, que va permetre comprovar que aquest ciutadà sirià residia en eixa vivenda de la plaça Legió Espanyola; i el cadastre, que va reflectir tres titulars de la propietat: entre 1998 i 2006 Zaplana i la seua dona; i en anys posteriors dos notaris.

L''expresident' de la Generalitat i la seua esposa van vendre en 2006 la vivenda a un notari i en l'informe la UCO destaca que Imad va explicar que va trobar els documents sobre 2007, data que coincideix amb l'època "immediatament posterior a la transmissió" del pis. Per açò, la Guàrdia Civil creu que existeixen indicis que relacionarien a Zaplana amb ells, tant pel lloc on van ser trobats com pel seu propi contingut.

"RESUM DELS TRÀMITS EFECTUATS"

De fet, assenyala que en un d'ells --"resum dels tràmits efectuats" d'eixe "full de ruta"--, es descriuen els passos donats per Sedesa --empresa de la família Cotino-- durant 2001-2002 en relació amb les concessions públiques dels parc eòlics i de la ITV, sent que va ser sota la presidència de la Generalitat per Zaplana quan es va dur a terme la licitació i adjudicació dels lots, en concret, en 1997.

A més, sota el seu mandat es va realitzar la convocatòria pública per al desenvolupament i execució del mateix, al juliol de 2001. En aquest document s'identificava la mercantil luxemburguesa Imison International, que es "designa depositària de les participacions de la societat espanyola Inversions Imison, que al seu torn controlaria les entitats directament relacionades amb les concessions públiques al·ludides".

Eixa societat, assenyala la UCO, "es va poder utilitzar amb l'objecte de materialitzar el cobrament de comissions il·lícites per import total de 6,4 milions d'euros, pagaments que s'haurien materialitzat en part gràcies a les plusvàlues generades per la venda l'any 2004 de la societat que tenia el dret d'explotació del servei de la ITV".

Així mateix, en relació amb les quantitats rebudes per Imison Internacional, "s'ha pogut esbrinar que en un dels casos, immediatament després de rebre un primer pagament per import de 4,4 milions d'euros, s'ordena la tornada de 2,9 milions a través de diverses ampliacions de capital subscriu com a soci de la mercantil Medlevante", societat constituïda per Joaquín Barceló, exdirector general de Turisme amb Zaplana, que apareix com a representant de l'empresa luxemburguesa a Espanya i considerat un dels seus presumptes testaferros.

A més, entre eixos documents trobats en la vivenda, figura una fulla de la societat Poinds Net, relacionada amb l'assistència sanitària i explotació de geriàtrics, amb anotacions manuscrites i el nom del seu administrador únics sobre el qual la UCO recapta informacions periodístiques en les quals es denuncia un presumpte tracte de favor cap a ell i a qui es considera amic de l'expresident.

Destacats