Els districtes més participatius de València: Quatre Carreres i l'Eixample entre els primers

Els pressupostos DecidimVLC han sigut els més participatius de la història

Guardar

Viario Quatre Carreres
Viario Quatre Carreres

Un any més, els veïns i veïnes de València tenen l'oportunitat de decidir en quins projectes volen que l'Ajuntament de València invertisca els 8 milions d'euros que es destinen als pressupostos participatius DecidimVLC. Una aposta que, enguany, s'ha vist més reforçada que mai en aconseguir el nivell de participació més alt de la història d'aquest procés de participació ciutadana. De fet, s'han presentat 1.283 propostes ciutadanes i s'han emés 50.616 suports.

Del total de propostes, 804 han passat a la fase d'estudi de viabilitat tècnica en la qual, durant dos mesos, els serveis tècnics municipals estudiaran la viabilitat tècnica, jurídica i pressupostària de cadascun dels projectes presentats. Després d'aquest estudi, arrancarà la fase de votació – prevista entre l'11 i 28 de febrer de 2021 – en la qual la ciutadania triarà quins s'executaran.

En aquesta primera fase de presentació de propostes, Quatre Carreres ha sigut el districte més participatiu, presentant un total de 124 propostes, entre les quals es troben la millora dels parcs infantils del barri de Malilla; la remodelació de l'avinguda Ausiàs March amb voreres més amples i més espais verds; la baixada del carril bici de la rotonda avinguda Plata – Walksman; la millora dels accessos al CEIP Montolivet; o la instal·lació de més fonts d'aigua potable, filtrada i refrigerada en les proximitats dels centres docents, de salut o biblioteques del districte.

La segona posició l'ocupa L'Eixample amb un total de 85 propostes presentades entre les quals es troben la incorporació de la zona taronja d'aparcament a Russafa, amb l'objectiu de resoldre els problemes d'aparcament; la conversió en zona de vianants del carrer Alacant; la instal·lació de jocs infantils i d'exercici en Marqués del Túria; la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics; o, per exemple, amb 157 suports, l'adequació del moll 3 del Parc Central per a crear una Instal·lació Esportiva Elemental.

La resta de districtes que més propostes han presentat han sigut Patraix amb 83; Camins al Grau amb 77; Extramurs amb 76; o Benicalap, La Saïdia i Poblats Marítims amb 73. En l'altre extrem, es trobarien els districtes de Rascanya i Jesús amb 40 i 41 propostes presentades. No obstant això, com va apuntar la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, "és possible que, en alguns districtes, la participació haja sigut menys perquè s'han concentrat les propostes a través de les Juntes de Districte, tenint més definit quines inversions volen per als seus barris".

Quant als pobles de València, Benimàmet s'alça, amb diferència, com el que més propostes ha presentat – 46 en total –. Entre elles, destaca l'ampliació del centre de salut; continuar millorant el Parc Lineal; la realització d'un desdoblament de la carretera des de la rotonda fins al Camí Fondo de Beniferri per a crear itineraris més segurs; o el projecte de rehabilitació de la Casona per a reguarda de la Policia Local.

En contraposició, els pobles que menys propostes han presentat en aquesta edició de DecidimVLC han sigut Mauella, que no ha presentat cap proposta, Cases de Bàrcena i Carpesa amb 6 i Forn d'Alcedo o el Perellonet.

No obstant això, el que sí que comparteixen tots els districtes i pobles de València és l'aposta per un model de ciutat marcat per l'ampliació de zones verdes, la mobilitat sostenible o la recuperació de l'espai públic amb actuacions de conversió en zona de vianants.

Destacats