25n
25N
25N

La 'distorsió' de la Transició Ecològica de Madrid a València

El Govern Central ha desoït a València sobre l’ampliació de la V21 i encara no ha respost sobre l’ampliació del port

Demolició de l'alqueria centenària del Forn de Barraca / Per l'Horta

La 'distorsió' de la Transició Ecològica de Madrid a València
18/10/2019 -

Els assumptes de Medi Ambient, en el Govern d’Espanya, van començar ‘dissolts’ en altres ministeris, com els d’Agricultura, sense denominació particular. Ja en el 93, apareix com a cognom en Obres Públiques, Transports i Medi Ambient. L’últim executiu format, ara en funcions, de Pedro Sánchez, va voler simbolitzar la importància d’aquesta matèria amb una nova denominació; Ministeri per a la Transició Ecològica. Una materialització, segons el President del Govern, de “concretar” polítiques concretes cap a la sostenibilitat. Una declaració d’intencions, no obstant això, que no impedeix a València la destrucció de 60.000 metres quadrats de Horta tradicional productiva, o que aquest Ministeri es pronuncie sobre l’ampliació del Port sense Declaració d’Impacte Ambiental (DIA).

Dos mesos i mig sense resposta

Ahir saltava a l’actualitat la imputació de dos directius del projecte Castor per delicte ambiental. Un pla per a crear un depòsit estratègic i artificial de gas natural que es va realitzar sense una avaluació d’impacte ambiental i que va generar una activitat sísmica en l’entorn pròxim que va portar a la seua paralització. “No volem més nyaps com les del Castor, que es fan de pressa i malament, que acaben en els tribunals“, va assenyalar el Diputat de Compromís en el Congrés dels Diputats, Joan Baldoví. Assenyalava així el que la seua formació, especialment des de València amb l’alcalde Joan Ribó, considera necessari: una nova DIA per a l’ampliació nord que pretén el Port de València. Una qüestió sobre la qual, malgrat les demandes, no s’ha pronunciat el Ministeri de Transició Ecològica.

El passat dos d’agost la Consellera d’Emergència Climàtica, Mireia Mollà, va enviar al Ministeri una carta perquè es pronunciara sobre el tema. Segons ha confirmat la mateixa Conselleria ahir, dos mesos i mig després, no ha respost al Govern sobre alguna cosa que, asseguren també associacions com la de veïns de Natzaret o Litoral per al poble, podrien causar un mal ecològic i augmentar l’afectació del port sobre les platges del sud, ja crítica.

En roig, demolicions. En verd, construccions. En groc, emplenament de terra.

Segons argumenta Aurelio Martínez, el director de l’Autoritat Portuària de València, amb la lectura de la Llei de Declaració, “no es compleixen els requisits per a haver de realitzar-la de nou”. Va argumentar que, a més, la possible redacció d’aquesta seria un procés llarg que posaria en risc la gran inversió que vol realitzar l’empresa MSC en el port, respecte a una nova terminal de contenidors. Segons va assenyalar en una roda de premsa, cap dels sis supòsits detallats en la Llei, en l’article 7, per a exigir una nova DIA es donen:

  • Un increment significatiu de les emissions a l’atmosfera.
  • Un increment significatiu dels abocaments a llits públics o al litoral.
  • Increment significatiu de la generació de residus.
  • Un increment significatiu en la utilització de recursos naturals.
  • Una afecció a Espais Protegits Xarxa Natura 2000.
  • Una afecció significativa al patrimoni cultura.

No obstant això, des de l’associació Comissió Ciutat-Port, integrada per diverses entitats socials, no opinen igual. Creu que l’augment en un més d’un 300% dels dragatges que es realitzaran respecte a l’anterior Declaració ja és motiu suficient. A més, se suma la demolició de diverses infraestructures tampoc contemplades anteriorment, com la d’un contradic i construcció d’un altre. “L’execució material de les obres previstes en el projecte constructiu actual, i no contemplades en la declaració d’impacte ambiental emesa en 2007, podrien constituir delicte mediambiental en tant que afecten entorns sensibles i especialment protegits“, asseguren.

Política valenciana des del Congrés

Per a Joan Ribó, l’assumpte passa per una solució ‘fàcil’. Segons va exemplificar, si “algú està malalt, va al metge”, i si es dubta d’una obra per la seua alta transcendència mediambiental, es va al Ministeri. “I si el Ministeri diu que no fa falta una nova DIA, perquè ja està, com si el metge em diu que no estic malalt”, ha asseverat.

Expropiacions V21.

No és l’únic assumpte relatiu al medi ambient que ha causat discrepàncies entre l’Administració central i valencianes. El Ministeri d’Indústria, amb el valencià José Luís Ábalos al capdavant -que va ser regidor de la ciutat-, va heretar un projecte de l’anterior executiu popular per a ampliar els carrils de la V21 a la seua entrada a València.

Malgrat les reticències de Compromís, el projecte va seguir avant amb un canvi en les exportacions: d’uns 80.000 metres quadrats a 62.000. Una cosa no conciliable amb el discurs mediambiental del PSOE estatal amb una obra que destruirà terra productiva, alqueries centenàries -el Forn de Barraca ja no existeix-, i que el mateix Ajuntament de València, el principal afectat, assenyala que és “una ampliació innecessària”.

Josep Gavaldà, portaveu de la plataforma Per l’Horta, va assenyalar que l’entrada de la V21 a València funciona “com ha de funcionar” i està lluny d’estar “col·lapsada”. Una argumentació que no comparteixen només activistes, també el Servei de trànsit de València. L’Ajuntament, associacions i fins i tot tècnics qualificats diuen que no és necessari, però Madrid segueix avant i destrueix Horta, mancant oposició des de la Generalitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 + onze =