Els discursos d'odi troben fre a València

Ribó ha anunciat la creació d’una Oficina de Delictes d’Odi per a la pròxima legislatura

Guardar

ribo_vtc
ribo_vtc

València es posiciona contra aquells que amenacen els drets i les llibertats de pensar, sentir o creure de determinats col·lectius. Així, si fa un poc més d'un any, l'Alcalde de València, Joan Ribó, i el President de la Generalitat en funcions, Ximo Puig, signaven un conveni de col·laboració interinstitucional per a la formació de la Policia Local de València per a prevenir i combatre els delictes d'odi, la setmana passada, en la primera Jornada contra els Delictes d'Odi, Ribó anunciava l'obertura, per a la pròxima legislatura, d'una Oficina de Delictes d'Odi per a prevenir aquest tipus de conductes, però també per a protegir a les víctimes.

No obstant això, no es tracta de la primera vegada que des del Govern de la Nau es posa fre a conductes que van en contra de la llibertat d'expressió. Sense anar més lluny, va ser el mateix Alcalde de València qui va garantir tant l'actuació de l'humorista Dani Mateo amb el seu espectacle 'Nunca os olvidaremos', com el de Mongolia en La Rambleta, després que es produïra una crida de l'extrema dreta per a boicotejar aquestes representacions.

I és que com ha defensat en totes dues ocasions, "els grups d'extrema dreta no poden condicionar els actes d'una ciutat lliure. La llibertat d'expressió és un dret fonamental de la Constitució espanyola, i València no tolerarà un xantatge d'aquest tipus", al que afegia que "l'agenda cultural de la nostra ciutat la programen els agents culturals i ningú més".

Una situació que també s'ha repetit quan l'autobús d'HazteOír va intentar circular pels carrers de la ciutat llançant un missatge directe en contra del moviment feminista, mitjançant la utilització de la imatge de Hitler modificada, juntament amb la frase "no és violència de gènere, sinó violència domèstica". Finalment, aquest autobús no complia amb la normativa per a poder circular pels carrers de València. Així i tot, la Policia Local de València sí que va anunciar que denunciaria per delicte d'odi a l'autobús d'HazteOír.

Els delictes d'odi han anat augmentant, en tot just dos anys, de manera considerable. I és que les xarxes socials també han jugat un paper molt important en la propagació d'aquests discursos. Per aquest motiu, és essencial que des de les institucions públiques s'impulsen mesures per a frenar missatges que atempten contra les llibertats de les persones. Des del Govern de la Nau sempre ho han tingut clar, i aquesta política continuarà desenvolupant-se amb accions com l'Oficina de Delictes d'Odi que comptarà amb un assessorament integral per a la víctima.

Arxivat a:

Destacats