Puig: "és el moment valencià però en una nova versió d'allò que diu el nostre himne"

Amb l’acte institucional del 9 d’Octubre, el president de la Generalitat, XImo Puig, ha remarcat el gran paper que juga la Comunitat en el seu conjunt

Guardar

WhatsApp Image 2020-10-09 at 11.45.53
WhatsApp Image 2020-10-09 at 11.45.53

Com cada 9 d'Octubre, amb la Generalitat engalanada, el Palau més emblemàtic del poble valencià acull l'acte solemne per celebrar el dia de tots els valencians i valencianes. Enguany, un acte marcat per l'impacte de la pandèmia de la COVID-19 que no ha suposat cap impediment per reivindicar aquest dia. En les mateixes paraules del president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recordat els 1.680 valencians i valencianes que "pel camí han perdut la vida", i que "són les víctimes d'una terrible pandèmia que ens ha sumit en la tristesa, la preocupació i la incertesa".

'La Via Valenciana és més cogovernança, major igualtat financera, més connexió emocional entre les parts i el tot'

Sens dubte, el discurs del president ha remarcat el paper el territori valencià en el seu conjunt, així com una humil i xicoteta crítica a l'infrafinançament que patim. D'aquesta manera, Puig ha assenyalat que "la Via Valenciana és més cogovernança, major igualtat financera, més connexió emocional entre les parts i el tot", per això, "és el moment valencià, en una nova versió d'allò que diu el nostre himne. I l'hem d'aprofitar". Per altra part, el president ha incidit en què "gràcies al treball de tota la societat, hui som reconeguts per l'acord, la gestió i el trellat. Sobretot això: sentit comú".

Amb esperança, coratge i ànims, el president ha recordat que el poble valencià s'ha alçat després de guerres i d'epidèmies; després de dictadures i de crisis; després de riuades i de pantanades que "amb patiment i molt d'esforç, sempre ens hem alçat". També posat èmfasi en "la història de les minúscules", és a dir, "aquella que està arraconada per la història de les majúscules", aquella que "arracona al protagonista de qualsevol transformació social: el poble", ha evocat Puig.

Seguint les paraules del president Puig, aquest ha volgut remarcar la importància que juga la ciutadania enfront aquesta pandèmia, per això, "no és l'acció dels governs, sinó l'actitud de la ciutadania, allò que determinarà l'evolució de la pandèmia", marcant així que "no són les majúscules; és la humil lletra minúscula, un nom convencional amb una història extraordinària".

'No podem perdre a la generació més preparada de la història ni podem hipotecar més enllà del necessari a la següent'

Amb aquesta fita, Puig recorda la nostra existència com a poble valencià hui fa 782 anys, que amb l'entrada de Jaume I a la ciutat de València, ens va donar nom i veu com a poble. Així mateix, el president ha insistit que el nostre poble és hui enfront dels territoris de la confrontació," sinònim d'unitat, d'estabilitat i de serenor". Així mateix, posant les persones al centre, una distinció especial des del president per a les persones majors, ja que "han construït el món de drets i llibertats que hui habitem, ens ho han donat tot i mereixen més atenció, respecte social i tracte digne per part de tots", però també per a la societat més jove, ja que "la situació precària de tants joves atrapats entre dues crisis ha de moure'ns a actuar amb urgència i determinació", per això, Puig ha insistit que "no podem perdre a la generació més preparada de la història", ni tampoc "podem hipotecar més enllà del necessari a la següent generació".

A aquest mateix acte, el Consell ha concedit l'Alta distinció de la Generalitat dels Premis 9 d'Octubre al poble valencià "donat que l'experiència viscuda des del 14 de març, quan es va declarar l'estat d'alarma, ha posat en relleu com mai abans el paper crucial de la responsabilitat individual i col·lectiva", ha anunciat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra. A més, l'Alta distinció de la Generalitat també ha sigut concedida per a diferents col·lectius "que han destacat de manera especial i essencial durant aquesta crisi que estem patint, assumint sense fissures el seu deure en una proporció immensament majoritària", ha anunciat Oltra.

D'aquesta manera els col·lectius que han rebut aquesta Alta distinció de la Generalitat han sigut el personal sanitari, el personal de centres i establiments de serveis socials, el personal del sector dedicats a la producció, distribució i comercialització de productes agroalimentaris, el personal de les empreses i serveis de transport, el personal de serveis de neteja i retirada de residus, el personal de serveis de seguretat, protecció i emergències, personal del sector de l'ensenyament, personal de les administracions públiques, personal del sistema valencià de ciència, investigació i innovació, professionals i empreses del sector productiu que han reorientat la seua producció per poder atendre la demanda dels productes relacionats amb la COVID-19, personal del sector cultural, professionals dels mitjans de comunicació i entitats i organitzacions que desenvolupen la seua activitat en l'ambient de la solidaritat valenciana.

A més, el poeta Marc Granell i el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, han rebut el Premi de les Lletres i la Distinció Joan Lluís Vives de la Generalitat, respectivament.

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Destacats