On el Port veu "seguretat legal" ampliar sense DIA, uns altres veuen possibles "delictes"; a l'espera del Ministeri

L’Ajuntament demanda una nova declaració per les “possibles”, sense assegurar que n’hi haja, repercussions ambientals del projecte per a la ciutat i l’entorn

Guardar

Ampliación-norte-Puerto(1)
Ampliación-norte-Puerto(1)

D'una banda, assenyalen, "no hi ha absolutament" cap motiu que una nova Declaració d'Impacte Ambiental en les possibles obres de l'ampliació nord del Port de València. Per l'altre, entre associacions ,Ajuntament i Generalitat, troben varis; augment dels dragatges, destrucció i construcció de nou dic i trasllat de la terminal de creuers. Amb el Ministeri encara sense pronunciar-se, el Consell de l'Autoritat Portuària de València (APV) va aprovar divendres passat l'adjudicació provisional del projecte, amb l'únic vot en contra de Joan Ribó.

L'APV assegura tindre comprovat, mitjançant diversos informes, la legalitat de seguir avant amb el projecte sense una nova DIA. Des de les associacions civils, no obstant això, incideixen en totes les causes, creuen, "justifiquen" una nova Declaració i que, en cas de continuar sense ella, podrien "incórrer en un delicte mediambiental i de prevaricació". Ribó, que assegura tindre una bona relació amb els representants portuaris, assenyala que no és un enfrontament, sinó una discòrdia perquè creu que la DIA és "imprescindible" per a revisar "els possibles impactes ambientals": "Que no ho afirme, dic possibles".

APV

"El primer que cal fer és informar-se", va assenyalar Aurelio Martínez, president de l'APV. Segons va assegurar, "el primer" que van fer abans d'iniciar el procés va ser "demanar un informe realitzat per tècnics de la casa i ratificat per Ports de l'Estat" el maig de 2018, sobre l'ampliació. Un informe que va animar al Port a canviar l'ampliació del sud al nord, com ara es planteja, i que concloïa que no seria necessària una nova DIA.

Amb la Llei d'Avaluació Ambiental a la mà, Martínez va repassar els preceptes pels quals, segons la norma, seria necessària una nova Declaració. "Un increment significatiu de les emissions a l'atmosfera; cap. Dels abocaments als llits públics o al litoral; cap. De la generació de residus; cap. De la utilització de recursos naturals; cap. Una afecció a Espais Xarxa natura; cap. Afecció al patrimoni cultural; cap". Així, es mostren totalment segurs de la poca necessitat de demanar un nou estudi sobre l'afecció al medi ambient. Des de la Comissió Ciutat-Port, associació formada per múltiples associacions civils -Per l'Horta, Associació de Veïns de Natzaret..." no ho veuen, per a res, de la mateixa forma.

Un 300% més

Segons les associacions, aquestes valoracions escapen a tot el significat de l'ampliació nord. En el moment de recordar els punts que poden motivar una nova Declaració, es fa referència, únicament, a l'obra d'execució. No obstant això, els efectes no acaben ací: duplicar la capacitat de contenidors pot portar a duplicar els camions i les emissions; traslladar la terminal de creuers al sud del port els porta a pocs metres dels habitatges dels veïns de Natzaret; l'increment del trànsit de grans bucs porta també major diòxid de sofre, un dels elements més contaminants i nocius que emanen aquests vehicles...

Comissió Ciutat-Port creuen que hi ha motius de sobres per a demanar una nova DIA i que, de no fer-se, el "Port de València" corre el risc de delinquir. Segons l'anàlisi que han realitzat gràcies a un equip tècnic, el projecte que es pretén aprovar "excedeix amb molt l'autoritzat en la DIA" de 2007, Entre les principals diferències, assenyala l'"augment dels nivells de dragatges i rases de fonamentació dels molls, que passarien de 1,5 milions a 4,5 milions", és a dir, un 300% més.

Informe jurídic

Des de l'Ajuntament de València, s'ha assenyalat l'existència d'un "informe jurídic" que assenyala, precisament, en direcció contrària al criteri del Port; es donen les condicions necessàries per a demandar una nova Declaració d'Impacte Ambiental. Segons ha assenyalat Ribó, els canvis són prou grans com per a motivar-ho. L'augment del dragatge i l'efecte paisatgístic des de les platges urbanes de València són alguns dels motius, però també la possible repercussió en la qualitat atmosfèrica de l'entorn. Des de l'Ajuntament faran arribar, el més breu possible, aquest document al Port.

Mentrestant, tots esperen que el Ministeri de Transició Ecològica, al qual la Consellera de Medi Ambient i Ajuntament han apel·lat, que es pronuncie. Alguna cosa que pot veure's enrevessat en la nova convocatòria electoral del 10 de novembre.

Destacats