25n
25N
25N

Directora de finances d'EMT constata "descontrol" i falta de personal en administració, segons l'oposició

Compromís parla de “controls adequats”, reitera salt de “tots els procediments” en el frau i nega canvi de claus entre empleats

Directora de finances d'EMT constata "descontrol" i falta de personal en administració, segons l'oposició
27/11/2019 -

La responsable de Finances de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València ha constatat aquest dimecres, “descontrol”, “desorganització”, “falta de procediments” i “de personal” en aquesta companyia pública durant el període en el qual a la fi del passat estiu es va produir el frau de 4 milions d’euros en les seues arques.

Així ho han indicat els representants dels tres grups de l’oposició a l’Ajuntament –PP, Cs i Vox– en la comissió de treball de l’EMT que investiga aquesta estafa després de la declaració de la citada treballadora en la sessió celebrada aquesta jornada.

El conseller i edil del PP, Carlos Mundina, ha criticat a partir d’aquesta compareixença que “entre l’última setmana d’agost i fins al 20 de setembre en un departament tan important com el d’administració, on està tresoreria i on va ocórrer el frau, només hi havia dues persones”.

Mundina ha precisat que eren la treballadora acomiadada després de l’estafa i cap d’Administració i una “subordinada”. “No estava la cap –de Gestió–, de baixa maternal i la persona que acaba de declarar estava de vacances”, ha apuntat. “Ella ve el 9, una altra el 16 i una altra el 20”, ha agregat, a més de censurar que “no hi havia previsió de substitucions”.

Així mateix, ha lamentat que “ningú” puga precisar les funcions de la responsable de Finances i ha subratllat que segons el que ha dit “no té accés als comptes bancaris” de l’EMT atés que aqueixa tasca està en mans del seu superior, l’encarregada de Gestió.

“Les seues funcions ningú les entenem. Fins a ella mateixa li resulta estrany explicar que no té accés als comptes bancaris. No té claus d’accés a la banca electrònica en els comptes de l’EMT. És una tasca que s’ha reservat el seu superior”, ha declarat.

D’altra banda, ha ressaltat que “no hi havia” tampoc “una supervisió de la conciliació bancària”, per la qual cosa ha afirmat que “han mentit el gerent –de l’EMT, Josep Enric García–, –Giuseppe– Grezzi –president de l’EMT i regidor de Mobilitat Sostenible– i –María– Rayón –responsable de Gestió– dient que diàriament es feien les conciliacions bancàries”.

“Les hem demanades i no se’ns han donat. És injustificable però demostra descontrol, desorganització i falta de procediments en l’EMT”, ha exposat. Després d’això, ha subratllat que la directora de Finances “confirma” que “fins hui no s’ha adoptat un nou procediment o incorporat un protocol per a evitar el frau”. “Es continuen fent les coses com abans o com durant el frau”, ha dit.

Des de Cs s’ha criticat també “la mala gestió de les vacances estivals de tota la cadena de comandament” de l’EMT. El seu conseller, l’edil Narcís Estellés, ha exposat que “de tota la cadena de comandament, de set persones, en període estival, quan es produeix el frau, només estaven operatives dues: la directora d’administració, que ha sigut destituïda, i un administratiu”.

Estellés ha considerat que així “la probabilitat que ocorregueren coses –en al·lusió a l’estafa– era alta”. Igualment, respecte a les funcions de la responsable de Finances ha considerat com “una cosa curiosa” que tinga “una cap superior que porta recursos humans i la seua àrea” i ha ressaltat que “al final, un responsable directe no trobem”.

Estellés ha comentat que la compareixent “mai” va portar tresoreria –l’edil ha dit que s’encarregava la responsable de Gestió– i ha assenyalat, en conseqüència, que “una de les quatre funcions del gran procediment mai l’exerceix la directora de finances”. “Ací hi ha una cosa estranya”, ha afegit, a més de destacar que les conciliacions bancàries “no es fan diàriament”.

FORMACIÓ

“La responsabilitat directa d’una responsable economicofinancera hui no l’hem vista ací”, ha lamentat. “Tira per a dalt o per a baix. No és la directiva fantasma que es deia però moltes responsabilitats directes economicofinanceres no tenia”, ha asseverat. A més, ha censurat que els documents que demana sobre aquestes i altres qüestions se li entreguen en “octubre, post frau”.

Narcís Estellés ha apuntat també que la directora de Finances “ha reconegut que no s’ha donat formació a ningú de l’àrea d’administració en àmbits propis del seu treball des que ella està en l’empresa, des de 2017”. Ha agregat que la treballadora “ha confirmat” que la responsable de Gestió “llegia correus” durant la seua baixa maternal. “S’enviaven un WhatsApp previ però ha donat fe que obria el correu –corporatiu– i el llegia”, ha ressaltat.

El conseller de Vox, l’edil Vicente Montáñez, ha destacat que la directora de Finances “ha reconegut que va haver-hi una conversa per WhatsApp amb la qual s’informa Raió que ha de passar pel banc a legitimar les signatures”, per la qual cosa ha dit que la responsable de Gestió “tenia constància que s’estaven realitzant pagaments amb signatures manuals” en el període en què es va donar el frau.

Així mateix, ha manifestat que “hui hem descobert” també, a partir de la compareixença de la directora de finances, que “pel que sembla, almenys ocasionalment, entre els empleats es canviaven les signatures, les claus d’accés”. “A partir d’ací cap que comencem a preguntar si es canviaven o no les signatures estant de vacances”, ha declarat.

“ACLARINT MOLTS ASSUMPTES”

En nom de Compromís, un dels socis del govern local, l’edil i consellera Lucía Beamud ha afirmat que la compareixença de la directora de Finances “ha anat bé” i ha valorat que s’estiguen “aclarint molts assumptes per a saber què ha passat en el frau i recuperar els quatre milions defraudats”.

Beamud ha considerat que els controls que hi ha en l’EMT “són els adequats i garantistes”, al mateix temps que ha reiterat que l’estafa ha tingut lloc perquè “s’han saltat absolutament tots els procediments d’una forma alarmant”.

La també consellera de Compromís, Pilar Soriano, ha agregat que s’ha “deixat clar” la “falta de control” en les transferències bancàries del frau i que “no s’ha actuat amb la diligència que s’havia d’haver actuat”. Quant a les funcions de la directora de Finances ha apuntat que “hi ha diferència entre comptables i assumptes de tresoreria”, en mans de Gestió. “No hi havia buit. La cap d’àrea delega funcions i unes altres li les reserva”, ha declarat.

Beamud ha negat també que de la declaració d’aquesta jornada es desprenga que els empleats es canviaven les claus i ha dit que no és així. “Les claus són les claus. Les té el gerent i Rayón”, ha indicat, després del que ha subratllat que l’empleada acomiadada era “una preparadora” de documentació sense possibilitat de signatura.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − nou =

art en blanc
art en blanc