25n
25N
25N

Diputació i Generalitat destinen al conjunt dels ajuntaments valencians 41,2 milions

Una d’estes reivindicacions és la de comptar amb ajuda no solament per a inversions sinó també per a despesa corrent

Diputació i Generalitat destinen al conjunt dels ajuntaments valencians 41,2 milions
07/02/2017 -

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va presentar, al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig, el primer Fons Valencià de Cooperació Municipal, que destinarà enguany un total de 41,2 milions d’euros per a “potenciar l’autonomia local dels municipis valencians, tant en inversions com en despesa corrent”, dels quals, 5 milions d’euros aniran a parar a les poblacions de L’Horta Nord. Tal com va destacar Jorge Rodríguez este mecanisme impulsat per les administracions autonòmica i provincial servirà per a “quadrar el cercle del finançament dels municipis valencians”, en resposta a “el que diu l’Estatut d’Autonomia i a les reivindicacions històriques dels alcaldes i alcaldesses”.

Una d’estes reivindicacions és la de comptar amb ajuda no solament per a inversions sinó també per a despesa corrent, “ja que en moltes ocasions la qualitat dels serveis depenen d’aquest tipus de despesa, i sense un finançament adequat és difícil mantenir-los”, va explicar el president de la Diputació. En aquest sentit, els ajuntaments podran decidir a què destinen els diners del Fons de Cooperació, les aportacions del qual a més són incondicionades, si per a inversió, per a despesa corrent o per a ambdues.

La distribució dels fons s’ha fet atenent al criteri poblacional, ponderat de manera que es prevalga als municipis més xicotets. Segons aquest repartiment, a les 22 localitats de la comarca de L’Horta Nord els corresponen un total de 5.001.291,26 euros, dels quals, les majors quantitats seran per a Burjassot, amb 37.324 habitants i 542.602,90 euros, seguida d’Alboraia que, amb 23.387 habitants, rebrà 413.101 euros. En quant als municipis menys poblats, a Massalfassar li corresponen 93.371,95 euros, i Emperador, l’únic municipi de la comarca amb un padró de menys de 1.000 veïns, comptarà amb una assignació de 38.214,16 euros. La resta de poblacions rebran quantitats que van dels 112.000 als 395.000 euros.

En l’acte de presentació del nou Fons Valencià de Cooperació Municipal, Rodríguez va destacar les paraules del president Puig en referència al fet que sense un finançament just de les institucions no hi ha autonomia possible, i en aquest sentit va assenyalar que “no podíem estar demanant més aportacions de l’Estat a la Comunitat i mantenir al mateix temps l’actual esquema de finançament dels nostres pobles i ciutats”.

“Hui és un dia que els alcaldes esperàvem des de fa molts anys. Els municipis fa molt que ens vam anar de casa, però no teníem autonomia”, va afegir Rodríguez, qui va celebrar que “per fi les paraules es converteixen en fets gràcies a aquesta suma d’esforços que permet que els alcaldes estiguem menys sols, que els municipis siguen més independents i els ciutadans una mica més feliços”.  El Fons de Cooperació Municipal compta amb un total de 41,2 milions d’euros per als municipis de la província de València, gràcies a l’aportació a parts iguals realitzada per la Generalitat Valenciana i la Diputació de València. D’ aquesta manera, la institució provincial continua amb l’aposta iniciada al juliol de 2015 de reforçar l’autonomia local i impulsar les polítiques municipalistes, i que ha suposat entre els anys 2015 i 2016 una injecció de més de 150 milions d’euros que els municipis valencians han pogut destinar a inversions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze + vint =