Diputació de València aportarà 20 milions extra al Fons de Cooperació per a ajudar a ajuntaments

Gaspar valora "mobilitzar recursos ràpid, sense burocràcia", aposta per deixar preparades inversions i anuncia l'ajornament d'impostos

Guardar

fotonoticia_20200412133044_1920
fotonoticia_20200412133044_1920

La Diputació de València ha decidit fer una aportació extra de 20 milions d'euros al Fons de Cooperació Municipal en el marc de les mesures que ha impulsat per a ajudar els ajuntaments de la província a pal·liar els efectes econòmics i socials de la crisi sanitària de la Covid-19. Aquesta quantitat se suma als 40 milions previstos ja per a 2020 per part de la corporació provincial, 20 d'ells ja ingressats aquesta setmana i 20 pendents d'abonament. Amb la nova aportació pel coronavirus, la quantitat destinada per aquesta institució al citat fons enguany són 60 milions.

Així ho ha anunciat, en declaracions a Europa Press, el president de la corporació provincial, Toni Gaspar, que ha destacat la seua voluntat de "mobilitzar recursos ràpidament, sense burocràcia" per a aportar diners als consistoris en un moment com l'actual. Ha avançat també que la mesura s'aprovarà en "un ple extraordinari" telemàtic que la institució celebrarà "en uns dies" i ha ressaltat que després d'això, "en breu", els diners "serà als ajuntaments", les administracions que "estan en primera línia" i "en el quotidià".

"La nostra aposta no és fer plans d'ocupació ni un altre tipus de plans sinó destinar diners directament als ajuntaments i que ells decidisquen on volen aplicar-ho segons les necessitats que tinguen. Així estalviem temps", ha exposat Gaspar en aquest sentit, alhora que ha apuntat que desenvolupar plans comportaria "retard de mesos".

El responsable provincial ha valorat que "per a mobilitzar més recursos" destinats als ajuntaments es puga aprofitar el Fons de Cooperació Municipal, "un instrument que brinda la Generalitat" i en el qual participa la Diputació, els recursos de la qual "no estan condicionats" i que "permet flexibilitat, evitar burocràcia i que els diners arribe ràpidament a les arques" municipals per al que els seus responsables consideren "més prioritari".

"No som una institució que va directa a la gent sinó que arriba als ciutadans a través dels ajuntaments. Mobilitzem molts milions a través dels ajuntaments, que són els que coneixen les necessitats, i així arriba molts diners a les famílies i als professionals", ha agregat.

Així mateix, Toni Gaspar ha destacat la decisió d'aprovar en una sessió plenària telemàtica aquesta aportació extra de 20 milions al citat fons amb la finalitat que no sols siga l'equip de govern sinó "tots els grups" amb representació en la Diputació de València "els que li donen el vistiplau". En aquesta línia, ha afirmat que davant la situació generada pel coronavirus i per a frenar els seus efectes ha comptat "amb la col·laboració de tots". "Tots han col·laborat i és cosa de tots. Tots han aportat", ha asseverat.

El també alcalde de Faura (València) ha explicat que davant la crisi de la Covid-19 i les seues conseqüències la corporació provincial va decidir en "un primer moment, un moment d'urgència" sanitària, mantindre's en "un pla discret" i "treballar de manera callada per a preparar el post" coronavirus, la fase en la qual afrontar els efectes econòmics i socials i en la qual reprendre l'activitat normal.

"Hem treballat per a preparar-ho tot. Ens agrada més l'acció que el postureo i aportar més solucions que titulars", ha manifestat Gaspar, que ha afegit que les conseqüències de la Covid-19 "no seran cosa d'un parell de mesos" i que "afectarà el pressupost de la Diputació perquè afectarà a tots els municipis, que tindran necessitats, i cal estar al seu costat". Ha dit que aquesta institució podia "optar per prendre moltes mesures xicotetes o per altres grans amb la mínima burocràcia possible".

En aquesta línia, el president de la corporació provincial ha detallat que s'ha optat per "ser pràctics" i basar l'actuació d'aquesta entitat en "quatre grans potes", una d'elles la referida a ampliar el Fons de Cooperació Municipal.

"DEIXAR-HO TOT PREPARAT"

Gaspar ha explicat que una altra d'aquestes mesures ha sigut continuar treballant en el pla d'inversions, per valor de 140 milions d'euros, previst per la Diputació per a "deixar-ho tot preparat" i possibilitar que quan passe l'estat d'alarma pel coronavirus i es recobre la normalitat es puga començar a fer-se efectiu i genere activitat i ocupació.

D'aquesta manera, ha assenyalat la voluntat d'aprovar les seues bases "perquè totes les regles del joc siguen clares" i els ajuntaments puguen preparar la documentació i els tràmits per a contractar els professionals o actuacions necessàries amb les quals aplicar aquest pla. "Així estarà tot preparat i després de l'estat d'alarma sol s'haurà de presentar --sol·licituds i projectes-- i els 140 milions d'euros estaran com més de pressa millor" distribuïts, ha exposat.

Com a "tercera pota" d'aquest programa d'ajudes, Toni Gaspar ha citat els serveis socials, per als quals s'augmenten recursos i serveis com la teleassistència, també amb la finalitat d'"agilitar" tràmits i l'arribada de fons als ajuntaments. Finalment, com a "quarta pota" de les actuacions enfront de la Covid-19, la Diputació, que s'encarrega del servei de recaptació de molts ajuntaments de la província, ha decidit ajornar per als contribuents el pagament d'impostos.

"ESFORÇ DE TRESORERIA"

Així, s'ha plantejat retardar el cobrament dels impostos a setembre i en el cas de l'Impost de Béns immobles (IBI), a octubre-novembre. El president ha assegurat que els ajuntaments rebran els diners corresponents a aquests impostos quan estava previst i ha destacat que serà la corporació provincial la que faça "l'esforç de tresoreria" i avanç als consistoris els diners que després recaptarà.

El responsable provincial ha agregat que a més, el pressupost de la Diputació es veurà alterat perquè a conseqüència de la situació generada pel coronavirus "hi haurà moltes actuacions previstes que no es podran fer". Igualment, ha ressaltat la compra de material de protecció feta per a distribuir entre els ajuntaments i altres iniciatives adoptades com un "pla de teletreball potent" en la institució, que "no ha parat".

Arxivat a:

Destacats