Les Corts celebraran el 24 d'abril la Diputació Permanent per a parlar del FLA i de la reversió de Dénia

Guardar

diputacion_permanente
diputacion_permanente

Les Corts Valencianes celebraran el pròxim 24 d'abril una reunió de la Diputació Permanent per a parlar del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), a proposta del PP, i de la reversió de la gestió privada a pública de l'Hospital de Dénia (Alacant), a iniciativa de Podem.

Així s'ha acordat aquest dimecres en la Junta de Síndics celebrada en la Cambra autonòmica, com han informat en la roda de premsa posterior a aquesta trobada els portaveus i portaveus adjunts dels partits amb representació d'aquesta institució --PSPV, Compromís, Podem, PP i Cs--. El primer dels punts ha comptat amb el suport de PP i Cs i el segon, amb el d'aquestes dues formacions i Podem.

La portaveu adjunta 'popular', Eva Ortiz, ha precisat que la proposta de debatre sobre el FLA pretén abordar "tant el retard de l'arribada" d'aquest a la Comunitat Valenciana com que es detalle "el pla d'ajust que s'ha presentat per a" complir "les exigències que des del Govern d'Espanya" s'han demanat a la Generalitat.

"El PP sempre ha advertit que són 1.300 milions d'euros ficticis, falsos, per a enganyar als 5 milions de valencians. Volem saber d'on han llevat aqueixes partides o d'on les llevaran; si ho han remés ja al ministeri i quins col·lectius o àrees han sigut afectades per una retallada que tots sabíem que s'anava a produir", ha indicat Ortiz.

El portaveu de Podem, Antonio Estañ, ha justificat el suport del seu grup a tractar aquest assumpte per considerar que és "pertinent" fer-ho per a conéixer si el "retard del FLA" pot "implicar un cost" i "afectar els pressupostos que aprovem amb PSPV i Compromís" i a l'acord "vinculat a un compromís de no fer retallades en inversió social".

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, pel seu costat, ha manifestat l'oposició del seu grup a parlar d'aquest assumpte en la Diputació Permanent per no compartir el plantejament fet pel PP, "que orienta aquesta proposta des del punt de vista que els valencians hem de renunciar als nostres drets a canvi que l'Estat no ens pose pegues".

"No s'han demanat retallades", ha subratllat Ferri, que ha agregat que Compromís podria haver recolzat aquest punt si el PP haguera demanat "la unió de tots els partits i valencians per a dir a l'Estat: fins que no tinguem un sistema de finançament just no se'ns pot demanar el mateix que a altres territoris".

El representant d'aquesta coalició ha lamentat que per contra els 'populars' hagen optat per preguntar "d'on es pensa retallar els drets dels valencians". "L'orientació no ens agrada. Si haguera sigut la contrària: què faran tots els partits davant un Govern que ens torna a discriminar i a aplicar les mesures que s'apliquen a territoris amb més euros per habitant haguera sigut diferents i haguérem votat a favor", ha insistit.

Pel que respecta al punt de la Diputació Permanent referit a la reversió de l'Hospital de Dénia, el portaveu de Podem ha defensat la conveniència d'abordar-lo tenint en compte que aquestés "un compromís que portem esperant quatre anys" per part del Govern del Botànic.

"AL CORRENT DE LES NEGOCIACIONS"

Antonio Estañ ha explicat que el seu grup pretén "estar al corrent de les negociacions per a complir la promesa" i "saber en quins termes i en quina situació queda la resta d'hospitals de gestió privada" de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, en parlar d'aquest assumpte, ha assenyalat que en Podem "no entenem" el "vot contrari del PSOE i l'abstenció de Compromís" a tractar-lo la setmana vinent quan és una tema "d'interés saber en quina situació està una promesa i un compromís de l'Acord del Botànic" que "hauria de ser compartit i reclamat per totes les forces que ho componen".

La portaveu adjunta del PP ha assegurat que la seua formació ha recolzat parlar d'aquest tema perquè és "molt important" tindre informació sobre "les negociacions del Consell amb la concessionària DKV" respecte "a la reversió d'aquest hospital" i "com serà".

"Hem escoltat declaracions que ens preocupen", ha afirmat Eva Ortiz, que ha apuntat que en "alguns titulars" es deixa "entreveure que expropiaran". "Això sembla més un règim comunista que una democràcia. Tenim molt interés a saber en quin punt es troben les negociacions i què faran amb aquest tema", ha dit.

Per part seua, la portaveu de Cs ha justificat el suport del seu grup a parlar en la Diputació Permanent d'aquestes qüestions, tant del FLA com de la reversió del centre hospitalari de Dénia, per ser "temes que afecten els valencians" i que es poden considerar "urgents".

Quant al segon d'aquests assumptes, Mari Carmen Sánchez ha defensat la necessitat de conéixer "com s'està fent la reversió, que és totalment ideològica". S'anteposa la ideologia i els interessos d'alguns partits en lloc de pensar si es fan bé les coses", ha exposat, al mateix temps que ha lamentat que no es compte amb l'"auditoria externa que Cs va demanar al principi de la legislatura".

"EL TIR PER LA CULATA"

Pel seu costat, el portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha considerat que amb la inclusió en la Diputació Permanent de les Corts d'aquestes dues qüestions "ha eixit el tir per la culata" dels qui pretenien demanar explicacions al govern autonòmic "perquè les dues compareixences són molt bones per al Botànic".

"Podrem explicar per què va arribar el FLA ràpid i també sense pla d'ajust", ha afirmat Mata sobre aquest tema, que ha defensat també l'oportunitat d'abordar la reversió de l'hospital de Dénia encara que "les negociacions no són públiques". Ha assegurat que el Consell intenta fer-les "en les millors condicions".

"Serà una gran Diputació Permanent. M'havia oposat perquè pensava que era un acte electoral de PSPV i Compromís però s'obstinen a gaudir del coneixement quan les coses es fan bé", ha dit en la mateixa línia.

La Junta de Síndics ha deixat, d'altra banda, fora de l'ordre del dia de la Diputació Permanent el punt proposat pel PP sobre l'informe de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) respecte a À Punt i els objectius d'estabilitat del Consell.

Destacats