La Diputació desenvolupa una aplicació informàtica per a millorar la seguretat en el Gran Premi de Cheste

Una plataforma cartogràfica implementada des de Divalterra permetrà al Consorci Provincial de Bombers minimitzar el temps de resposta davant qualsevol emergència en el circuit

Guardar

aplicacion diputacion cheste
aplicacion diputacion cheste

Una aplicació informàtica dissenyada pel Consorci Provincial de Bombers i Divalterra permetrà gestionar les possibles emergències de seguretat que es produïsquen durant el Gran Premi de Motociclisme de Cheste, que se celebra el cap de setmana del 15 al 17 de novembre.

Aquest servidor cartogràfic, desenvolupat amb tecnologia GIS, conté tota mena d'informació –gràfica, numèrica i plànols de detall– tant del mateix circuit com dels accessos, nuclis de població pròxims i indústries confrontants.

L'accés a aquesta eina és multiplataforma, la qual cosa permet el seu ús, no sols des del Lloc de Comandament Avançat del Consorci, sinó també en les mateixes tauletes digitals que porten els bombers als vehicles d'emergència.

Així, segons explica el director del projecte, Antonio Mas, “enguany s'ha actualitzat tota la informació per a adaptar-la a la nova realitat de l'entorn del circuit, tant per les noves graderies instal·lades com pel parc logístic que s'està construint en la zona sud i que implica una modificació en els accessos i vies d'evacuació”.

D’altra banda, l'oficial cap de Prevenció del Consorci Provincial de Bombers de València, Jorge Sánchez, explica que “es tracta d'una eina única a Espanya, que l'any passat es va posar en marxa a mode de prova i, donats els bons resultats obtinguts, en aquesta ocasió utilitzaran tots els organismes implicats en la seguretat de l'esdeveniment: Guàrdia Civil, Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i la mateixa seguretat del circuit”.

Quant a l'aplicació pràctica, Sánchez explica que “l'eficàcia d'una intervenció d'emergència es basa en la rapidesa de resposta i en disposar de la informació suficient per a actuar immediatament: d'ací la importància de comptar amb aquesta plataforma cartogràfica de gestió, que localitza el punt crític i ens aporta tota mena d'informació per a actuar-hi”.

Dades del Pla d’Autoprotecció

El servidor cartogràfic parteix de les dades procedents del Pla d'Autoprotecció del Circuit, que estaven en format paper, per a integrar-les en l'aplicació web a la qual es pot accedir a través de qualsevol equip informàtic.

El servidor compta així amb diferents mapes en format digital, que es representen acompanyats de tota mena d'informació útil per a la gestió d'emergències per part dels organismes encarregats de la seguretat de l'esdeveniment.

Així, recull imatges i dades detallades sobre els accessos i eixides del recinte, elements de protecció, recorregut fins als accessos, rutes d'evacuació, graderies, locals, recintes i edificis, i també totes les activitats de risc d'empreses pròximes, així com el possible transport de mercaderies perilloses.

D'esta manera, este servidor cartogràfic permet, davant una emergència, saber en quin punt exacte s'ha produït l'incident i a quina distància s’hi troben els accessos i eixides més pròximes, quin és el recorregut, els hidrants més pròxims, les característiques de la infraestructura on s'ha produït, si existeixen elements confrontants o les zones industrials pròximes i els seus plans d'evacuació, amb altra informació d'utilitat.

Destacats