La Diputació i els floristes recuperen la primavera amb decoracions en 20 municipis valencians

Guardar

Floristas valencianos en la Diputació
Floristas valencianos en la Diputació

El Palau dels Borgia de Gandia, el Castell de Benissanó, la Torre de Paterna i el Parc de la Pinada de L'Eliana són alguns dels espais que acolliran entre el 18 i el 23 d'agost els muntatges florals del projecte 'Torna la Primavera', amb el qual la Diputació de València contribueix a la reactivació d'un dels sectors greument afectats per la pandèmia, com va fer amb els pirotècnics, els indumentaristes i els artistes fallers.

La corporació provincial ha subvencionat amb 60.000 euros la proposta de l'Associació Nacional de Floristes, que organitza un esdeveniment que es traduirà en la instal·lació de 20 peces ornamentals en diferents municipis de la província, en el marc de la campanya 'Racons florals per a tots' amb la qual el gremi pretén fomentar la cultura floral. Per a això, l'Associació Nacional compta amb la col·laboració de l'Associació de Productors i Venedors de Flors de Mercaflor, Clip... Flores y más, Mercavalència i la mateixa Diputació.

La visibilitat del treball que exerceix el sector, afectat directament per la cancel·lació d'esdeveniments de tota mena a causa de la COVID-19, està garantida amb els espais triats per al muntatge, tots ells d'especial rellevància per la seua bellesa, valor arquitectònic o interés cultural i històric.

Un total d'11 comarques valencianes, a més de la capital, participaran en aquest projecte d'ajuda al sector florista que constituirà una espècie d'homenatge a la primavera robada per la pandèmia. Des de Paterna, Manises, Rafelbunyol, Godella i Albalat dels Sorells, a L'Horta Nord i Sud, fins a Quatretonda, a la Vall d'Albaida, els muntatges florals engalanaran racons de Gandia, a La Safor; Faura i Quartell, al Camp de Morvedre; Benissanó i L'Eliana al Camp de Túria; Carcaixent, Alberic, Alginet i L'Alcúdia a la Ribera Alta; Cullera a la Ribera Baixa; Moixent a La Costera; Requena i Ayora.

L'ajuda de la Diputació s'invertirà en l'adquisició de les flors i plantes procedents de productors i conreadors valencians, els materials necessaris per a l'elaboració i el treball de ferrers i fusters per al muntatge de cada instal·lació. A més, també cobrirà les despeses bàsiques dels floristes que participaran en el projecte. Cadascun dels muntatges serà realitzat per un equip de deu floristes més un cap de grup, i tots ells comptaran amb l'assessorament i seguiment de l'Associació Nacional.

Reunió prèvia

El conveni amb l'Associació Nacional de Floristes i els productors valencians es va aprovar en el ple de la Diputació de juny, igual que les ajudes a altres sectors tradicionals afectats per la crisi sanitària. Abans de sotmetre'ls a l'aprovació plenària, el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, es va reunir amb els responsables de cadascun d'aquests sectors per a escoltar les seues propostes i estudiar les possibles vies de col·laboració.

En el cas dels floristes, la idea va partir d'una reunió en juny entre el president Gaspar, el president de l'Associació Nacional de Floristes, Paco Medina, el president dels venedors de Mercaflor, Paco Romero, i els també representants del sector Salvador Navarro i Marisa Roig.

En menys de dos mesos, i després del tret simultani d'una quinzena de castells de focs artificials en municipis costaners, en la col·laboració entre Diputació i pirotècnics que es va fer cridar 'Torna la Llum', una vintena de localitats valencianes exhibiran monumentals peces florals allí on haurien de celebrar-se les festes cancel·lades pel Coronavirus. En el camí cap a la normalitat, 'Torna la primavera'.

Destacats