25n
25N
25N

'Reacciona', el primer pla que aglutina projectes contra el canvi climàtic

La Diputació de València ha presentat ‘Reacciona’, que agilitarà els tràmits administratius per als programes mediambientals

'Reacciona', el primer pla que aglutina projectes contra el canvi climàtic
28/01/2020 -

La Diputació de València s’ha pres de debò la declaració d’Emergència Climàtica. Així, en el Dia Mundial de l’Acció enfront del Calfament Terrestre, la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, i la diputada Dolors Gimeno han presentat el programa ‘Reacciona’. Un pla estratègic que pretén simplificar els tràmits administratius per a posar en marxa projectes que vagen en la línia de frenar el canvi climàtic, com a programes d’energia verda, mobilitat sostenible, gestió de residus o estalvi d’aigua.

I és que com ha especificat Amigó, “disposem d’onze anys per a evitar que la temperatura mitjana de la terra arribe als 1,5°. Si no ens posem a treballar ja, arribarem a un punt de no retorn”. D’aquesta manera, la vicepresidenta ha afegit que “des de les administracions públiques hem d’assumir la nostra responsabilitat, comptant també amb la col·laboració de la ciutadania”. Amb ‘Reacciona’ es vol mitigar els efectes del canvi climàtic, adaptar-nos per a “ser menys vulnerables” i, potenciar l’educació climàtica.

‘Reacciona’ és el primer pla que aglutina, en una convocatòria única, diferents programes mediambientals. Una estratègia possible gràcies a l’augment de pressupost. I és que respecte a 2019, la inversió ha augmentat en un 87%, passant de 5.100.000 euros en 2019 a 9.560.000 euros en 2020.

Com es distribuirà el pressupost? En primer lloc, ‘Reacciona’ continuarà mantenint el pressupost per a fomentar la mobilitat elèctrica i els punts de recàrrega, i augmentarà el seu pressupost per als programes de certificació energètica d’edificis municipals, així com per a la gestió forestal i prevenció d’incendis – de 2 milions a 3 – i en la millora de la xarxa de proveïment i sanejament, passant dels 2 milions d’euros a 3.200.000 euros.

Però, a més, incorpora nous programes com la gestió del verd urbà municipal per al qual es destinen 150.000 euros, o per a plans locals de gestió de residus i de vies verdes i camins rurals, així com per a potenciar les energies renovables en els equipaments municipals perquè, en paraules de la diputada Dolors Gimeno, “estem apostant per un model d’energia descarbonitzat”. Finalment, s’afig l’educació climàtica amb un programa 50/50 a les escoles.

Maria Josep Amigó ha animat a tots els municipis a unir-se a ‘Reacciona’ perquè “la lluita contra el canvi climàtic és cosa de tots i totes”. Així, ha aprofitat per a demanar una major “coordinació entre les polítiques de les diferents administracions davant aquesta situació d’emergència climàtica”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − 16 =

bombers
Valencia activa