Diputació, València i Mancomunitat de l’Horta Sud posen en marxa un pla d’ocupació per a persones amb risc d’exclusió social

La col·laboració entre les diferents administracions permetrà articular un conveni de col·laboració valorat en 605.000 euros que es concretarà en la realització de 500 itineraris personalitzats d’inserció laboral

Guardar

firma-convenio-ocupacion-foto_abulaila-6
firma-convenio-ocupacion-foto_abulaila-6

La Diputació de València, a través de l’empresa pública Divalterra, l’Ajuntament de València i la Mancomunitat de Municipis de l’Horta Nord han posat en marxa el Pla de Foment de l’Ocupació, una iniciativa destinada a facilitar la inserció laboral de mig miler de persones majors de 30 anys, aturades de llarga durada i que es troben actualment en risc d’exclusió social.

La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha presentat la signatura del conveni de col·laboració entre les tres entitats, en un acte que ha comptat també amb la presència del diputat de Cooperació Municipal i responsable de l’Àrea de Promoció Econòmica de Divalterra, Emili Altur;el president de la Mancomunitat de l'Horta Sud, Carlos Fernández Bielsa; i les regidores de Serveis Socials i d'Inserció Laboral a l'Ajuntament de València, Consol Castillo i Isabel Lozano, respectivament. També ha assistit la gerent de l’empresa pública, Agustina Brines.

El treball conjunt entre les diferents administracions permetrà articular un conveni de col·laboració valorat en 605.000 euros. Aquests recursos econòmics es destinaran a la realització de 500 itineraris personalitzats d’inserció laboral, dels quals 300 s’orientaran a persones residents a les comarques de València; altres 100 específicament per a persones de les localitats de l’Horta Sud; i altre centenar circumscrits a persones residents en la ciutat de València.

Pel que fa a la Diputació de València, i a través de l'empresa pública Divalterra, «tenim clar que la promoció econòmica dels municipis, així com la inclusió social, són eixos essencials de la nostra acció de govern, i per això apostem clarament pel projecte», ha subratllat Maria Josep Amigó. «Assumim un paper actiu en les polítiques socials d'inserció laboral, fent servir l'eina que representa l'empresa pública Divalterra. Les polítiques socials i d'impuls econòmic i socials han d'anar de la mà, i en aquesta línia s'emmarca l'actuació», ha indicat la vicepresidenta.

Per la seua part, Emili Altur ha incidit en que l’aplicació d’aquest programa «acredita que l’emprenedoria és compatible amb la prestació d’ajuda a aquelles persones en risc d’exclusió social». El responsable de l’Àrea de Promoció Econòmica de Divalterra ha avançat que aquest pla d’ocupació «s’engega amb la intenció de donar-li continuïtat en el futur i amb el desig de poder estendre’l a la resta de comarques valencianes», ha assegurat.

La regidora de Serveis Socials a l'Ajuntament de València, Consol Castillo, ha destacat que es tracta d’un projecte «que posa el focus en les persones més desafavorides» i que resultarà «d’aplicació immediata», pel que es treballarà des de la formació i l’acompanyament perquè els participants aspiren a l’obtenció d’un lloc de treball de qualitat «que permeta traure les persones de la situació de precarietat». En una línia semblant s’ha manifestat Isabel Lozano, responsable d'Inserció Laboral al Consistori de la capital, qui ha remarcat que aquest programa «contempla el compromís d’inserir el 50 per cent de les persones participants en el mateix». Per a aconseguir aquest propòsit el pla «s’acompanya de competències bàsiques perquè la inserció resulte eficaç i efectiva en la seua implantació», i ha concretat que dintre del programa previst per a la ciutat de València es contempla la reserva de part dels itineraris per a dones en situació de prostitució.

En última instància, el president de la Mancomunitat de Municipis de l’Horta Sud, Carlos Fernández Bielsa, ha assegurat que no hi ha mesura  «més satisfactòria que posar la primera pedra d’un pla orientat a dotar d’ocupació a les persones que manquen de treball». A la seua vegada, Bielsa s’ha congratulat de la col·laboració institucional. «Les diferents administracions ens donem la mà per a actuar de catalitzadors entre les persones i les empreses. La unió de les administracions resulta fonamental per millorar la vida de la gent i generar un clima de certesa laboral», ha apuntat.

 

Itinerari d’inserció laboral

El treball que es durà a terme amb aquestes 500 persones comprèn realitzar les actuacions concretes i serveis d'orientació necessaris per possibilitar-ne la inserció laboral, en aspectes com actualitzar la demanda d'ocupació de les persones beneficiàries, informació sobre el mercat laboral, assessorament en entrevistes i elaboració del currículum, formació en eines informàtiques i, també, acompanyament durant un període de dos mesos una vegada iniciat el contracte de treball. En total, un seguiment complet per tal d'aconseguir la inserció laboral amb garanties de continuïtat.

Aquest conveni, del qual Divalterra participarà amb 363.000 euros, i l'Ajuntament de València i la Mancomunitat de l'Horta Sud amb 121.000 euros cadascun, servirà per traure a licitació un contracte de serveis que permeta tirar endavant amb aquest projecte.

«En la línia de reversió d'aquesta empresa pública, –afirma la gerent de Divalterra, Agustina Brines–, aquest programa encaixa perfectament perquè està alineat amb la recuperació del seu objecte social, que té com a gran eix estratègic la promoció econòmica dels municipis, en aquest cas, a través d'un programa de foment de l'ocupació».

Des de Divalterra, a més, s'assumirà la condició de responsable del contracte, i se seleccionarà, prèvia sol·licitud als serveis socials dels municipis de les comarques de València, a 300 de les 500 persones beneficiàries del programa.

Destacats