La Diputació aborda el nou model d'inversions a pobles de menys de 200 habitants

Toni Gaspar explica la nova estratègia als 18 municipis més xicotets de la província

Guardar

gaspar pueblos pequeños
gaspar pueblos pequeños

“La Diputació no es buida, sinó que incrementarà la seua aportació i els serveis que oferix als municipis, especialment als més xicotets”. Aquest missatge llançat pel president, Toni Gaspar, durant el seu discurs d'investidura, el van repetir el mateix Gaspar i el vicepresident i diputat de Cooperació, Carlos Fernández Bielsa, en la reunió mantinguda amb els responsables dels 18 municipis de menys de 200 habitants a la província de València.

Amb aquests ajuntaments han volgut els dirigents provincials iniciar la preparació del nou model d'inversions per a la present legislatura. Un model que, com va avançar Toni Gaspar, es basarà en la simplificació per a reduir burocràcia administrativa; eliminarà línies de subvenció en benefici d'un gran pla d'inversions; duplicarà les partides que la Diputació aportarà als Fons de Cooperació i Despoblació del Consell; i alliberarà tècnics provincials per a posar-los a la disposició dels ajuntaments i oferir així els millors serveis, especialment als municipis amb menor població i recursos.

La discriminació positiva de la Diputació cap als municipis xicotets es posa de manifest amb les inversions que han rebut aquests 18 ajuntaments entre 2018 i 2019, fregant els sis milions i mig d'euros, amb una despesa per habitant que, per exemple, supera els 4.000 euros anuals en Sempere o els 3.000 euros a la Puebla de San Miguel. Unes quantitats que, segons van avançar els responsables provincials, “aniran a més” amb el nou pla d'inversions d'una Diputació “més àgil i eficaç”.

Els alcaldes i alcaldesses presents en la reunió, acompanyats per regidors i regidores dels seus consistoris, van valorar molt positivament aquesta aposta definitiva per l'autonomia municipal, ja que “seran directament els ajuntaments els que decidiran en què inverteixen els diners que reben de Diputació, a través d'un pla bianual que els permetrà actuar amb previsió i disposar de temps suficient per a executar les actuacions”.

En paraules del president, Toni Gaspar, “treballem per a acabar amb el col·lapse burocràtic a l'hora d'accedir a les subvencions i per a això simplificarem tot el que siga possible de cara al pròxim exercici i la intenció és continuar fent-ho durant la legislatura”. En paral·lel, la Diputació valorarà al costat de la Universitat de València la situació d'estos xicotets municipis per a veure què es pot millorar, començant per resoldre els problemes que molts tenen en intervenció i tresoreria.

Per part seua, el responsable de Cooperació Municipal, Coordinació Institucional i Cohesió Territorial, Carlos Fernández Bielsa, va assegurar que “som la Diputació dels pobles xicotets i ho assumim”. Mentre que el titular del primer departament de Desenvolupament Rural i Poliítiques contra la despoblació de la corporació provincial, Ramiro Rivera, va avançar la intenció d'“actuar prompte i ràpid, amb projectes de cooperació territorial, en els 46 municipis que perden habitants”.

En la reunió han participat representants d'Aielo de Rugat, Benissuera, Bufali, Carrícola, Pinet, Rugat i Sempere, a la Vall d'Albaida; Casas Altas, Casas Bajas, Vallanca i la Puebla de San Miguel, en el Racó d'Ademuz; Estubeny, Vallés i Torrella en la Costera; Segart al Camp de Morvedre; Benagéber en Els Serrans; Castellonet de la Conquesta a la Safor i Llocnou de la Corona a l'Horta Sud. Entre les 29 persones que habiten Sempere i les 190 de Benagéber, municipis que en total no aconsegueixen els 4.000 habitants.

Amb aquests municipis han arrancat les sessions de treball de la Diputació per a explicar i posar en marxa el seu nou pla d'inversions, dirigit a reforçar l'autonomia municipal i facilitar els millors serveis als ajuntaments. La pròxima cita serà amb els pobles de menys de 500 habitants.

Destacats