25n
25N
25N

La Diputació finalitza l'excavació de 6 fosses amb restes de 14 víctimes de la Guerra Civil en la carretera CV-345 al seu pas per Andilla

Es tracta d’una actuació coordinada de l’Àrea de Carreteres i la de Memòria Històrica juntament amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Andilla

La Diputació finalitza l'excavació de 6 fosses amb restes de 14 víctimes de la Guerra Civil en la carretera CV-345 al seu pas per Andilla
19/06/2020 -

La Diputació de València ha conclòs els treballs d’excavació de les fosses de restes humanes que van ser trobades mentre es realitzaven obres de millora i ampliació en un tram de la carretera provincial CV-345, concretament el que uneix Higueruelas i el Turó de la Nevera al seu pas pel terme municipal d’Andilla. Va ser a l’altura del quilòmetre 24 on es van trobar evidències de possibles enterraments en la zona, per la qual cosa les tasques d’ampliació, millores i repavimentació de la carretera van quedar suspeses en aqueix punt.

Després de la preceptiva aprovació del projecte d’intervenció arqueològica, els treballs d’excavació s’han desenvolupat durant el mes de maig, traient a la llum un total de 6 fosses, tres individuals i tres col·lectives, en les quals jeien les restes d’un total de 14 persones, identificades com a soldades del bàndol republicà morts durant la contesa de la Guerra Civil (1936-1939).

Aquest divendres els diputats provincials de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, i de Carreteres i Infraestructures, Rafael García, han visitat el lloc en el qual han intervingut de manera conjunta les dues àrees, coordinades amb l’Ajuntament d’Andilla. Ramiro Rivera ha volgut destacar “la importància que ha tingut la col·laboració entre totes dues delegacions de la corporació dur a terme aquests treballs, així com la col·laboració desinteressada dels veïns, que ha sigut fonamental”.

El pròxim passe a donar a partir d’ara serà la inhumació de les restes d’aquestes 14 persones en un espai que l’Ajuntament d’Andilla planeja construir en el cementeri de la localitat.

Història del lloc

El lloc de la troballa figurava en el Mapa de Fosses de la Comunitat Valenciana com una fossa de lluita armada i estava molt present en la memòria dels veïns de la zona. Segons els treballs de recerca de l’Associació Científica ArqueoAntro i GRMH (Grup de Recuperació de la Memòria Històrica) aquestes fosses estarien relacionades amb l’hospital de classificació sanitària conegut com a “Corral de Aguavientos”, actualment desaparegut, i que va ser emprat durant el final de la Guerra Civil com a hospital militar per a atendre els soldats republicans evacuats del Front de Llevant, que haurien combatut en el sector pròxim a Andilla de la Serra del Toro.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − catorze =