La Diputació estrena una sèrie de llibres amb microhistòries de la postguerra en comarques valencianes

Guardar

diputacio
diputacio

La Diputació de València ha presentat el primer lliurament de la sèrie 'La postguerra a les comarques valencianes', un projecte que pretén recopilar microhistòries esdevingudes en municipis de la província i "reivindicar la història local en aquest període àmpliament estudiat per investigadors nacionals i estrangers". L'àrea de Memòria Històrica que dirigeix Ramiro Rivera estrena la sèrie amb el treball dels joves investigadors Pau Pérez i Álex Gutiérrez sobre la postguerra en el Partit Judicial de Xàtiva i la comarca de L'Horta Nord.

El diputat Ramiro Rivera va acompanyar als autors del primer llibre de 'La postguerra a les comarques valencianes' durant la presentació virtual d'aquest dijous a través de Zoom. El responsable provincial de Memòria Històrica va assegurar que la Diputació "continuarà fent costat als investigadors que ens ajuden a conéixer la història dels valencians i la seua participació en la construcció de l'Espanya democràtica".

Este primer lliurament de la sèrie, la presentació del qual estava prevista en el marc de la Fira del Llibre que finalment va ser suspesa per la crisi de la COVID-19, donarà pas a nous treballs d'investigadors que aporten el resultat dels seus estudis sobre aquest període històric en altres comarques valencianes.

Difusió gratuïta

'La postguerra a les comarques valencianes. L'Horta Nord i la Partida Judicial de Xàtiva' pot descarregar-se en format electrònic i de manera gratuïta des del portal www.memoriahistorica.dival.es i estarà disponible, en edició impresa, a les biblioteques públiques de la província.

La publicació d'aquests llibres és, al costat de la inversió en arquitectura de la Guerra Civil, una de les actuacions dutes a terme per l'àrea de Memòria Històrica, que centra la seua gestió en l'ajuda econòmica als familiars de les víctimes del conflicte nacional per a trobar les restes de les persones afusellades i enterrades en fosses comunes en cementeris valencians durant i després de la guerra.

Els autors

Pau Pérez Duato, nascut a Rafelbunyol, treballa com a professor de Geografia i Història en l'Escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat. És llicenciat en Història per la Universitat de València, graduat en el Màster d'Història Contemporània i Món Actual de la Universitat de Barcelona i en l'actualitat doctorant a la Universitat de València, on està finalitzant la seua tesi doctoral sobre la postguerra a la comarca de l'Horta Nord, com a ampliació de la investigació realitzada per a la Diputació.

Àlex Gutiérrez Taengua, natural de Xàtiva, és llicenciat en Història per la Universitat de València, en la qual va cursar també el màster en Història Contemporània. Actualment està cursant el seu doctorat entorn del consum cinematogràfic a la València del desenvolupisme. La Institució Alfons el Magnànim ha publicat una investigació d'Álex Gutiérrez sobre el circuit d'exhibició cinematogràfica a la ciutat de València en l'esmentada etapa.

Destacats