25n
25N
25N

La Diputació de València dotarà de pissarres digitals a les escoles d'educands de les bandes de música

La Diputació de València dotarà de pissarres digitals a les escoles d'educands de les bandes de música
07/07/2020 -

La Diputació de València dotarà de pissarres digitals a les escoles d’educands de les societats musicals. La Delegació de Bandes de la corporació provincial, dirigida per Jordi Mayor, convoca per primera vegada les subvencions ‘Excel·lent Bandes de Música’ amb una quantia de fins a 350.000 euros per a aquesta inversió en pissarres interactives en les prop de 300 escoles de música federades de la província.

En aquest sentit, el diputat delegat de Bandes de Música, Jordi Mayor, destaca que la Diputació “valora molt positivament la tasca educativa i cultural que les societats musicals desenvolupen a través de les seues escoles, a les quals la corporació vol aportar noves eines apostant per la modernització de les aules”. “Si volem que els nostres músics tinguen la millor formació, hem de dotar-los dels mitjans necessaris i això passa per l’accés a les noves tecnologies”, afig el diputat.

Coincideix amb Jordi Mayor la presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Daniela González, qui considera que modernitzar les escoles “és un pas molt important per a atraure els xiquets a la música, ja que amb la tecnologia parlem el seu mateix llenguatge”. Aquest projecte de la Diputació, que va nàixer abans del confinament, compta amb la col·laboració de la FSMCV en el procés d’acreditació de les escoles d’educands que complisquen els requisits per a rebre aquestes ajudes.

La convocatòria d’ajudes naix de la col·laboració de l’àrea de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació que dirigeix Ramiro Rivera i el nou departament provincial de Bandes de Música, amb la voluntat de donar suport a l’educació musical com a eina fonamental, entre altres, en la lluita contra el despoblament derivat de la falta de serveis en molts municipis valencians, especialment en zones d’interior.

Ajudes Excel·lent

El BOP va publicar l’1 de juny la primera convocatòria de les ajudes ‘Excel·lent Bandes de Música’ en les quals s’emmarca aquesta inversió en pissarres digitals. La dotació global de les ajudes per a enguany és d’1.314.500 euros. Del total, 500.000 euros es destinen a la tasca formativa de les societats musicals a través de les seues escoles, amb un criteri d’equilibri territorial que beneficia a les bandes de música dels municipis més xicotets, en la línia de lluitar contra la despoblació.

En el cas concret de les pissarres digitals, existirà un límit en les ajudes per a cada escola de música i seran els responsables de cada societat musical els que trien el model de pissarra interactiva que millor s’adapte a les seues necessitats, bé siga l’adquisició d’un nou dispositiu o la millora dels existents en el cas d’escoles que ja compten amb aquesta mena d’eines tecnològiques.

La presidenta de l’FSMCV, Daniela González, explica que amb projectes com aquest “vencem la por que podia existir a fer eixe salt tecnològic al buit”. En la seua opinió, “aquestes eines digitals ens han portat a experimentar un canvi significatiu en l’aprenentatge dels educands”. En quin sentit? “En prescindir del tradicional llibre de música i interactuar amb les aplicacions que després poden usar a casa en tablets o mòbils per a estudiar jugant, moltes vegades prefereixen el solfeig a l’instrument”, assenyala la responsable de la Federació.

Tecnologia contra la despoblació

Les ajudes per a la instal·lació de pissarres interactives a les escoles de música arribaran a tots els racons de la província, des de grans municipis com Picassent, amb més de 200 alumnes a l’escola de la seua Societat Artístic-Musical, fins a zones d’interior com La Canal de Navarrés, amb un nombre similar d’educands entre les set societats musicals de la comarca.

Vicent Boscà, en representació de l’Artístic-Musical de Picassent, assegura que “totes les noves tècniques que ajuden a visualitzar la música són ben rebudes”. Boscà considera que a la seua escola aquestes pissarres seran de gran utilitat en iniciació musical, on les famílies participen al costat dels seus fills en el procés d’aprendre jugant des dels 3 anys.

També existeixen les guarderies musicals en els municipis més xicotets, cas de Quesa i Bolbaite a La Canal de Navarrés. En zones d’interior, aquest tipus d’avanços basats en una metodologia interactiva “són fonamentals perquè les famílies troben al·licients per als seus fills i no tinguen la necessitat d’abandonar els seus pobles a la recerca de serveis que poden trobar en altres municipis més grans”. Ho apunta Héctor Argente, president comarcal de la FSMCV en La Canal.

En el seu cas, Argente considera que les pissarres digitals seran de gran utilitat per als grups d’alumnes d’entre 7 i 8 anys fins als 13, quan s’enfronten a la prova d’accés al conservatori. “Les aplicacions informàtiques que permeten projectar la formació musical en suports visuals són un gran avanç que atrau els xiquets a descobrir el món de la música”, destaca este músic de Navarrés, que no oblida l'”importantíssim paper de les escoles musicals en línia durant la pandèmia”.

La Diputació i la FSMCV

Precisament la col·laboració durant els mesos de crisi sanitària i confinament és el que destaquen tant des de l’àrea de Bandes de Música de la Diputació com des de la mateixa Federació. Totes dues institucions mantenen reunions regulars des de l’inici de la legislatura amb la intenció d’estudiar la viabilitat de treballar en projectes conjunts en la línia de modernitzar les escoles musicals de la província.

Aquests contactes s’han mantingut durant els mesos de major incidència de la COVID-19, amb l’objectiu d’escoltar les inquietuds dels representants de les societats musicals, amb les quals ha existit una sintonia absoluta en projectes com el de dotar a les escoles d’educands de pissarres digitals.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − 7 =