La Diputació aprova per unanimitat augmentar la transparència en la gestió i la fiscalització dels seus representants polítics

El ple d'abril dona compte dels informes i auditories de control intern

Guardar

Toni Gaspar al comienzo del pleno de abril
Toni Gaspar al comienzo del pleno de abril

Tots els grups polítics amb representació en la Diputació de València han recolzat en el ple d'abril una moció que pretén augmentar la transparència en la institució i la fiscalització de la gestió dels seus representants polítics. El text, que proposa facilitar als ciutadans les respostes a les preguntes plantejades en cada sessió plenària sobre el funcionament de la corporació, se suma a l'increment del control intern que arriba a un màxim històric al tancament de 2020 i del qual s'ha adonat amb els successius informes i auditories de totes les àrees i empreses de la Diputació.

En aquest sentit, el president de la Diputació, Toni Gaspar, s'ha dirigit al servei d'Intervenció i la resta d'àrees de la corporació per a traslladar-los un agraïment al qual s'han sumat els portaveus de diferents grups polítics. Gaspar té clar que les auditories i informes "són punts de partida i advertiments per a millorar les coses", i ha destacat que la Diputació de València "és una de les poques institucions que té tots els controls fets en 2020", inclòs un pla d'acció de Presidència pioner que pren com a base els suggeriments dels habilitats nacionals per a tractar de millorar la gestió.

La portaveu de Ciutadans, Rocío Gil, ha reconegut també aquests controls interns com la millor via per a "adaptar la gestió als principis de legalitat i transparència", i ha instat a seguir les recomanacions de l'interventor en matèria de Personal i Subvencions, matèries per a les quals ja s'han posat en marxa sengles plans estratègics impulsats des de Presidència. En paraules del diputat d'Hisenda, Vicent Mascarell, "els últims informes de subvencions i control intern són una fotografia de 2019 en la qual les anomalies detectades han servit per a corregir determinats tràmits". Mascarell considera que la institució ha emprés el camí cap a l'"excel·lència administrativa" en els últims sis anys, i ha apuntat que el futur passa per "compatibilitzar la fiscalització, l'agilitat i la transparència".

Suport al Fons de Cooperació

Igualment unànime ha sigut el suport de tots els grups a l'aportació d'una mica més de 42 milions d'euros de la Diputació al Fons de Cooperació Municipal, en el qual la institució participa al costat de la Generalitat amb els municipis de la província com a beneficiaris. Malgrat el seu suport, des de les files populars han demanat més diners per a aquest Fons en el qual la Diputació duplica la partida del Consell per als 266 municipis de la província.

El diputat Mascarell ha considerat que 42 milions d'euros és "una quantitat elevadíssima que arriba als municipis d'una manera àgil i justa, sense condicionar i amb total autonomia per als ajuntaments per damunt de directrius polítiques". Per part seua, el president Gaspar ha recordat al PP i al diputat no adscrit que "ara s'erigeixen en fervents defensors d'aquest pla quan en l'origen ens deien que érem el caixer automàtic de la Generalitat". El màxim responsable provincial té clar que "l'instrument és bo per damunt de qüestions i posicionaments polítics" i ha insistit en el seu compromís amb els alcaldes que "quan hi haja romanents continuarem transferint ajudes a través d'aquest Fons, amb la idea que sempre he tingut que un veí d'Ademuz visca igual que un de València".

Patronat de Turisme

Un altre dels punts inclosos en l'ordre del dia del ple d'abril era l'assumpció de la gestió directa de les funcions de turisme per part de la mateixa Diputació i la corresponent dissolució d'un patronat creat fa 20 anys i que "mai ha funcionat com a tal", segons paraules del diputat de Turisme, Jordi Mayor, qui ha lamentat la "irresponsabilitat" del PP al "no secundar, sense plantejar alternatives, una decisió que tracta de millorar la gestió del turisme provincial i aportar seguretat als treballadors".

El diputat popular Modesto Martínez creu que el Patronat "ha perdut el nord" i qualifica la decisió de dissoldre'l i integrar la seua gestió en la Diputació com "una 'patada' endavant". Li ha respost el president Gaspar, assegurant que "m'agradaria fer altres coses que no foren posar ordre i dissoldre patronats o empreses, però és el que hi ha i no podem desentendre'ns de les coses que no funcionen". "Si una forma jurídica és operativa es canvia, sempre de la mà de la llei i de la interpretació que fan de la mateixa els tècnics de la casa".

Variant Sud de Pedralba

La variant de Pedralba per a desviar el trànsit de la travessia d'aquest municipi de la Serranía ha sigut un altre assumpte introduït en el debat, arran del recent informe del Consell Jurídic Consultiu que recomana a la Diputació desistir de l'actuació o suspendre-la temporalment per "prudència jurídica", com ha explicat el titular d'Infraestructures, Rafa García. El diputat de Carreteres ha deixat clar que la voluntat de l'àrea que dirigeix és "donar una solució urgent al problema de seguretat que demanden els veïns de Pedralba", en resposta als diputats del PP que reivindiquen l'execució del projecte "en el termini més breu possible".

En opinió del popular Ximo Segarra, "no existeix actualment sentència o obstacle legal per a continuar paralitzant la variant de Pedralba i condemnar a uns veïns que porten onze anys esperant una resposta". Rafa García admet que el projecte de la Diputació "compleix els requisits legals, com no podia ser d'una altra manera, però després dels advertiments de la Conselleria sobre un nou PORN, que podria entrar en conflicte amb l'actuació, el president Gaspar va consultar al Consell Jurídic i aquest ha emés un informe unànime que diu literalment que raons de prudència aconsellen suspendre o desistir d'aquesta actuació". La institució provincial ha de decidir ara si desisteix del projecte de Variant Sud de Pedralba o el suspén cautelarment en espera del nou PORN.

Arxivat a:

Destacats