Dinamarca suspén la vacunació amb AstraZeneca per possibles efectes de trombes

Guardar

vacunacion
vacunacion

Dinamarca ha anunciat, hui, 11 de març, la suspensió temporal - durant 14 dies - de la vacunació amb AstraZeneca per possibles efectes de trombes. Aquests "greus casos de trombes" s'han produït, a Àustria, en diverses persones que havien rebut aquest tipus de vacuna contra la Covid-19. Així mateix, en un dels casos s'hauria produït una defunció. Així i tot, aclareixen que encara no es pot concloure que existisca una relació directa entre la vacuna i els trombes.

Per part seua, l'Agència Europea del Medicament (EMA) està estudiant els esdeveniments trombòtics reportats a Àustria després de l'administració de la vacuna contra la COVID-19 d'AstraZeneca, però de moment assegura que "no hi ha indicis que la vacunació haja causat aquestes afeccions, que no figuren com a efectes secundaris d'aquesta vacuna".

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha avançat que l'organisme regulador europeu està "ara mateix reunit" per a tractar aquest assumpte. "Envie un missatge de prudència, no s'ha produït cap esdeveniment trombòtic d'aquest tipus a Espanya. Fins ara no s'ha acreditat la relació causal entre la vacuna i els trombes".

Després d'aquests esdeveniments, les autoritats sanitàries de Dinamarca han anunciat aquest dijous que suspendran "de manera temporal" l'administració de les dosis d'AstraZeneca com a precaució després dels casos a Àustria, si bé encara no s'ha produït cap cas d'aquest tipus en el territori danés.

Àustria va suspendre aquest dimecres l'ús d'un lot de la vacuna d'AstraZeneca després que a una persona se li diagnosticara una trombosi múltiple (formació de coàguls sanguinis dins dels vasos sanguinis) i morira 10 dies després de la vacunació, i que una altra fora hospitalitzada amb una embòlia pulmonar (obstrucció en les artèries dels pulmons) després de ser vacunada, encara que ja s'està recuperant. A més, també s'havien rebut altres dos informes de casos d'esdeveniments tromboembòlics en aquest lot de la vacuna.

Segons va explicar aquest dimecres l'EMA en un comunicat, el lot, denominat 'ABV5300', es va entregar a 17 països de la UE i comprén un milió de dosi de la vacuna. "Alguns països també han suspés posteriorment aquest lot com a mesura de precaució, mentre es duu a terme una investigació completa. Encara que en aquest moment es considera improbable un defecte de qualitat, s'està investigant la qualitat del lot", assenyala l'organisme regulador europeu.

L'EMA defensa que, amb la "informació disponible fins ara", el nombre d'esdeveniments tromboembòlics en persones vacunades "no és major que l'observat en la població general". Així, fins al 9 de març, s'havien notificat 22 casos d'esdeveniments tromboembòlics entre els 3 milions de persones vacunades amb la vacuna d'AstraZeneca en l'Espai Econòmic Europeu.

Arxivat a:

Destacats