'Diari de Sotaia', de Joan Pellicer, inicia la col·lecció de memorialística que dirigirà Xavier Serra

El llibre constitueix un homenatge a l’etnobotànic quan es compleix el desè aniversari de la seua mort

Guardar

xavier-serra
xavier-serra

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’Àrea de Cultura, presenta aquest dimecres, 21 de juny, el llibre Diari de Sotaia, un volum que recull el vast projecte d'investigació que Pellicer va realitzar davant el risc de pèrdua dels sabers populars sobre la flora i la vegetació valencianes de la Diània (tal i com anomenava Pellicer a les comarques centrals). La seua tasca es va concentrar en documentar l’ús tradicional de les plantes al nostre país. Va realitzar incomptables eixides al camp «fent d'espia de les plantes». La seua obra documenta amb rigor la cultura de les plantes i la contextualitza, gràcies al seu vast coneixement de la medicina popular, la literatura i els mites clàssics.

En paraules de Xavier Serra Diari de Sotaia «és una singular obra memorialística que actualitza admirablement el vell tòpic literari del beatus ille (l’elogi de la senzillesa i l’austeritat de vida al camp enfront de la vana agitació de la ciutat). Diari del pas d’un any, combina les descripcions de paisatges i els retrats de vells pastors amb les elucubracions morals i les notes sobre una àmplia gamma de lectures, que van des de Jack Kerouac a Mestre Eckhart».El mateix Joan Pellicer va començar a preparar el diari per a la seua edició, però es va quedar inèdit a la seua mort.

Diari de Sotaiaés el número 1 de Moment. Memorialística, la nova col·lecció del Magnànim dirigida per Xavier Serra. La presentació es realitzarà a les 19:30 hores a la Sala II del Museu Valencià d’Etnologia, el qual col·labora i acull l’exposició Joan Pellicer. La saviesa de les plantes. L’acte correrà a càrrec del mateix Xavier Serra; Jorge Cruz, comissari de l’exposició; Francesc Tamarit, director del Museu Valencià d’Etnologia; i Vicent Flor, director del Magnànim.

El projecte de Joan Pellicer, iniciat als anys vuitanta, busca enfrontar-se al risc de perdre els sabers populars valencians al voltant de la vegetació de la zona i es concentra en documentar la utilització tradicional que de les plantes es fa a la Comunitat Valenciana. Per a aconseguir-ho, Pellicer va entrevistar centenars de persones i va realitzar incomptables eixides de camp per observar el comportament de les plantes. Metge de formació, Joan Pellicer va exercir de botànic i etnòleg contextualitzant i documentant, gràcies al seu vast coneixement de medicina, literatura i mites clàssics, un gran treball botànic.

 

Xavier Serra s’uneix a l’equip del Magnànim

La col·lecció Moment. Memorialística s’estrena així amb el Diari de Sotaia. El treball del seu director, Xavier Serra, està encaminat, segons paraules del mateix Serra, a «fomentar l’edició de papers memorialístics amb qualitat literària o manifesta força testimonial i a donar a conèixer entre el públic les obres d’aquest gènere, inèdites o publicades en altres llengües, produïdes per escriptors valencians o viatgers que visitaren el país». La nova col·lecció està ultimant dues obres més que eixiran pròximament: Memòries de les meues vicissituds polítiques des de 1820 a 1830, de Marià Cabrerizo; i Memòries de la vídua d’un sindicalista, de Matilda Gras.

Xavier Serra (Xàtiva, 1967) és llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació i doctorat en Filosofia per la Universitat de València. En l’actualitat compagina la seua labor al front de la col·lecció Moment. Memorialística del Magnànim, amb el seu treball a l’Institut Joan Fuster de Sueca. A més, Serra participa habitualment en consells de redacció de revistes com Quaderns de Filosofia i Ciència o Mirmanda. Revista de cultura / Revue de culture, en consells editorials i en consells directius de diferents societats, com ara la Societat de Filosofia del País Valencià o la Societat Catalana de Filosofia. Ha escrit llibres com els tres volums de Biografies parcials (2009, 2011 i 2015), Història social de la filosofia catalana: la lògica (1900-1980) (2010), A peu de foto (2012), La tertúlia de Joan Fuster (2012) i La filosofia en la cultura catalana (2013). També ha participat en l’edició de diversos llibres, ha escrit diferents articles per a llibres col·lectius o per a revistes, així com pròlegs, ressenyes, comunicacions, ponències i conferències.

Destacats