25n
25N
25N

Diana Morant planteja un gran pacte de ciutat que injectarà més de 4 milions d'euros en la reactivació econòmica i social de Gandia

Diana Morant planteja un gran pacte de ciutat que injectarà més de 4 milions d'euros en la reactivació econòmica i social de Gandia
08/04/2020 -

Gandia ja encara la nova fase de vertebració econòmica perquè els efectes de la crisi sanitària de la Covid-19 siguen els mínims possibles una vegada transcórrega l’emergència. L’alcaldessa Diana Morant ha plantejat un “gran pacte de ciutat” que injectarà més de 4 milions d’euros, procedents del romanent de tresoreria, per a impulsar polítiques que reactiven el municipi. Eixe muntant anirà destinat a atendre les prioritats dels col·lectius més vulnerables així com als sectors productius afectats pel tancament dels negocis. “Cal respondre a la necessitat sanitària, però també cal avançar la fi d’aquesta situació excepcional des del punt de vista econòmic”, ha subratllat l’alcaldessa.

El pla, segons Morant, implica reconfigurar el pressupost municipal de 2020, ja que el que es va aprovar el 27 de febrer no està d’acord amb la nova realitat. En aquests moments, ja s’està treballant en l’adaptació a uns “pressupostos de reconstrucció social i econòmica”, redirigint diners i recursos.

Morant ha creat un fòrum socioeconòmic, compost pels portaveus polítics José Manuel Prieto (PSPV), Josep Alandete (Compromís-Més Gandia Unida), Víctor Soler (PP) i Pascal Renolt (Ciutadans); el regidor de Polítiques Econòmiques, Comerç, Indústria i Innovació, Ferran Martínez; el president de la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (FAES), Juan Pablo Tur; el vicepresident de FAES i president del CES, Ramón Soler; i els representants sindicals Raül Roselló (UGT) i Josep Antoni Carrascosa (CC.OO).

Tots ells han mantingut una reunió telemàtica convocada per la mateixa alcaldessa amb l’objectiu de dissenyar i impulsar conjuntament l’estratègia de reactivació socioeconòmica de la ciutat i que, com més prompte millor, Gandia puga recuperar la normalitat. Tots coincideixen que cal assistir als més necessitats, vertebrar l’economia local i en la postemergència, impulsar polítiques de consum i d’economia circular.

Mesures impulsades per a reactivar l’economia

L’alcaldessa considera necessari forjar aliances perquè “només podrem eixir de la crisi i recuperar-nos si anem tots en la mateixa direcció i romanem units”. De fet, segons Morant, “ja estem preparant conjuntament les mesures concretes que s’impulsaran des de l’Ajuntament per a la reactivació de Gandia i que quan acabe el confinament, el nombre de persianes baixades de comerços i empreses que han tirat el tancament siga el mínim possible”. Entre tots, “impedirem que ningú quede aïllat o apartat. No deixarem a ningú arrere”.

El govern de Gandia, després d’escoltar les diferents necessitats i propostes que els diferents partits i el sector empresarial han posat sobre la taula, està treballant en una vintena de mesures que complementen les implantades pel Govern Central i la Generalitat Valenciana. Totes elles han comptat amb el consens dels agents socioeconòmics de la ciutat. Ara, el govern ha d’estudiar cadascuna d’elles per a intentar aplicar-les. Algunes ja estan en marxa, com l’ajornament d’impostos municipals (IBI, fem…); la liquidació exhaustiva de factures als proveïdors o la publicitat dels comerços oberts després del decret d’alarma.

“Hem de parar al virus i véncer-lo, però també hem de protegir la nostra ocupació, les nostres empreses, als nostres treballadors i les nostres famílies amb un escut econòmic que només poden forjar les Administracions Públiques, començant pels ajuntaments, amb el suport dels agents socioeconòmics”, ha assenyalat Morant.

Per part seua, el regidor Ferran Martínez ha incidit en què les mesures que s’estan treballant des de l’àrea de Polítiques Econòmiques són per a pal·liar els efectes de la crisi en el teixit productiu i per a reactivar l’economia res més acabe l’estat d’alarma. “Aquestes són les dues línies generals que alimenten les propostes debatudes”.

En el que competeix al Consistori, algunes de les mesures que ja es van implementar al principi de la crisi són la devolució dels imports de les taxes i preus públics dels serveis municipals que han quedat afectats per aquesta situació d’emergència, o bé en la compensació per l’ús futur d’eixos serveis als ciutadans que hagen sigut afectats. A més, es continuarà reclamant al Ministeri d’Hisenda que es permeta flexibilitzar el Pla d’Ajust per a poder efectuar bonificacions en part de l’IBI per als sectors afectats. Es tracta d’aportar facilitats fiscals als empresaris i autònoms així com a les famílies de Gandia, després que l’activitat econòmica haja quedat paralitzada. També s’ha sol·licitat a la Diputació de València que el cobrament d’impostos municipals (IBI, fem, vehicles) s’ajorne. I s’insta a l’Administració de l’Estat que certs impostos, com el d’Activitats Econòmiques (IAE) es declaren exempts per al present any i al fet que els ajuntaments puguen establir bonificacions dels tributs locals per a aquells sectors de l’activitat econòmica més perjudicats a conseqüència de l’Estat d’Alarma.

Reaccions dels components del fòrum

Els components del fòrum socioeconòmic han realitzat les següents valoracions sobre la reunió.

El portaveu del PP, Víctor Soler, ha argumentat: “Les circumstàncies ens exigeixen unitat, solidaritat i responsabilitat. El govern tindrà el total suport del grup popular per a donar suport a les mesures que garantisquen la reactivació econòmica i social de Gandia. Per això, agraïm que el nostre Pla Activa GANDIA siga ben vist pel Govern, perquè ara no ha d’existir ni oposició ni govern, només Gandia, una ciutat que actua unida en temps d’absoluta responsabilitat històrica”.

El portaveu de Ciutadans, Pascal Renolt, ha agraït que el govern municipal “ens haja inclòs, tant a oposició com a diferents agents socials en aquest fòrum, tal com reclamàvem. La greu situació que vivim demostra que no hi ha un altre camí per a l’atenció del ciutadà que la cerca de solucions de manera conjunta i consensuada. Junts som més forts i tots som necessaris. L’Ajuntament ha de reaccionar i salvar la diferència de les mesures a les quals no arriba el Govern Central per a protegir a les nostres pimes, indústria, autònoms, hostalers”.

En representació del sector empresarial, Juan Pablo Tur, ha assenyalat: “Des de la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor estem molt orgullosos d’haver pogut establir la Comissió de Treball Permanent amb tots els agents socials i representants polítics. S’han establit i consensuat les accions d’ajuda per al present i el futur més immediat. Ara més que mai destaquem la importància del treball en equip”.

El secretari general d’UGT de la Safor-Valldigna, Raül Roselló, ha fet valdre la unitat de tots els agents. “El bo serà el que entre tots acordem. Farem tot l’esforç per a entendre el punt de vista empresarial i també demanarem als empresaris que entenguen la postura de molts treballadors que estan esperant resposta”.

El representant sindical de CC.OO a la Safor, Josep Antoni Carrascosa, ha remarcat que el diàleg obert, permanent i constructiu és un valor per a la ciutat de Gandia, i ha assenyalat que les diferents organitzacions i agents socials “treballarem en favor de la reactivació econòmica, ajuda a les famílies més vulnerables i amb exclusió social, amb la finalitat de buscar el millor futur immediat possible”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 − 3 =