‘Diálogos con las obras’ aborda a Requena el paper de la dona en l’economia valenciana

Els historiadors Daniel Muñoz i José Romá analitzen els quadres ‘Bordadoras lagarteranas’ i ‘Retrato de Isabel II’ en el marc de l'exposició ‘Memoria de la modernidad’ de la Diputació

Guardar

foto-1-bordadoras-lagarteranas
foto-1-bordadoras-lagarteranas

Conéixer la història que s'amaga darrere de la història, endinsar-se en un món paral·lel que s'explica a través dels colors i les formes. Requena s'acomiada dels seus ‘Diálogos con las obras’ aquest dissabte 22 de juliol amb l'anàlisi de dues peces que remeten a èpoques passades i que al mateix temps expliquen molt de la nostra societat actual: ‘Bordadoras lagarteranas’ d’Amadeo Roca i ‘Retrato de Isabel II’ de José Romá.

“El que ens diu la pintura és que la dona jugava un paper clau en les economies familiars, també a través de la seua participació en activitats productives”, assenyala Daniel Muñoz, professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València i encarregat d'analitzar l'obra de ‘Bordadoras lagarteranas’. Muñoz destaca del quadre, no solament el seu valor estètic sinó també el seu contingut històric i la seua referència a la cultura popular i indumentària.

L'altra obra que es presentarà és ‘Retrato de Isabel II’, realitzada per José Romá, un retrat clàssic de cos sencer amb el qual es pretenia enaltir la figura de la reina i augmentar el seu prestigi. “Es tracta d'una època en la qual els monarques empraven aquestes pintures per a dignificar-se. Se solien ocultar els trets menys atractius com una manera de propaganda, un mecanisme publicitari a través de l'art pictòric”, ha comentat Julio López, qui presentarà aquesta obra al públic assistent.

Julio López Iñíguez, professor associat del departament d'Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València, destaca de l'època el període clau que va constituir per a la consolidació de la revolució liberal, amb l'enlairament del capitalisme en territori valencià, un context en el qual segons l'historiador la figura d'Isabel II va tenir un protagonisme fonamental. La cita amb aquestes obres serà aquest dissabte 22 de juliol a les 18:30 hores en el Museo de Arte Contemporáneo Florencio de la Fuente.

Destacats