caixa popular

Meteoròlegs adverteixen sobre l'augment de tempestes "exprés" en el Dia Mundial Contra el Canvi Climàtic

L’Associació Espanyola de Geògrafs ha alertat que les gotes fredes seran cada vegada més freqüents i intenses a causa de l’escalfament global

Meteoròlegs adverteixen sobre l'augment de tempestes "exprés" en el Dia Mundial Contra el Canvi Climàtic

Nacions Unides defineix el canvi climàtic com “un dels majors desafiaments del nostre temps”. Pautes meteorològiques canviants, augment del nivell del mar, escalfament de la superfície terrestre…són solament algunes de les conseqüències d’aquest fenomen que suposa una pressió addicional per a les nostres societats i per al medi ambient. Per açò se celebra el Dia Mundial Contra el Canvi Climàtic, amb l’objectiu de sensibilitzar i conscienciar als ciutadans dels efectes i perills que aquest comporta.

Ja ho hem viscut a la Comunitat Valenciana, per exemple. Les pluges torrencials provocades per la gota freda de la setmana passada van batre rècords històrics: Vinaròs va arribar a acumular prop de 160 litres en una hora i en Tavernes de Valldigna van caure el dissabte uns 140 litres en el mateix període de temps. També es van registrar durant l’aiguat de Mallorca que va deixar 13 morts fa deu dies precipitacions de 200 litres d’aigua en menys de dues hores.

Al contrari del que es puga pensar, aquests fets no són puntuals. Els meteoròlegs han advertit que hi haurà un augment de trombes “exprés” a causa del canvi climàtic, davant el que subratllen la importància de la planificació urbanística i de les alertes per a afrontar-les. El president de l’Associació Espanyola de Geògrafs i director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant, Jorge Olcina, ha afirmat que “les tempestes seran cada vegada més intenses i deixaran més aigua en menys temps; és important planificar el territori perquè en el futur seran més freqüents”.

Una de les causes a les quals s’atribueix aquest augment de les precipitacions és la pujada de la temperatura de l’aigua. Aquest estiu, el Mar Mediterrani va superar els 26 graus centígrads en la costa i va aconseguir els 30 prop de les Illes Balears, segons l’Aemet (Agència Estatal de Meteorologia). Olcina explica que aquest increment “facilita la formació de núvols convectius amb més força”, de manera que les pluges es concentren en menys temps.

El catedràtic també ha advertit que no es pot abaixar la guàrdia en els pròxims mesos, atés que el risc que es forme una altra gota freda és molt alt. “Aquest fenomen probablement es repetirà abans que acabe l’any“, ha afegit.

Per açò mateix, repeteix, és vital la prevenció i la conscienciació de la població sobre la realitat de l’escalfament climàtic, la qual cosa s’intenta impulsar a través d’iniciatives com la jornada de hui.

Més informació


jo amb ribo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 + nou =