25n
Orgull
Orgull

La Comunitat Valenciana, líder en museus i col·leccions museogràfiques de tota Espanya

La Comunitat Valenciana, líder en museus i col·leccions museogràfiques de tota Espanya
18/05/2021 -

Amb el tema “El futur dels museus: Recuperar i reimaginar”, el Dia Internacional dels Museus 2021 convida als museus, als seus professionals i a les comunitats a crear, imaginar i compartir noves pràctiques de (co)creació de valor, nous models de negoci per a les institucions culturals i solucions. Innovadores per als reptes socials, econòmics i mediambientals del present.

El Consell Internacional de Museus (ICOM) va crear el Dia Internacional dels Museus en 1977 per a sensibilitzar al públic sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat. Des de llavors, la popularitat de l’esdeveniment no ha deixat de créixer: en 2020, malgrat les limitacions imposades per un format exclusivament digital, les activitats de #DIM2020 van arribar a més de 83. 000 usuaris
en les xarxes socials, només el 18 de maig, segons informa l’ICOM amb motiu de la celebració. Cada vegada són més els museus per tot el món que participen en aquesta celebració mundial: l’any passat van ser 37.000 museus els que van prendre part en l’esdeveniment en 158 països i territoris.

El Dia Internacional dels Museus és una cita importantíssima per a la Comunitat Valenciana, ja que és l’autonomia amb més museus i col·leccions museogràfiques de tota Espanya. I és que més enllà dels monumentals museus de les grans ciutats, existeix en l’àmbit local i comarcal una rica xarxa de petits museus de diverses tipologies que mostren aspectes de la història i de la cultura valenciana desconeguts per la majoria de la ciutadania.

D’entre tots, hi predominen els museus arqueològics, d’etnografia i antropologia; seguits pels de belles arts; ciències i història natural; història local; art contemporani i ciència i tecnologia. Pràcticament totes les capitals de comarca i nombrosos municipis de més de 15.000 habitants tenen un o més museus que recullen la idiosincràsia històrica de cada lloc.

Pel que fa al conjunt d’espais expositius de l’estat espanyol, direm que està conformat per un total de 1.521 museus, dels quals un 13,5% es troben al nostre territori. Per darrere se situen Castella i Lleó (12,9 %), Madrid (8,5 %) i Catalunya (7,8 %), segons les dades de l’Estadística de Museus i Col·leccions Museogràfiques de 2016 del Ministeri d’Educació i Cultura, l’últim i més complet document sobre el sector museístic estatal.

A la cua en el nombre de visitants

Això no obstant, malgrat aquest fort basament museístic, només el 28,7% de les valencianes i els valencians van visitar algun museu en 2016, cosa que ens situa en els darrers llocs en relació amb aquesta qüestió.

Atenent les tipologies, al territori valencià predominen els museus arqueològics (51); i d’etnografia i antropologia (49); seguits pels de belles arts (23), ciències i història natural (11); història (11); ciència i tecnologia (11) i art contemporani (9). A més, existeixen 8 cases-museu d’artistes rellevants del món de la cultura i la ciència.

La resta són museus especialitzats que abracen temàtiques molt diverses, els quals mostren la manera de viure dels pobles valencians abans de la industrialització i el desenvolupament turístic massiu engegats a partir dels anys seixanta del segle passat.

Els fons inventariats de les col·leccions estables dels museus valencians sumen 3.206.221 peces i objectes. Un patrimoni museístic que situa el País Valencià en el cinqué lloc de l’Estat, per darrere de Madrid, el País Basc, Castella-la Manxa i Catalunya. Cal dir que el 72,2% d’aquests fons estan informatitzats i que el 16,4 % són accessibles a través d’Internet.

El tipus dels museus valencians, respon a un perfil d’espai expositiu petit ubicat fora de les grans capitals de demarcació. De fet, predominen els museus gestionats per l’administració local (141), seguits dels privats (45), eclesiàstics (11), autonòmics (9) i estatals (4). Mentre que n’hi ha altres 37 de gestió mixta o duts per fundacions.

Riquesa de propostes en totes les comarques

Però, més enllà de les xifres, cal destacar la gran riquesa de propostes que es poden trobar en totes les comarques valencianes. Destaquen els museus sobre oficis artesanals del passat avui mecanitzats que marcaren, i continuen marcant, l’economia de molts pobles, com per exemple el Museu del torró de Xixona, el Museu de la sabata d’Elda, el Museu de la rajoleria de Paiporta, el Museu de l’orxata d’Alboraia, el Museu del palmito d’Aldaia i el Museu del paper, a Banyeres de Mariola.

També es pot visitar el Museu de l’arròs de Cullera, el Museu de l’home de la manta a Ontinyent, el Museu de xocolate a Sueca, el Museu de la seda de Montcada, el Museu de la mel de Montroi, el Museu de la ceràmica a Manises, Paterna i Onda o el dedicat al món del vi a Requena i Utiel.

Igualment, trobem cases-museu que homenatgen valencians il·lustres, com ara Pinazo a Godella, Marià Benlliure, Blasco Ibáñez i Concha Piquer a València, Maians a Oliva, Segrelles a Albaida o el Museu Nino Bravo d’Aielo de Malferit. Sense oblidar els arqueològics d’Alcoi, Sagunt, Elx o Gandia, així com els museus de belles arts de Xàtiva i els etnològics de l’Horta Sud, Torrella, Ademús, Catarroja, Agullent, Almàssera, Atzeneta, Potries, la Font de la Figuera i molts altres més.

Val a dir que la majoria d’aquests museus, 173 concretament, es van crear entre 1970 i 2016, durant la transició i la democràcia. Cal assenyalar també, que els museus valencians han fet grans esforços en els darrers anys per modernitzar les seues instal·lacions. De fet, 114, el 55,3%, han realitzat alguna reforma dels espais entre els anys 2000 i 2016. És important destacar que el 56,3% són accessibles per a persones amb diversitat funcional, una de les qüestions que més preocupa a l’ICOM.

A més, s’ha de dir que de les col·leccions permanents, els museus organitzen activitats culturals per a difondre el seu patrimoni i guanyar visitants. Així, un total del 61,2% dels museus realitzen exposicions temporals (amb una mitjana de 4,4 mostres per any), uns 138 museus organitzen activitats didàctiques educatives, 148 fan visites guiades i 123 han editat almenys una publicació anual, bé de paper o amb suport a Internet.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − cinc =